Facebooktwitter

ilipouloshttp://thehellenicmail.gr

Συνέντευξη του Ηλία Ηλιόπουλου, Γενικού Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ, στη Mail

Τι ακριβώς συμβαίνει με τους δημόσιους υπάλληλους;

Ο κ. Μανιτάκης εφευρίσκει κάθε φορά ένα διαφορετικό σενάριο προκειμένου και να είναι αρεστός στην κυβέρνηση, δείχνοντας ότι κάνει τη δουλειά του σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει με την τρόικα, αλλά και να καθησυχάζει τους δημοσίους υπαλλήλους ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις και με τη διαδικασία της κινητικότητας θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Στην πράξη όμως, αυτό που φαίνεται είναι αφενός, όπως και ο ίδιος λέει, ότι όχι μόνο 150.000, αλλά 180.000 θα είναι αυτοί που θα αποχωρήσουν μέχρι το ’15, προκειμένου να καλύψει και ανάγκες αυτών που θα προκύψουν ως πλεόνασμα, μετά τις καταργήσεις διάφορων δομών στο δημόσιο. Επομένως, εκ των πραγμάτων, έχει στοχεύσει σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό, το 180.000.

Τώρα πώς θα φύγουν αυτοί; Κάποιοι από αυτούς με σύνταξη. Ομολογουμένως, είναι αρκετοί αυτοί που θα φύγουν με σύνταξη από αυτή τη διαδικασία. Όμως, δεν είναι δυνατόν να φτάσουν τους 180.000, που λέει ο κ. Μανιτάκης. Επομένως, υπάρχει μέσα στο σχέδιο, που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα, ένα κομμάτι που θα πάει στο σπίτι και στην ανεργία. Εξάλλου, αυτό λέει και η τρόικα. Η τρόικα επιμένει κάθε τόσο, το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι που μπαινοβγαίνουν και ζητάνε συγκεκριμένα ονόματα για το ποιοι θα απολυθούν, αλλά και αξιωματούχοι της τρόικας όπως ο κ. Όλι Ρεν, ο οποίος μιλάει όχι μόνο για αποχωρήσεις, αλλά και για 70.000 απολύσεις, μαζί με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό δεν διαψεύστηκε από κανέναν. Αυτό, όμως, που έχει σημασία, είναι αν πράγματι αντιμετωπίσουν το πρόβλημα επί της ουσίας, ας το κάνουν. Εμείς δεν έχουμε λόγους, αν πράγματι φτάσουν σε σημείο να μη χάσει κανένας τη δουλειά του και ακόμα περισσότερο να μην κλείσουν δημόσιες υπηρεσίες, όπως απαιτείται, υπηρεσίες που είναι χρήσιμες όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά πολύ περισσότερο για την κοινωνία που τις χρειάζεται. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η εξέλιξη στην πραγματικότητά της. Σας λέω επίσης ότι κανένας από τους 2.000 και άνω που υπάρχουν από το 2012 δεν έχει τακτοποιηθεί. Με τη διαδικασία που έχουν βάλει, διαλύονται οικογένειες. Τους μετακινούνε σε θέσεις ανεξέλεγκτα και κανείς δεν ξέρει πού. Ήδη εγώ βρέθηκα σε μια συνάντηση με έναν περιφερειάρχη, ο οποίος μου αποκάλυψε ότι του ζητήθηκε να μεταφέρει εργαζόμενους από τα Γιάννενα στην Αθήνα. Ποιος θα διαλύσει την οικογένειά του, για να πάει από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη; Όχι ότι είναι άσχημο, αλλά δεν μπορεί οικονομικά να διαλύσει την οικογένειά του, να δημιουργήσει καινούργιο σπιτικό, να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του.

Πότε θα συμβούν όλα αυτά; Ακούσαμε ότι οι απολύσεις πάνε για το 2014, Όμως οι πιέσεις είναι για σήμερα.

Βγήκε μια πληροφορία ότι θα πάμε στο 2014. Συγχρόνως όμως, στη χθεσινή συνάντηση αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει ένα σχέδιο, το οποίο επαναφέρει ο κ. Μανιτάκης με μια παλιά ρύθμιση, που έλεγε για στόχους και στοχοθεσία των δημοσίων υπηρεσιών. Από εκεί, κρίνονται και το αποτέλεσμα της στοχοθεσίας κάθε φορά, αλλά και ο εργαζόμενος που συμμετέχει. Αυτό εγκαταλείφτηκε για διάφορους λόγους, σε μια άλλη περίοδο που δεν μιλούσαν για απολύσεις. Το επαναφέρει, και από ό,τι λένε θα απαιτήσει από τα υπουργεία να στείλουν την εγκύκλιο, μέχρι τις 22, να εξειδικευτούν αυτόματα από τις διευθύνσεις και τα τμήματα των δημοσίων υπηρεσιών και συγχρόνως να λειτουργήσει μέχρι τέλος Απριλίου, όταν και θα γίνει η ανάλογη αξιολόγηση για το αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι και για τα άτομα που συμμετείχαν. Όσοι δεν πέτυχαν, θα κριθεί ότι δεν χρειάζονται στη δημόσια υπηρεσία. Δηλαδή πρόκειται για μια ταχύτατη διαδικασία, η οποία δεν αποδεικνύει τίποτα. Μοναδική σκοπιμότητά της είναι οι απολύσεις.

Άρα μιλάμε για άμεσες απολύσεις, μέχρι τον Ιούνιο του 2013;

Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση, από ό,τι λένε πληροφορίες, της τρόικας για τους 12.500 στο πρώτο εξάμηνο του 2013, μέχρι τον Ιούνιο, ούτε για τους 12.500 στο δεύτερο εξάμηνο του 2013. Μιλάμε για 25.000 συνολικά, όπως αναφέρει το μνημόνιο και όπως έχει συμφωνηθεί.