Facebooktwitter

bigblankworldmap18 Φεβρουαρίου – 13 Μαρτίου 2013

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

1. Το 2013 θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με ύφεση για την ευρωζώνη, όπως προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η ανεργία θα φτάσει σε νέο ύψος ρεκόρ, συγκεκριμένα στο 12,2% από 11,4% το 2012, καθώς κράτη, καταναλωτές και επιχειρήσεις σε πολλές χώρες ταυτόχρονα θα περικόπτουν την κατανάλωση. Η Κομισιόν προέβλεψε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2013 ενώ η οικονομία συνολικά της Ε.Ε θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,1%.
2. Έσοδα ύψους 14 δις. ευρώ απεκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης το 2012 από τη διακράτηση ομολόγων των χωρών της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε έσοδα από τόκους ύψους 1,1 δις. ευρώ τα οποία προήλθαν από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας ύψους 208 δις. ευρώ. Ειδικά από την αγορά και διακράτηση ελληνικών κρατικών ομολόγων η ΕΚΤ απεκόμισε κέρδη 555 εκατ. ευρώ το 2012 και 654 εκατ. ευρώ το 2011
3. Την αντίδραση των συνδικάτων στην Ολλανδία προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης της χώρας να επιβάλλει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 4 δις. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση της φορολογίας. Σημειώνεται πως το περασμένο φθινόπωρο η ολλανδική κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην εφαρμογή του πρώτου πακέτου λιτότητας συνολικού ύψους 16 δις. ευρώ.
4. Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που υπάγονται σε ειδικά οικονομικά προγράμματα που επιβλέπουν οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων προτού αιτηθούν οποιαδήποτε βοήθεια από την ΕΚΤ (για αγορά ομολόγων προκειμένου να μειωθεί το κόστος δανεισμού), δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Επισημαίνεται ακόμη πως η οποιαδήποτε βοήθεια από την ΕΚΤ θα συνοδεύεται από την εφαρμογή ενός πολύ αυστηρού προγράμματος λιτότητας το οποίο θα έχει εγκριθεί από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης (ΕSM).
5. Νέες τριβές στις σχέσεις Γαλλίας και Γερμανίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ολάντ, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του δεν θα μπορέσει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ για το 2013, το οποίο τελικά θα ανέλθει στο 3,7% του ΑΕΠ. Μάλιστα η γαλλική πλευρά υποστηρίζει πως η Κομισιόν θα πρέπει να δώσει περισσότερο χρόνο προκειμένου να επιτευχθεί ο ονομαστικός στόχος για το έλλειμμα από τη στιγμή που τηρείται η δέσμευση για το διαρθρωτικό έλλειμμα (που δεν περιλαμβάνει τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της ύφεσης). Από την πλευρά του ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Jens Weidmann υποστήριξε ότι πως είναι σημαντικό οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες να δίνουν το σήμα πως οι δεσμεύσεις του νέου συμφώνου σταθερότητας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Αν όμως οι κανόνες εφαρμόζονται ελαστικά από την πρώτη, κιόλας, στιγμή αυτό είναι ένα κακό σήμα για όλη τη νομισματική ένωση, πρόσθεσε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.
