Facebooktwitter

ÄÉÁÊÁÍÁËÉÊÇ ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ Ê.Ï. ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ ÓÔÏ ÆÁÐÐÅÉÏ (KATÙÌÅÑÇÓ ÊÙÓÔÁÓ/EUROKINISSI)http://www.left.gr

Συνέντευξη στον «REAL 97,8» (Ν. Χατζηνικολάου)

-Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Θα ξεκινήσω με την ομιλία του κ. Τσίπρα χθες στο Ίδρυμα «Καραμανλή». Τη βρήκατε αρκετά θαρραλέα; Αρκετά γενναία; Για παράδειγμα, εγώ θα ανέμενα και μια κριτική πιο ζωηρή, παράλληλα με την αναγνώριση της προσφοράς του Καραμανλή στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και στη νομιμοποίηση του κομουνιστικού κινήματος μετά το ‘74, θα ανέμενα και μια αναφορά στο ’63 και στις εκλογές εκείνες ή μια αναφορά στο γεγονός ότι πολεοδομικά η Αθήνα στην πρώτη οκταετία Καραμανλή δεν ευτύχησε ιδιαιτέρως. Και τα λέω εγώ που δεν είμαι αριστερός αυτά;

 

Το έχω καταλάβει αυτό. υπήρξαν κάποιες τέτοιες έμμεσες αναφορές. Για παράδειγμα η επισήμανση ότι ο Καραμανλής της μεταπολίτευσης ουσιαστικά έκανε μια υπέρβαση σε σχέση με την πολιτική του στην προ δικτατορίας περίοδο και ιδιαίτερα υπέρβασης της διαχωριστικής γραμμής πάνω στην οποία βασιζόταν η πολιτική ζωή του τόπου πριν τη δικτατορία ανάμεσα σε εθνικόφρονες και μη εθνικόφρονες – και νομίζω ότι υπήρξε αυτή η συγκεκριμένη αναφορά στην παρέμβαση του κ. Τσίπρα- είχε κάποια τέτοια στοιχεία.
Βέβαια, στην Ελλάδα λέμε ότι «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Άρα, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ο τελευταίος Καραμανλής ουσιαστική υπερέβη τον ίδιο του τον εαυτό.

-Ο Καραμανλής μετά το ’74 λέτε.

Ο τελευταίος μετά το ’74 εννοώ, όχι ο Κώστας Καραμανλής.

-Αυτό ήθελα να διευκρινίσω. Τώρα θέλω να σας ρωτήσω η απόφαση να μιλήσει εκεί ο Αλέξης Τσίπρας τι είναι; Είναι άλλη μια απόπειρα να προσεγγίσετε το λεγόμενο αστικό δημοκρατικό χώρο; Να μειωθούν, να το πω έτσι, οι αντιστάσεις των αστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ; Επέλαση προς το μεσαίο χώρο, τι είναι;

Κατ’ αρχήν το βρίσκω απόλυτα φυσιολογικά και πολιτικά ορθό το να πηγαίνει κάποιος και να μιλάει για το έργο ενός ιστορικού προσώπου, που εκ των πραγμάτων σφράγισε τη νεότερη πολιτική ζωή του τόπου. Από κει και έπειτα, γι’ αυτά που λέτε περί μεσαίου χώρου θα σας έλεγα το εξής, ότι δεν φιλοδοξεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει το διεκδικητή του μεσαίου χώρου. Εμείς φιλοδοξούμε να διευρύνουμε την επιρροή της ριζοσπαστικής αριστεράς. Να μεγαλώσουμε τον αριστερό χώρο. Με αυτή την έννοια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που μέχρι πρότινος αυτοπροσδιορίζονταν ως ψηφοφόροι της δεξιάς ή και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά αυτό είναι μια διαδικασία πολύ βαθιά, η οποία σχετίζεται άμεσα με την κρίση και τις μεγάλες πια αλλαγές που φέρνει στη ζωή αυτή η ακραία πολιτική του μνημονίου αλλά και στη διαμόρφωση νέων πολιτικών συνειδήσεων.

Ένα σχόλιο για όσα συμβαίνουν στις Σκουριές

Όλες αυτές τις μέρες, και πριν το συμβάν που είχε γίνει στο εργοτάξιο της εταιρίας αλλά πολύ περισσότερο μετά, το είπατε κι εσείς άλλωστε, έχουμε δεκάδες προσαγωγές οι οποίες, απ’ ότι μαθαίνουμε εμείς, ο τρόπος με τον οποίο ανακρίνονται οι πολίτες είναι απαράδεκτος. Ξεπερνάει κάθε έννοια ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Δεν μπορεί να προσάγονται στο αστυνομικό τμήμα και το πρώτο που τους ρωτούν να είναι αν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Έχουμε τέτοιες καταγγελίες. Και θα σας έλεγα ότι κατά κάποιον τρόπο συνδέεται αυτή η επισήμανση με αυτό που λέγαμε πριν, με τη λειτουργία της δημοκρατίας μετά το ’74 σε αντιδιαστολή με τον τρόπο που επί Σαμαρά η ΝΔ αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία και εφαρμόζει και δείχνει ένα αυταρχικό, κατασταλτικό πρόσωπο με αρκετή δόση αυθαιρεσίας απέναντι σε πολίτες, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα, προφανώς όχι να καίνε αλλά να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ορισμένα ζητήματα που τους αφορούν.

