Facebooktwitter

αρχείο λήψης (2)ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Πουλάκης Κώστας

Μέλος της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας

1η ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι αποκαλύψεις για τις «λαθροχειρίες» Παπακωνσταντίνου στη λίστα Λαγκάρντ, προκάλεσαν πολιτική θύελλα. Δημιουργούνται κάποια νέα δεδομένα ή πυροδοτούνται κάποιες πολιτικές εξελίξεις που αλλάζουν τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ;

Αρχικά θα ήθελα σήμερα την πρωτοχρονιά του 2013, επικοινωνώντας με τους αναγνώστες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, αφού τους ευχηθώ υγεία, να καταθέσω την πεποίθηση μου ότι μπορεί να είναι η τελευταία πρωτοχρονιά με μνημόνια. Μπορούμε με τους αγώνες μας να κάνουμε το 2013 έτος των μεγάλων ανατροπών.

Στην ερώτηση σας τώρα.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις θα υπάρχουν μέσα στο 2013 από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων για τη «λίστα Λαγκάρντ», καθώς αποδείχθηκε ότι η προηγούμενη λίστα που την έκρυβαν πάνω από δύο χρόνια οι κ.κ Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος, έχει αλλοιωθεί. Το σκάνδαλο της «λίστας Λαγκάρντ», συνίσταται από πολλά και επάλληλα ποινικά αδικήματα και πολιτικές ευθύνες που εκτείνονται στο σύνολο του αμαρτωλού πολιτικού συστήματος. Στη λίστα εκτός από τα συγγενικά πρόσωπα του πρώην τσάρου της οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου, που για να μην ξεχνιόμαστε με δική του υπογραφή μπήκαμε στο πρώτο μνημόνιο, περιλαμβάνονται βαριά ονόματα της ελληνικής ολιγαρχίας, αποτυπώνεται η προκλητική φοροδιαφυγή που κάλυπτε χρόνια ο εναλλασσόμενος δικομματισμός και κρύβεται το «πόθεν έσχες» ενός πολύπλοκου συστήματος που διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με το σάπιο πολιτικός μας σύστημα.

Η περίεργη και κρυφή διαδρομή της λίστας από τα μέσα του 2010 μέχρι σήμερα πρέπει να διερευνηθεί μην αφήνοντας στο απυρόβλητο όσους σε αυτό το χρονικό διάστημα την είχαν στα συρτάρια τους. Η πρόταση της κυβερνητικής τρόικα να προτείνει την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής μόνο για τον κ. Ππαπακωνσταντίνου, εξαιρώντας είτε τον μετέπειτα υπουργό των Οικονομικών κ. Βενιζέλο, είτε τον τότε υπουργό εξωτερικών κ. Δρούτσα, δείχνει την αγωνία της κυβερνητικής τρόικα να κλείσει άρον άρον το θέμα, καίγοντας τον ήδη «καμμένο» κ. Ππακωνσταντίνου και συγχρόνως να προφυλαχθεί από ανεπιθύμητες έρευνες που θα διέλυαν την συγκυβέρνηση.

Εμείς ζητάμε να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων και θα αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Η κάθαρση πρέπει να γίνει με όλους του νόμιμους και συντεταγμένους τρόπους, χωρίς χειραγώγηση και με την λαϊκή αξίωση παρούσα και ενεργή. Μπορεί η διαφθορά όπως έδειξε και η πειραγμένη «λίστα Λαγκάρντ» να είναι οικογενειακή τους υπόθεση, η κάθαρση όμως είναι υπόθεση του λαού.

 2η ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρόσφατες οι εντυπώσεις και οι αποφάσεις της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματός σας. Μπροστά είναι το συνέδριο. Στόχος είναι να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα. Εκτιμήθηκε ότι η λειτουργία του παρελθόντος με τις συνιστώσες, ήταν αρνητική;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στην πρόσφατη πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ πραγματοποιήσαμε το πρώτο καθοριστικό βήμα για το ιστορικό αντάμωμα της Αριστεράς. Στο στάδιο Ειρήνης και φιλίας πριν ένα μήνα ενωθήκαμε όσοι τα τελευταία χρόνια πορευτήκαμε δίπλα-δίπλα στους αγώνες του λαού μας. Βάλαμε τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό οργανισμό που με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα θα προσπαθήσουμε να εκφράσουμε τον κόσμο που μας πίστεψε και μας πλησίασε στις εκλογές του Ιουνίου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν πολιτικό φορέα που θα λειτουργεί με πλήρη δημοκρατία και θα αξιοποιεί τις συμμετοχικές διαδικασίες. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό φορέα που θα αφήσει πίσω του όλες τις αδυναμίες που τον απομάκρυναν από την πλειοψηφία των πολιτών. Το πρώτο βήμα θέλουμε να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013 με το ιδρυτικό μας Συνέδριο. Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι θα θέλαμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνταξιδιώτες για να εμπλουτισθούμε με τις δικιές τους ιδέες. Στόχος να δημιουργήσουμε ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι ένα ακόμα κόμμα του κράτους.