6. Θέλοντας να καταδείξει πως οι οικονομικοί κίνδυνοι στην ευρωζώνη παραμένουν υπαρκτοί, η γερμανική κεντρική τράπεζα διπλασίασε, σχεδόν, τα αποθεματικά που διακρατά προκειμένου να καλύψει πιθανές ζημιές. Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τις προβλέψεις για πιθανές ζημιές όπως π. χ είναι η χρεοκοπία κρατικών ομολόγων, στα 14,4 δις. ευρώ από 7,7 δις. ευρώ το 2011. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας Jens Weidmann, η κρίση ακόμη δεν έχει τελειώσει στην ευρωζώνη, παρά την ηρεμία που επικρατεί στις αγορές, ενώ τόνισε πως η καλύτερη λύση για την ευρωζώνη παραμένει ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών και η βελτίωση της απόδοσης των οικονομιών των κρατών-μελών. 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Οι παγκόσμιες διασυνοριακές μεταφορές κεφαλαίων έχουν μειωθεί περισσότερο από 60% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey. Ειδικότερα τα δάνεια και οι επενδυτικές ροές μεταξύ των χωρών ανήλθαν σε 4,6 τρις. δολάρια το 2012 έναντι 11,8 τρις. δολαρίων το 2007. Αν και μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών ροών προ του 2007 οφειλόταν στις παγκόσμιες οικονομικές ανισορροπίες η έρευνα προειδοποιεί πως η συρρίκνωση των διασυνοριακών μεταφορών κεφαλαίων οδηγεί σε βαλκανιοποίηση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος και σε περιορισμό των πιστώσεων για ορισμένες χώρες.

ΑΜΟΙΒΕΣ GOLDEN BOYS
Σε συμφωνία κατέληξαν το ευρωκοινοβούλιο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την οποία τα υψηλόβαθμα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν θα επιτρέπεται να λαμβάνουν μπόνους υψηλότερα των βασικών τους αποδοχών από το 2014 και μετά. Μόνο εφόσον εγκριθεί από τους μετόχους θα παρέχεται η δυνατότητα να χορηγηθεί μπόνους έως και το διπλάσιο της βασικής αμοιβής των στελεχών. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κάθε τράπεζα η οποία έχει δραστηριότητες στην ΕΕ, ενώ θα καλύπτει και τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών ευρωπαϊκών τραπεζών που δραστηριοποιούνται σε άλλα μέρη του κόσμου. Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη αποφάσισαν ότι οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα πρέπει να γνωστοποιούν τα κέρδη τους και την αντίστοιχη φορολόγηση τους ανά χώρα από το 2015 και μετά.
Στο μεταξύ σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία, το 68% των πολιτών ενέκρινε σημαντικές αλλαγές που αφορούν τις αμοιβές των στελεχών στις επιχειρήσεις. Ειδικότερα αυξάνεται η εξουσία των μετόχων στον προσδιορισμό των αμοιβών των στελεχών, απαγορεύονται οι «χρυσές» αποζημιώσεις ή τα μπόνους σε περίπτωση αποχώρησης ή/και πρόσληψης, προβλέπεται η ετήσια επανεκλογή των διευθυντών ενώ θεσπίζονται και αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

ΑΦΡΙΚΗ-ΕΥΡΩΠΗ-ΚΙΝΑ
1. Σε συνέντευξη του στους FT (4-3-2013) ο Jakob Zuma, πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, προειδοποίησε τις δυτικές εταιρίες πως θα πρέπει να αλλάξουν την αποικιοκρατική τους προσέγγιση απέναντι στην Αφρική ειδάλλως κινδυνεύουν να χάσουν τις εμπορικές και οικονομικές «θέσεις» τους από την Κίνα και τις άλλες αναπτυσσόμενες δυνάμεις. Παράλληλα κατηγόρησε τις εταιρίες εξόρυξης ότι ενδιαφέρονται μόνο για εξόρυξη μεταλλευμάτων και όχι για την στήριξη των τοπικών βιομηχανιών. Σημειώνεται πως την τελευταία 10ετία η Κίνα έχει επεκτείνει τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις της σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, ενώ παράλληλα προσφέρει φτηνά δάνεια για την κατασκευή υποδομών με αντάλλαγμα την ελεύθερη πρόσβαση στα κοιτάσματα πετρελαίου. Μεταξύ του 2000 και του 2011 το διμερές εμπόριο Αφρικής-Κίνας έχει εκτοξευθεί από τα 11 στα 160 δις. δολάρια, το οποίο όμως αφορά κυρίως εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα.
