Facebooktwitter

mantadakishttp://www.avgi.gr

Του Άγγελου Μανταδάκη

Η πολιτική που εδράζεται στην επικοινωνία και τη διαφήμιση έχει όρια.
Η εκστρατεία, επομένως, βελτίωσης της εικόνας της κυβέρνησης και καλλιέργειας κλίματος αισιοδοξίας στην κοινή γνώμη, μπορεί να υποστηρίζεται από έναν πανίσχυρο επικοινωνιακό μηχανισμό, αλλά τα αποτελέσματά της είναι πενιχρά.

Η χθεσινή παρουσίαση της δημοσκόπησης της εταιρείας Marc από τον Αlpha ήταν χαρακτηριστική.

Στο πρώτο μέρος εμφανίστηκε με βάση τα ποιοτικά στοιχεία μια σημαντική βελτίωση του κλίματος υπέρ της κυβέρνησης, ενίσχυση της αισιοδοξίας ότι περάσαμε τον σκόπελο, αυξημένες προσδοκίες των πολιτών, ενίσχυση του προφίλ του πρωθυπουργού αλλά και των εταίρων του (Βενιζέλου, Κουβέλη). Όλα αυτά ερμηνεύτηκαν μάλιστα με έναν τρόπο μεταφυσικό: τη βεβαιότητα ότι δεν βγαίνουμε από το ευρώ και τη δόση του δανείου που πήραμε.

Και η μεν υπόθεση του ευρώ ήταν μια υπερβολή, με σκοπό τον εκφοβισμό και τον αποπροσανατολισμό των πολιτών, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων με τις δηλώσεις των κορυφαίων παραγόντων της Ευρωζώνης.

Η δε ιστορία της δόσης μοιάζει με τον υποτιθέμενο θησαυρό που είχε ο επαναπατρισθείς Ελληνοαμερικανός στο σπίτι του στο χωριό, που τελικά δεν τον είδε κανείς, γιατί απλά δεν υπήρχε. Ο δήθεν κάτοχος του θησαυρού όμως ωφελήθηκε όσο μπορούσε μέχρι το τέλος της ζωής του από τις περιποιήσεις των συγχωριανών του.

Φυσικά όλα αυτά δεν παύουν να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα γι’ αυτό δεν έχουν και πολύ… ψωμί. Έτσι, στην έρευνα της παραπάνω εταιρείας στην πρόθεση και την εκτίμηση της ψήφου των πολιτών, ενώ θα περίμενε κανείς με βάση τα προαναφερόμενα ένα διακριτό ρεύμα υπέρ της Ν.Δ., το κόμμα του κ. Σαμαρά εμφανίζεται να προηγείται με διαφορά 0,3 του ΣΥΡΙΖΑ… Βέβαια, αυτό στοιχειοθετεί μια μεταβολή, αλλά αριθμητικά συγκλίνει στο 0, όπως θα λέγαμε στα μαθηματικά. Τόση προπαγάνδα, τόσο μελάνι για μια οριακή άνοδο που ουσιαστικά οδηγεί σε ισοπαλία! Ώδινεν όρος και έτεκε μυν.

Παρά το γεγονός ότι το σύστημα προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να ανασυνταχθεί, ενώ παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ βρίσκεται στο στόχαστρο με τη στρατηγική της βίας, η δυναμική του τελευταίου, που ξεκίνησε τον Μάη του 2012, εξακολουθεί να καταγράφεται με ποσοστά εκτίμησης ψήφου που ξεπερνούν το 26,89% των εκλογών του Ιουνίου. Η χθεσινή έρευνα τον καταγράφει στο 27,9%. Ο ρυθμός δεν μπορεί να είναι πάντα ο ίδιος, εξαρτάται από τη συγκυρία.

Και βέβαια από το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα συμβάλλει στην επιστροφή του λαϊκού παράγοντα και την ενεργοποίηση της κοινωνίας. Οι προγραμματικές του πρωτοβουλίες, η ισχυροποίηση της εναλλακτικής του πρότασης, η περιφρούρησή του από παγίδες και προβοκάτσιες και η επίσπευση των διαδικασιών για τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα της Αριστεράς σε νέες βάσεις είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί στη φάση που μπήκαμε.