3η ΕΡΩΤΗΣΗ: Προχθές σε συνέντευξή του στον Guardian ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα για την αλλαγή στην Ελλάδα. Μόνος του, ή εξακολουθεί να ισχύει η επιδίωξη για ένα συνασπισμό εξουσίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, παρά την αρνητική στάση από άλλες δυνάμεις; Μήπως τελικά μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Καμμένο μόνο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Κάθε μέρα που περνάει η χρεοκοπία του λαού γίνεται ολοένα και πιο φανερή και πιο επώδυνη. Κάθε μέρα που περνάει, με αυτήν τη μοιραία συγκυβέρνηση στην εξουσία, είναι μια χαμένη μέρα για την ανασυγκρότηση και το μέλλον αυτού του τόπου. Τώρα είναι η ώρα να πολλαπλασιαστούν οι κοινωνικές αντιστάσεις και αντιδράσεις. Τώρα είναι η ώρα να πλημμυρίσει η χώρα αλληλεγγύη. Τώρα είναι η ώρα να μπούμε στην πρώτη γραμμή της μάχης για να φύγει η συγκυβέρνηση της χρεοκοπίας του λαού. Το 2013 πρέπει να είναι η χρονιά της μεγάλης ανατροπής, που θα αναδείξει την κυβέρνηση του λαού, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στην εξουσία. Μακάρι σε αυτή την μεγάλη πορεία να συμπορευτούμε και με άλλες πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς που δεν αντιλαμβάνονται ως την ώρα τις ιστορικές προκλήσεις που ζούμε.

4η ΕΡΩΤΗΣΗ: Η βρετανική εφημερίδα, που λέγαμε παραπάνω, σημειώνει ότι για τον Αλέξη Τσίπρα τα κοστούμια αντικατέστησαν τα τζιν. Άλλοι, σημειώνουν ότι σιγά-σιγά στη θέση του καταγγελτικού πολιτικού λόγου εμφανίζεται μία πιο νηφάλια στάση. Ωριμότητα ή αναγκαία προσαρμογή για το εκλογικό πλησίασμα πιο συντηρητικών στρωμάτων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, μεγάλωσε απότομα. Για περισσότερο από είκοσι χρόνια τα εκλογικά μας ποσοστά στριφογύριζαν στην γειτονιά του 3%, και μέσα σε ένα μήνα οι πολίτες εκτιμώντας την πολύχρονη παρουσία μας στην πολιτική ζωή μας έδωσαν το 27%. Μεγαλώσαμε απότομα και είμαστε υποχρεωμένοι να ωριμάσουμε τάχιστα, χωρίς να χάσουμε τίποτα από τον ριζοσπαστικό μας πολιτικό λόγο που επιβραβεύθηκε.

Τα μνημόνια ριζοσπαστικοποίησαν τους πολίτες. Γνωρίζουμε ότι στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις μας εμπιστεύτηκαν πολίτες που για χρόνια ψήφιζαν τα κόμματα του δικομματισμού. Όλοι αυτοί, δημοκράτες ή συντηρητικοί πολίτες δεν μας ενίσχυσαν για να αλλάξουμε τις ιδέες μας.

5η ΕΡΩΤΗΣΗ: Το κόμμα σας εκτιμά ότι τον Μάρτιο θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Όχι απαραίτητα εκλογές, αλλά δεν αποκλείονται. Ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, προβλέπατε επιδείνωση, αλλά και τη δόση την πήραμε και κάποια ρευστότητα αρχίζει να διοχετεύεται στην αγορά. Μήπως η κριτική ήταν άδικη; Μήπως τελικά ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η κυβέρνηση ζει σε κατάσταση τεχνητής ευφορίας. Όπως αρκετές φορές και οι προηγούμενες. Νομίζει ότι επειδή πήρε τον Δεκέμβρη την δόση που έπρεπε να πάρει έξι μήνες νωρίτερα, επειδή ακούει «καλά» λόγια από τους Γερμανούς αξιωματούχους, μπορεί να παρακάμψει τα δυσάρεστα που έρχονται με την εφαρμογή των μέτρων μέσα στο 2013.