2. Την ίδια στιγμή όμως με άρθρο του στους FT (12-3-2013), ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νιγηρίας, Lamido Sanusi υποστήριξε πως η Αφρική θα πρέπει να μεταβάλλει τη ρομαντική άποψη που έχει για την Κίνα και να αποδεχθεί πως το Πεκίνο είναι συνεργάτης αλλά και ανταγωνιστής ικανός να ασκήσει τις ίδιες εκμεταλλευτικές πρακτικές όπως και οι παλιές αποικιοκρατικές δυνάμεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Κίνα δεν είναι πια μια υπανάπτυκτη οικονομία αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ένας οικονομικός γίγαντας ο οποίος με τις πρακτικές του συμβάλει στην αποβιομηχάνιση και στην υπο-ανάπτυξη της Αφρικής.

ΗΠΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Τις αντιδράσεις πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων προκαλεί η εφαρμογή, από το 2014, του «Προγράμματος Ασφάλισης Ομπάμα» (Obamacare) το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως: α) οι εταιρίες θα πρέπει να εντάξουν σε πρόγραμμα υποχρεωτικής ασφάλισης όσους απασχολούνται τουλάχιστον 30 ώρες εβδομαδιαίως, ειδάλλως θα τους επιβληθεί πρόστιμο, β) επιδοτείται από το κράτος η ασφάλιση των εργαζομένων με χαμηλούς μισθούς, γ) οι φορείς ασφάλισης θα πρέπει να προσφέρουν κάλυψη ανεξαρτήτως της κατάστασης της υγείας του ασφαλισμένου, δ) οι εργοδοτικές εισφορές για τους χαμηλόμισθους αυξάνονται, ε) διευρύνεται η ασφαλιστική κάλυψη για πολλούς εργαζόμενους, στ) αίρονται τα ανώτατα όρια στις αποζημιώσεις εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιριών, ζ) δεν απαιτείται οι εργαζόμενοι να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους των προληπτικών εξετάσεων τους.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΡΟΥ-ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1. Η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πρωτοβουλίες πολιτών στη Γερμανία αντιδρούν σε μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία που αφορά την παροχή υπηρεσιών στο χώρο της υδροδότησης, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε αναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Στη Γερμανία η παροχή υπηρεσιών στο χώρο της υδροδότησης βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στα χέρια των δήμων και κοινοτήτων. Αυτές φέρουν και την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία των δικτύων, τις εργασίες συντήρησης, την πρόσβαση των νοικοκυριών στο δίκτυο αλλά και την ποιότητα του νερού. Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια και προκειμένου να διασφαλίσουν την υδροδότηση, οι δήμοι και κοινότητες αναθέτουν μεμονωμένα έργα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σπανιότερα παρατηρείται το φαινόμενο να παραχωρείται όλος ο τομέας, δηλαδή τα συνολικά δικαιώματα χρήσης, σε ιδιώτες.
Στόχος της νέας οδηγίας για τα δικαιώματα χρήσης στον τομέα των υπηρεσιών, που αφορά μεταξύ άλλων και την παροχή νερού, είναι οι δήμοι και κοινότητες να υποχρεούνται, από το 2020, να προχωρούν υποχρεωτικά σε διαγωνισμούς για την ανάθεση έργων σε ιδιώτες οδηγώντας, σύμφωνα με τον Ματίας Λαντστέτερ από το συνδικάτο ver.di, «σε αναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις» στη Γερμανία.
Όπως σημειώνει ο Χανς Γιοάχιμ Ρεκ, επικεφαλής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ανάληψη του τομέα της υδροδότησης στη Γερμανία από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, θα έθετε σε κίνδυνο την τήρηση των προδιαγραφών υγείας: «Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου ανέλαβαν ιδιωτικές επιχειρήσεις την παροχή νερού, οι πολίτες είχαν κακές εμπειρίες. Γιa αυτό το λόγο, για παράδειγμα, το νερό που ιδιωτικοποιήθηκε για ορισμένα χρόνια στο Παρίσι, είναι τώρα πάλι στα χέρια του δημοσίου».
