Facebooktwitter

images (1)http://thehellenicmail.gr

Συνέντευξη του κ. Νίκου Βούτση, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα

Ποια είναι η πολιτική αποτίμηση σε σχέση με τη χθεσινή παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή;

Θα ξεκινήσω από αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνοντας, καθώς ήμασταν κοντά στους δημοσιογράφους. Έχουν φτάσει κάποια αυτονόητα πράγματα να θεωρούνται αδιανόητα και να προκαλούν τόσο μεγάλη εντύπωση.

Στην κουλτούρα της δικής μας αριστεράς ήταν πάντοτε, ανεξαρτήτως μεγεθών, η παρουσία μας και η παρέμβασή μας όπου καλούμασταν από όλα τα κόμματα της Βουλής και όχι μόνο, σε ό,τι μας αφορά. Βεβαίως, δεχόμασταν και αντιπροσωπείες. Θα θυμάστε ότι στα συνέδριά μας, έχει έρθει και ο Καραμανλής και ο Σημίτης, ο Παπανδρέου κλπ. Ως εκ τούτου, για μας, ήταν αυτονόητη η συμμετοχή, για να παύσει οποιαδήποτε φιλολογία για το πόσο περίεργη ήταν η συμμετοχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι ένδειξη πολιτικού πολιτισμού;

Σίγουρα. Είναι μια από τις κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, που δυστυχώς είχε τις εξαιρέσεις της, όταν υπήρχαν πολύ ισχυρές διχόνοιες ανάμεσα σε όμορα κόμματα. Για παράδειγμα το ΚΚΕ, δεν μας καλούσε στα συνέδριά του. Τέτοιου τύπου εξαιρέσεις. Σε σχέση με όλα τα άλλα κόμματα και σε επίπεδο κορυφής πάντοτε, σε ό,τι μας αφορούσε, υπήρχε πάντοτε ανταπόκριση. Αυτό δεν το συζητάμε. Τώρα, επί της ουσίας, νομίζω ότι υπήρξε μια πολύ ειλικρινής και πολιτικά μεστή τοποθέτηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έδωσε τα μηνύματα που εμείς θέλαμε να δώσουμε και που συμποσούνται στο εξής: ότι στην πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται τώρα η χώρα, πρέπει τα διδάγματα όλης της προηγούμενης περιόδου να αξιοποιηθούν σωστά και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γυρίσουμε πολύ πίσω στον εμφύλιο και στα μετεμφυλιακά χρόνια. Δηλαδή, αν σε κάτι, και ο Καραμανλής πριν τη δικτατορία και ο Καραμανλής μετά τη δικτατορία, είχε μια σαφή άποψη, ήταν ότι οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο μεγάλα στρατόπεδα του εμφυλίου και οι ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές θα έπρεπε να είναι φυσιολογικές, ενώ θα έπρεπε, πάντοτε, να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και μια διαφορετική δημοκρατική εξέλιξη για τη χώρα. Νομίζω ότι αυτό είναι το μήνυμα. Αυτό θέλαμε να δώσουμε εν πάση περιπτώσει. Πιστεύω πως αυτό βγήκε από την ομιλία του κ. Τσίπρα.

Είναι αλήθεια ότι η εικόνα συμπόρευσης ή σύμπνοιας στέλνει μηνύματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό;

Έχετε απόλυτο δίκιο. Εκεί είχαν ως στόχο, όχι μοναδικό, οι συναντήσεις και τα πυκνά ταξίδια του Τσίπρα στο προηγούμενο διάστημα, αλλά και αυτά που θα επακολουθήσουν. Θέλουμε και από πρώτο χέρι να ξέρουν διεθνώς τις απόψεις μας, τα όριά μας, και εμείς να ξέρουμε τα δικά τους. Δεν θέλουμε να είμαστε θύματα μιας καρικατούρας της πολιτικής σκηνής της Ελλάδας, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φιλοτεχνείται από διάφορους κύκλους του εσωτερικού και του εξωτερικού. Πραγματικά ήταν ένα μήνυμα και προς τα έξω.

Δίνεται η εντύπωση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζει τη θέση του σε σχέση με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά, για την οποία θεωρεί ότι μάλλον ολισθαίνει προς τα άκρα, από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή. Υπάρχουν πολλά σενάρια που βλέπουν φλερτ συμπόρευσης με ένα κομμάτι της ΝΔ, της λαϊκής δεξιάς.

