Facebooktwitter

ÄÉÁÊÁÍÁËÉÊÇ ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ Ê.Ï. ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ ÓÔÏ ÆÁÐÐÅÉÏ (KATÙÌÅÑÇÓ ÊÙÓÔÁÓ/EUROKINISSI)http://www.stokokkino.gr

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Πάνου Σκουρλέτη στο «Κόκκινο 105,5» (Μιχαλοπούλου)

Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ

Για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

-Παρόλο που έγινε προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση όλες αυτές τις μέρες στο τι ακριβώς στοχεύει η παρουσία της τρόικας… επί της ουσίας ήταν απλώς μια επίσκεψη που ήρθε απλώς να τονίσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου…

Είναι ακριβώς έτσι όπως το λέτε. Είναι ξεκάθαρο ότι τα ταξίδια των εκπροσώπων της τρόικας εδώ δεν είναι για να συζητήσουν αλλαγές πάνω στο μνημόνιο ή να διαπραγματευτούν πλευρές του. Πρόκειται για τακτικές επισκέψεις κατά τις οποίες έρχονται να δουν την πορεία εφαρμογής των προαποφασισμένων μέτρων που ήδη έχουν συμφωνηθεί από κοινού με την κυβέρνηση όταν ψηφιζόταν το μνημόνιο Νο3. Προφανώς αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα όσα λέει η κυβέρνηση περί επαναδιαπραγμάτευσης, τα οποία συνήθως συνοδεύονται από δήθεν τοποθετήσεις ευαισθησίας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά είναι καθαρά για εσωτερική κατανάλωση.

Ήρθαν λοιπόν οι εκπρόσωποι της τρόικας, διαπίστωσαν τις αποκλίσεις με βάση τα συμπεφωνημένα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στην ενεργοποίηση των ρητρών απόκλισης, μπροστά δηλαδή στην αυτόματη ενεργοποίηση νέων μέτρων καθότι δεν πιάνονται οι στόχοι.

-Άρα δηλαδή μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα νέα μέτρα είναι πολύ κοντά…

Άρα τα νέα μέτρα είναι πολύ κοντά. Αυτά, κατά πρώτους υπολογισμούς, αφορούν περί τα 3 δις για το 2013. Και το πραγματικό πρόβλημα για την κυβέρνηση σήμερα προφανώς είναι πώς θα προσπαθήσει να βαφτίσει το κρέας ψάρι, να πείσει ότι μάχεται, ότι αγωνίζεται και ότι εν πάση περιπτώσει δίνει ένα αγώνα για τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας.

Νομίζω ότι αυτές όλες οι κραυγές από μέρους των δύο άλλων εταίρων της κυβέρνησης, ότι δεν αντέχει άλλο η κοινωνία κι ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές, για να αποκτήσουν νόημα και περιεχόμενο, πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένες πια ενέργειες.

Εάν πράγματι, έστω και τώρα, έχει συνειδητοποιηθεί από το σύνολο της κυβέρνησης ή από τις άλλες δυνάμεις που τη στηρίζουν ότι είναι εγκλωβισμένοι, ότι είναι όμηροι των υπογραφών και των δεσμεύσεών τους, δεν έχουν παρά να σταματήσουν την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, να παραιτηθούν και να προσφύγουν στη λαϊκή ετυμηγορία.

-Δεν βλέπουμε πάντως τέτοιου είδους διάθεση…

Καμία τέτοιου είδους διάθεση. Νομίζω όμως ότι αυτή είναι η απαίτηση αυτή τη στιγμή της ελληνικής κοινωνίας.

-Κοντός ψαλμός αλληλούια.. Η τρόικα θα επιστρέψει στο τέλος του μήνα.. Θα τεθεί το θέμα της αυτόματης αναπροσαρμογής… Αλλά και μόνο και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιτρέψει στην τρόικα να αποφασίζει εκείνη κι όχι η ίδια για τα κόκκινα δάνεια, νομίζω ότι είναι ενδεικτικό…

Είναι απολύτως ενδεικτικό. Θα έλεγα ότι από κοινού έχουν συμφωνήσει για κάτι τέτοιο…

-Δηλαδή έχει εκχωρήσει κι αυτό ακόμα το δικαίωμά της να αποφασίζει για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δείχνει…

.. Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, έχει δεσμευτεί για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα, προσπαθεί να μετονομάσει το χαράτσι για τα ακίνητα σε ένα νέο ενιαίο φόρο, αλλά δεν παύει να παραμένει ίδιο το περιεχόμενο, η σκληρότητα αυτής της πολιτικής και βεβαίως οι οδυνηρές επιπτώσεις για το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