Κατά των σχεδίων αυτών είναι και ο Ματίας Λαντστέτερ, o οποίος επικαλείται το παράδειγμα του Βερολίνου όπου μέρος της υδροδότησης παραδόθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε ιδιωτικά χέρια. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις η τιμή του νερού στη γερμανική πρωτεύουσα αυξήθηκε κατακόρυφα, μέχρι σήμερα κατά 30 %. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών όμως, όπως λέει, δεν επενδύθηκε σε έργα υποδομής, για τη βελτίωση των δικτύων και τη συντήρησή τους, αλλά μεταφράστηκε σε παχυλό κέρδος για τις επιχειρήσεις. Το «καλύτερο παράδειγμα προς αποφυγήν» ιδιωτικοποίησης του νερού, όπως σημειώνει η ευρωβουλευτής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Έβελιν Γκέμπχαρντ, είναι το Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα χάνεται το 40 % του νερού επειδή οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν φρόντισαν να επενδύσουν εγκαίρως στα δίκτυα ύδρευσης.
2. Ρεπορτάζ της Deutsche Welle αναφέρει πως η απασχόληση περιορισμένου χρόνου αυξάνεται όλο και περισσότερο στη Γερμανία, με το 2% των εργαζομένων να «νοικιάζεται» από ιδιωτικές εταιρίες σε βιομηχανίες για να καλύψουν προσωρινές ανάγκες. Από ένα πρακτικό εργαλείο στα χέρια της βιομηχανίας ή μεγάλων επιχειρήσεων η απασχόληση περιορισμένου χρόνου δημιούργησε ένα κοινωνικό πρόβλημα καθώς πολλές εταιρίες προσπαθούν να μειώσουν τους μόνιμους υπαλλήλους και να αυξήσουν τους εργαζόμενους περιορισμένου χρόνου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της γερμανικής αλυσίδας καταστημάτων καλλυντικών Σλέκερ, η οποία έφθασε στο σημείο να απολύει υπαλλήλους για να τους προσλάβει στη συνέχεια ως εργαζομένους περιορισμένου χρόνου με 30% χαμηλότερο μισθό.
Όσα διηγούνται εκείνοι που εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες παραπέμπουν σε μία σύγχρονη μορφή δουλείας. Οι απασχολούμενοι δεν πληρώνονται κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, ούτε τους δίνεται κάποιο συμβόλαιο έως ότου αρχίσουν να εργάζονται κανονικά. Επίσης δεν υπάρχει συγκεκριμένος ωριαίος μισθός. Εκτός αυτού οι εργοδότες θεωρούν δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να κάνουν υπερωρίες χωρίς να αποζημιώνονται και φυσικά να εργαστούν τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.
Σύμφωνα με το Πέτερ, ο οποίος εργάζεται ως βοηθός σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, καμία από τις υπερωρίες που έχει κάνει δεν πληρώνεται. «Αν ζητήσω να αποζημιωθώ για τις υπερωρίες από τους προϊσταμένους μου παίζω κορώνα-γράμματα τη δουλειά μου», λέει. Συνάδελφοί του που προέβαλλαν αντίσταση απολύθηκαν.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πιέσεις να βελτιωθεί η κατάσταση στον συγκεκριμένο τομέα της αγοράς εργασίας καθώς διεξάγονται αυστηρότεροι έλεγχοι από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας. Ο επόμενος στόχος είναι η εξίσωση των απολαβών των υπαλλήλων μιας εταιρίας και των εργαζομένων που προέρχονται από ιδιωτικές εταιρίες εργασίας. Σημαντική βελτίωση στις συνθήκες εργασίας συνιστά και ο κατώτατος ωριαίος μισθός των 8,19 ευρώ για βοηθητικές εργασίες που υιοθετήθηκε πρόσφατα.