-Πάντως τώρα ειλικρινά πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να παίξει, να το πω έτσι, στις εσωτερικές αποχρώσεις ή διαφορές ή διαφωνίες ή αντιθέσεις που υπάρχουν στη ΝΔ.; Θέλω να πω, ακούγεται λίγο παράδοξο αυτό. Δίνει την αίσθηση ότι ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τα εσωτερικά της ΝΔ. είναι η απάντησή σας στη δική τους κριτική για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ;
Όχι. Αυτό ίσως να θέλουν να το παρουσιάσουν έτσι κάποιοι άνθρωποι του περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά για τους δικούς τους λόγους.
Εμείς οφείλουμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις. Και η πρώτη επισήμανση είναι ότι πράγματι η σημερινή ταυτότητα της ΝΔ έχει ενσωματώσει πολλά στοιχεία ακροδεξιάς αντίληψης.

-Ναι αλλά μιλάτε για μια κυβέρνηση, στην οποία μετέχουν και οι σοσιαλιστές και η ΔΗΜΑΡ.
-Ναι αλλά δεν είναι μόνη της. Η ΝΔ δεν ασκεί μόνη της εξουσία, δεν αποφασίζει μόνη της να συμπεριφερθεί με τον α ή τον β τρόπο. Θέλω να πω ότι μιλάτε για δεξιά στροφή σε μια κυβέρνηση που έχει μέσα αριστερούς και σοσιαλιστές.

Αυτό ακριβώς που επισημαίνετε δείχνει πόσο σε ποιο δύσκολη θέση είναι, αν το αισθάνονται έτσι, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ.

-Μήπως είναι υπερβολική η κριτική σας;

Γιατί το λέτε αυτό; Όταν κατηγορείς ένα ολόκληρο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όσα του έχουν αποδοθεί το τελευταίο διάστημα, τα οποία ξεφεύγουν πια από οποιαδήποτε έννοια πολιτικής αντιπαράθεσης, και τα ανέχεσαι και δεν τα σχολιάζεις, νομίζω ότι έχεις συνευθύνη. Έχει ξεφύγει αυτή τη στιγμή η πολιτική αντιπαράθεση, έτσι δεν είναι; Βλέπετε ότι έχει υποκατασταθεί με ψεύδη, με πολύ λάσπη, με χαλκευμένα βίντεο, με μια προσπάθεια διαστρέβλωσης δηλώσεων. Είναι φοβερό πράγμα αυτό, δεν υπάρχει προηγούμενο μετά το ’74.

-Θέλω δύο πολύ σύντομα σχόλιά σας κ. Σκουρλέτη σας παρακαλώ. Ένα για τις διώξεις για το πόθεν έσχες Δούκα, Παπαντωνίου και Βουλγαράκη. Αρχίζει να διαμορφώνεται μια ελπίδα ότι μπορεί, βήμα – βήμα έστω, να υπάρξει μια σχετική κάθαρση του δημοσίου βίου ή πιστεύετε ότι αυτά είναι μεμονωμένα και δεν οδηγούν σε πραγματική κάθαρση;

Θα το δείξει η ίδια η ζωή. Εγώ λέω ότι θα πρέπει να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει σε βάθος τη δουλειά της χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες τομές στο θεσμικό επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις αιτίες τέτοιων φαινομένων μαύρου πολιτικού χρήματος, διαφθοράς και όλα τα υπόλοιπα.

-Κι ένα ακόμα σχόλιο, διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες για το παραλήρημα ενός βουλευτή της Χρυσής Αυγής σε ντοκιμαντέρ Έλληνα κινηματογραφιστή που μεταδόθηκε μάλιστα από το channel 4. Μιλάει για 3 εκατομμύρια χαραμοφάηδες μετανάστες, υπάνθρωπους, μιάσματα, μιλάει για φούρνους, για μετανάστες που θα γίνουν σαπούνια και το δέρμα τους θα χρησιμοποιηθεί για λαμπατέρ, τα μαλλιά τους για μπεγλέρια. Προσωπικά δε θυμάμαι να έχω ακούσει πιο εμετικό παραλήρημα εδώ και πολλά – πολλά χρόνια. Θέλω το σχόλιό σας παρακαλώ.

Είναι απολύτως έτσι όπως τα λέτε. Πρόκειται για μια ανατριχιαστική εικόνα, βλέποντας κανείς αυτό το βίντεο. Θεωρώ ότι πολύ σωστά η δικαιοσύνη παρενέβη. Θα έπρεπε τέτοιου είδους αντανακλαστικά να τα είχε δείξει και σε παρόμοιες καταστάσεις που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα. Δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι ανενόχλητοι να απειλούν άλλους, είτε μετανάστες είτε άλλους πολίτες, και ταυτόχρονα να καταλύουν στην πράξη την ίδια τη δημοκρατία. Θεωρώ ότι οφείλει η κοινωνία μας, η πολιτεία να αποκαταστήσει την ιστορική μνήμη, την ιστορική συνείδηση τι σημαίνει ναζισμός. Νομίζω πως είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτό το νεοφασιστικό φαινόμενο.