Τέτοιο φλερτ δεν υπάρχει και δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Αλίμονο. Αλλά, σχετικά με τη διάκριση, εγώ το πηγαίνω ακόμα πιο μακριά. Δεν είναι μόνο αυτό που είπατε. Είναι μια σοβαρή διαφορά, αυτή που υπάρχει στην ιδεολογία και στην κουλτούρα με την οποία ασκεί πολιτική η διακυβέρνηση Σαμαρά, σε σχέση με τη ΝΔ από τη μεταπολίτευση μέχρι τώρα. Όχι μόνο του Κώστα Καραμανλή, αλλά όλων, δηλαδή ως κόμμα, ανεξάρτητα από το ποιον είχε πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς ρητά, εν τη ρύμη του λόγου αλλά πολύ υπολογισμένα, μίλησε και για τους νικητές, υπονοώντας τους νικητές του εμφυλίου. Αυτά δεν λεγόντουσαν στη μεταπολίτευση. Έχουν παρέλθει πολλά χρόνια. Πολλοί έχουν νικήσει και πολλοί έχουν χάσει σε πολλά επίπεδα από τότε. Η ίδια η χώρα έχει μπει σε έναν άλλο δρόμο. Είναι σαφές και το λέμε με κάθε ευκαιρία, το έχουμε πει και στη Βουλή, ότι είναι επικίνδυνος ο δρόμος της ατζέντας της Χρυσής Αυγής, την οποία, σε πολλά θέματα, ενθαρρύνει η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά. Ένας λόγος που θέλει να θεωρεί παρένθεση όλη τη μεταπολίτευση, ενδεχομένως και τον «καραμανλισμό» όλων των μορφών, υπέρ μιας επιστροφής στα μετερίζια και στα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά στρατόπεδα, είναι ένας λόγος παρωχημένος, αλλά άκρως επικίνδυνος σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που ζούμε σήμερα. Γι’ αυτό μας απασχολεί τόσο πολύ αυτό το ζήτημα και γι’ αυτό έχουμε πει ευθέως, ότι ενθαρρύνουμε οποιαδήποτε διεργασία, σε όλο το πολιτικό φάσμα, είναι αντίθετη σε όλη αυτή την πολιτική. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, σε καμία περίπτωση ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις επί των πολιτικών ή ιδεολογικών θεμάτων, πόσο μάλλον εκλογικού χαρακτήρα, με αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, με τις οποίες έχουμε συμβιώσει εν αγαστή συμπνοία και ταυτοχρόνως, με μεγάλη αντιπαλότητα, για δεκαετίες.

Ασκείται κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετά το «πάθημα» των διπλών εκλογών και την προσπάθεια δημιουργίας φόβου στους πολίτες από τα αντίπαλα στρατόπεδα, ίσως ο κ. Τσίπρας αισθάνεται την ανάγκη να ρίξει γέφυρες και προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και προς την πλευρά της ΝΔ με κατεύθυνση το μεσαίο χώρο, με κατεύθυνση ένα μήνυμα που αισθάνεται την ανάγκη να εκπέμψει: «Μην μας φοβάστε».

Θα απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Η δική μας στρατηγική δεν είναι να γίνουν δύο τεράστιοι πόλοι ένας της ΝΔ με ακροδεξιές πινελιές και ένας της δικής μας ριζοσπαστικής αριστεράς, χωρίς μάλιστα την συγκατάνευση του ΚΚΕ, τουλάχιστον για την ώρα, και αυτό το γνωρίζουμε, οι οποίοι να μονομαχήσουν στα αλώνια, μάλιστα σε συνθήκες κρίσης. Αυτές οι συγκρούσεις δε βγάζουν σε καλό και αυτή τη σοφία την έχουμε ως αριστερά. Μας ενδιαφέρει δηλαδή να έχουμε ένα γενικότερο πολιτικό κλίμα που να δίνει τη δυνατότητα σε δυνάμεις πέραν της ριζοσπαστικής αριστεράς ή αυτήν της δεξιάς, που τώρα βιώνουμε, να υπάρχουν μέσα στο πολιτικό σύστημα. Δεν θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να γίνουν υποχείρια ή ότι πρέπει να αφυδατωθούν και να γίνουν μέρος αυτών των δύο μεγάλων πόλων. Με αυτή την έννοια, πραγματικά, έχουμε ένα ενδιαφέρον, για τις διεργασίες που γίνονται ευρύτερα, στον κεντρώο χώρο. Διότι μας ενδιαφέρει να διατηρήσει το πολιτικό τοπίο της χώρας, την πολυμορφία που αυθεντικά εκφράζει τις απόψεις, και όχι να πάμε, εκ των πραγμάτων, σε μια σύγκρουση οριακή, διχαστική για τον κόσμο.