Facebooktwitter

images (1)http://thehellenicmail.gr

του Κώστα Ζαχαριάδη*

Ποιος δεν θυμάται την διαφήμιση του απορρυπαντικού με τα φρεσκοπλυμένα ρούχα…Η διαπεραστική οσμή της αιθάλης ήρθε ξαφνικά στη ζωή μας και απ’ ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει.  Έχει αρχίσει να γίνεται πια συνήθεια τις νύχτες, ιδίως τις πιο κρύες που παρατηρείται άπνοια, οι πόλεις της χώρας μετατρέπονται σε θαλάμους αερίων. Τα μάτια δακρύζουν, η οσμή είναι διαπεραστική, ακόμα και σε κλειστά σπίτια. Το υπουργείο οικονομικών ήταν κατηγορηματικό «δεν προβλέπεται καμία αλλαγή».   Οι πολίτες μη έχοντας τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο στράφηκαν σε φτηνότερες ενεργειακές μεθόδους θέρμανσης.

Η κυβέρνηση απέτυχε οικτρά και στο επίπεδο της στοιχειώδους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των πολιτών, αλλά και δημοσιονομικά. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί έως και κατά 80%. Το αποτέλεσμα είναι χρήση άλλων πηγών θέρμανσης και εκτόξευση του αριθμού των μικροσωματιδίων που επιδρούν δραστικά στην υγεία όσων έχουν καρδιαγγειακά-πνευμονολογικά προβλήματα και αλλεργίες. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι ενδεικτική.Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα επιδεινώσουν το φαινόμενο. Ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα στραφεί σε καύση ξυλείας και όχι μόνο. Ιδίως τα εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα, καθώς η τιμή των καυσόξυλων έχει ανέβει δραματικά, ρίχνουν στα τζάκια ό,τι καίγεταιμε αποτέλεσμα να εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα καρκινογόνες ενώσεις. Ταυτόχρονα συντελείται εκτεταμένη λαθραία υλοτόμηση με ότι συνέπειες έχει αυτό για τη ζωή των πόλεων τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες. Η ενεργειακή φτώχια, που διαμορφώνει αυτή την ντροπιαστική εικόνα, η οποία μέσω των social media και του internet έκανε για άλλη μια φορά την χώρα μας διεθνώς διάσημη – ρεζίλι δεν είναι ακατόρθωτο να αντιμετωπιστεί.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να υλοποιήσει την πρόταση με την προς τα κάτω εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης – θέρμανσης, διευρύνοντας τα κριτήρια για τις πληθυσμιακές ομάδες που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης. Η μείωση του φόρου στο Φυσικό Αέριο και επιτάχυνση της σύνδεσης κτιρίων στο δίκτυο θα είχε σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα καθώς και η ύπαρξη αυστηρών προδιαγραφών για καύσιμα/καυστήρες βιομάζας με την παράλληλη ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών.Ευεργετικά αποτελέσματα θα προκύψουν και απο ένα πρόγραμμα άμεσης βελτίωσης της ενεργειακής θωράκισης των κτιρίων με χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια, θα δώσει και άμεση ώθηση στον κλάδο των κατασκευών. Σε ανάλογη κατεύθυνση, κίνητρα για αντικατάσταση των παλαιών κλιματιστικών με σύγχρονα και κίνητρα για μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά μπορούν να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση (καταναλώνουν 70% λιγότερα ξύλα για την ίδια ζέστη και μάλιστα με ελάχιστη ρύπανση εσωτερικών χώρων). Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, στην χώρα μας απαιτείται τριπλάσια κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση κατοικιών, από ό,τι στη Φινλανδία.

Είναι σχεδόν εγκληματικό το γεγονός ότι τα αρμόδια υπουργεία δεν έχουν ακόμα   οργανώσει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, για την επικινδυνότητα του φαινομένου και να περιγράψουν τι σημαίνει έκτακτα μέτρα προσαρμογής σε περίπτωση ακραίας αύξησης της ρύπανσης.  Όσοι εξαντλούν την κριτική τους στη μείωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, δεν καταλαβαίνουν ότι και με μειωμένο φόρο , τα νοικοκυριά δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να διαθέσουν το αιτούμενο ποσό χρημάτων για αγορά ικανοποιητικής ποσότητας πετρελαίου. Αρνούνται να κατανοήσουν ότι έτσι προτείνουν ουσιαστικά την συνεχιζόμενη εξάρτηση από τις διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου, ξεχνούν ότι μια συγκυριακή αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, θα δημιουργήσει εκ νέου μη διαχειρίσιμες καταστάσεις. Η εξάρτηση απ’ το πετρέλαιο  επιβαρύνει το εθνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με οδυνηρές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά της χώρας. Τέλος, δεν λαμβάνουν υπόψη τα ενδιάμεσα οφέλη που θα έχει η επανεκκίνηση του μικρομεσαίου κατασκευαστικού κλάδου από την ενίσχυση της ενεργειακής θωράκισης των κτηρίων.  Η ενεργειακή εξοικονόμηση και η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλής εξάρτησης από τον άνθρακα θα δώσουν τέλος στην ενεργειακή φτώχεια.

twitter: @CZachariadis

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, βιολόγος με μεταπτυχιακό “περιβάλλον και δημόσια υγεία”