Οι περικοπές των δαπανών κατά 10 δις ευρώ, η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2 δις ευρώ από τους πολλούς και τους μη έχοντες, η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των μισθών, η αύξηση της ανεργίας, η συνεχιζόμενη ύφεση για έβδομη χρονιά, μας δείχνουν ότι τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που εκπορεύονται από τα μνημόνια παραμένουν ενεργά ως ηφαίστεια κοινωνικής έκρηξης. Αν δεν ανατραπεί άμεσα αυτή η πολιτική τότε να είστε σίγουρος ότι στα τέλη του 2013 το δημόσιο χρέος θα εξακολουθεί να παραμένει μη βιώσιμο, η ύφεση θα είναι πάλι παρούσα, οι τράπεζες θα χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση λόγω της ύπαρξης των «κόκκινων» δανείων από πολίτες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τα φορολογικά έσοδα θα μειώνονται, αφού είναι αδύνατον να λαμβάνεις από όσους έχεις ξεζουμίσει.

Τότε, αν στο μεταξύ η τρικομματική κυβέρνηση δεν έχει ανατραπεί, θα μας μιλήσει πάλι για νέα αναγκαία και τελευταία μέτρα για να «σωθούμε». Επειδή αυτός είναι ο μονόδρομος στον οποίο οδηγούν οι κυβερνητικές επιλογές, καλό θα είναι προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού να τελειώνουμε μια ώρα νωρίτερα.

6η ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε μία ειδικότητα, στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων. Σε όλες τις πρόσφατες έρευνες των πολιτικών τάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος έστω και αν τελευταία δείχνει να κλείνει η ψαλίδα με τη ΝΔ. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά επιτρέπουν εκτιμήσεις για πρωτιά; Και να έλθει, θα είναι αρκετή αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή προς την απλή αναλογική χωρίς το μπόνους των 50 εδρών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Το πρώτο και ουσιαστικό συμπέρασμα που βγαίνει από τη μελέτη των δημοσκοπήσεων είναι ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό και οι αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία από την περίπου τρίχρονη μνημονιακή πολιτική είναι συνεχείς και καθοριστικές. Με αυτό ως δεδομένο, αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε ορθότερα τις διαθέσεις των πολιτών, θα πρέπει να μελετάμε περισσότερο τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών και λιγότερο την πρόθεση ψήφου. Όταν πάνω από το 90% των πολιτών είναι απαισιόδοξο για το μέλλον και τα φέρνει δύσκολα στην καθημερινότητα του, όταν περισσότερο από το 80% δηλώνει απογοητευμένο από την τρικομματική κυβέρνηση, όταν η λέξη «οργή» κυριαρχεί στο λεξιλόγιο των πολιτών, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ αυξάνει την  ικανότητα του σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και όταν ο δείκτης της παράστασης νίκης αυξάνει συνεχώς υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, τότε έχουμε αρκετές ψηφίδες για να δούμε το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται. Να είστε σίγουρος ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει τον κατηφορικό δρόμο του ΠΑΣΟΚ, ενώ το γερασμένο και ηθικά αναξιόπιστο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανό να κλείσει την κοινοβουλευτική του παρουσία. Οι πολίτες αναζητούν την ελπίδα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Ζητούν από μας να καταθέσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια και περισσότερη εξειδίκευση το πρόγραμμα μας. Κυρίως όμως θέλουν να ακουμπήσουν στο ηθικό και αξιακό φορτίο που οφείλουμε να φέρουμε και να εκπέμπουμε ως Αριστερά.

Όσο για τον εκλογικό νόμο θα ήθελα να σας πω ότι η συζήτηση για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος δεν θα έπρεπε κανονικά να υπακούει σε ιδιοτελείς σκοπιμότητες ή να πραγματοποιείται με τρόπο ευκαιριακό και περιστασιακό. Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ήταν ανέκαθεν υπέρ της αναλογικής και εναντίον των διάφορων «μπόνους» που ανακάλυπταν  ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην πολύχρονη δικομματική τους διαδρομή, με στόχο την πολιτική τους αναπαραγωγή. Και μόνο που συζητάνε για την καθιέρωση της αναλογικής αποτελεί μια δικαίωση της Αριστεράς. Να είσαστε όμως σίγουρος ότι το εκλογικό νόμο της αναλογικής δεν θα τον φέρει η τρικομματική κυβέρνηση που σκέφτεται με χαρτοπαικτικούς όρους, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Ωστόσο, είναι σαφές ότι καμία μεταβολή του εκλογικού νόμου δεν μπορεί να ανασχέσει με διάφορα «τεχνάσματα» την πλειοψηφική φορά του αιτήματος της ανατροπής των μνημονίων, τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

7η ΕΡΩΤΗΣΗ: Να κλείσουμε με μία άλλη ειδικότητα και πολιτική αρμοδιότητα που έχετε. Εκτός από εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος στη Θεσσαλία, επικεφαλής παράταξης, έχετε συγχρόνως από την Π. Γ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και την αρμοδιότητα για θέματα Αυτοδιοίκησης. Τα ερωτήματα είναι δύο: Ως εν δυνάμει κόμμα εξουσίας πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα αναζητήσει λύσεις μέσα στα κομματικά του πλαίσια ή θα επιχειρήσει ανοίγματα; Επίσης, από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, ποια θα είναι τα πρώτα σημεία ενός κυβερνητικού προγράμματος από το κόμμα σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Θα μου επιτρέψετε εισαγωγικά, να αναφερθώ στη δουλειά που κάνουμε εδώ και δύο χρόνια, με την παράταξή μας, τη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ». Εκτός των σχεδόν καθημερινών παρεμβάσεών μας για θέματα που απασχολούν τους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας, έχουμε φέρει με δική μας πρωτοβουλία στο Περιφερειακό Συμβούλιο μία σειρά από μεγάλα ζητήματα, όπως η ανεργία, η παρακολούθηση του ΕΣΠΑ, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου, περιβαλλοντικά ζητήματα, οι καθυστερήσεις στον περιφερειακό, η παράνομη υλοτομία, οι συγχωνεύσεις φορέων που επιβάλλονται από την πολιτική των μνημονίων και πολλά άλλα, που δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για έναν ολοκληρωμένο απολογισμό. Και όλα αυτά, από μια παράταξη που εκπροσωπείται με έναν μόνο περιφερειακό σύμβουλο και σε ένα πλαίσιο εξόχως αντιδημοκρατικό, όπως καθορίζεται από τον «Καλλικράτη».

Ως προς τα ερωτήματά σας, κατ’ αρχήν για τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης αποτελεί προτεραιότητα. Για αυτό, εξάλλου, εργαζόμαστε τόσο για την οργανωτική ενίσχυση των κατά τόπους υφιστάμενων αυτοδιοικητικών παρατάξεών μας, όσο και για την προγραμματική εμβάθυνση και την τοπική εξειδίκευση των θέσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το καλοκαίρι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλ. Τσίπρας, θα παρουσιάσει σε όλη την Ελλάδα τα περιφερειακά μας προγράμματα, με τη συμβολή όλου του αυτοδιοικητικού δυναμικού μας, υλοποιώντας την πολιτική δέσμευση που ανέλαβε στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Συγχρόνως, στο Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, με τη συνδρομή ειδικών επιτροπών αποτελούμενων από αυτοδιοικητικά στελέχη και επιστήμονες, επεξεργαζόμαστε το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, καθώς και μία σειρά άμεσων μέτρων για τα οικονομικά, τις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και την περιβαλλοντική πολιτική των ΟΤΑ. Έχουμε συναίσθηση των αρνητικών συνεπειών του «Καλλικράτη», ο οποίος επέδρασε διαλυτικά στην Αυτοδιοίκηση και θέλουμε να τον αλλάξουμε. Διαμορφώνουμε την εναλλακτική μας πρόταση, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο θεσμό, ενισχύοντας τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και την κοινωνική συμμετοχή. Πριν λοιπόν ανοίξουμε το διάλογο για την εκλογική μας τακτική στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, στόχος μας είναι να προετοιμαστούμε προγραμματικά.