-Και την ίδια ώρα βλέπουμε τον Αντώνη Σαμαρά να εξακολουθεί να επενδύει στα ακροδεξιά του… Αναφέρομαι και στο χθεσινό συμβάν στη Βουλή, με τον Γραμματέα της Ν.Δ. να μην ψηφίζει υπέρ της άρσης της ασυλίας του Η. Κασιδιάρη, αναφέρομαι και στο μείζον θέμα που έχει προκύψει με τον σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, τον κ. Ι.Κωτούλα, ο οποίος έχει εκφραστεί φιλοναζιστικά και αντιμεταναστευτικά και δεν απομακρύνεται από την κυβέρνηση. Και τον Αντώνη Σαμαρά να μας υπενθυμίζει την ίδια ώρα την περιβόητη θεωρία των δύο άκρων…

Για την υπόθεση Κωτούλα

Αυτά τα τρία γεγονότα που επισημάνατε από τη χθεσινή ειδησεογραφία, δηλαδή η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά περί της θεωρίας των δύο άκρων, η ψήφος του κ. Κεφαλογιάννη κατά της άρσης της ασυλίας του κ. Κασιδιάρη και το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι ακόμα ο κ. Κωτούλας σύμβουλος επί θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής, όντας ένας λάτρης των ναζιστικών ιδεών και απόψεων, αποτελούν  εκφράσεις αυτής της δεξιάς τελικά στρατηγικής της έντασης και της δεξιάς μετάλλαξης της Ν.Δ. υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Είναι πράγματι προκλητικό να βάζεις –και αναφέρομαι στην περίπτωση του κ. Κωτούλα- τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Σ΄ ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι αυτός της μεταναστευτικής πολιτικής, να βάζεις έναν άνθρωπο ο οποίος σχετικοποιεί το ναζιστικό ολοκαύτωμα και τις ναζιστικές θηριωδίες και ουσιαστικά εκφράζει τον θαυμασμό του για τον χιτλερισμό.

Δεν έχει προηγούμενο αυτό και θεωρώ ότι τα άλλα δύο μέρη της συγκυβέρνησης, θα έπρεπε, πέρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις τους, να είναι πιο αποφασιστικοί. Και περιμένουμε μέσα στην ημέρα να δούμε πόσο θα απαιτήσουν τελικά την άμεση απομάκρυνση του συγκεκριμένου συμβούλου.

-Και βέβαια να δούμε, εάν τελικά η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην αποπομπή του κ. Κωτούλα, να δούμε τι πράξουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

-Θα ήθελα να αναφερθούμε λίγο και στη λίστα Λαγκάρντ, γιατί, απ΄ ότι βλέπουμε όλο το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μια προσπάθεια καθυστέρησης και συγκάλυψης.. Όταν το ΣΔΟΕ λέει ότι χρειάζεται τρεις μήνες για να στείλει τα στοιχεία των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής τι σημαίνει αυτό;.. Ότι θα τελειώσει κι αυτή η προανακριτική επιτροπή χωρίς να έχει βγει κανένα συμπέρασμα;…

Για τη λίστα Λαγκάρντ

Θυμόσαστε ότι όταν συζητιόταν η σύσταση της επιτροπής, είχαμε ήδη αναφερθεί σ΄ αυτές τις πλευρές, σ΄ αυτές τις απόπειρες συγκάλυψης εκ μέρους των μνημονιακών εταίρων γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Τελικά έρχεται η ίδια η ζωή να επιβεβαιώσει αυτούς τους φόβους μας, αυτές τις καταγγελίες μας. Είναι απαράδεκτο το γεγονός  ότι γύρω απ΄ αυτό το κορυφαίο σκάνδαλο, γύρω απ΄ αυτή την υπόθεση που συμπυκνώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της διάχυτης και ελεγχόμενης ανομίας, της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, να μην έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα το ΣΔΟΕ σ΄ αυτό που είναι πασιφανές ότι έπρεπε να κάνουν, να ελέγξουν κατά προτεραιότητα τα ονόματα που περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ

-Εδώ έφτασαν στο σημείο να προσπαθήσουν να ελαφρώσουν οικονομικά όσους περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτά τα χρηματικά ποσά, προσπάθησαν να τους γλιτώσουν από το 80% των προστίμων, με ρύθμιση σε άσχετο νομοσχέδιο που βέβαια αποσύρθηκε…

Είναι ακριβώς ενδεικτικό της μεροληψίας υπέρ εκείνων των μερίδων του κεφαλαίου και των κοινωνικών ομάδων που όλα τα προηγούμενα χρόνια πλούτισαν με αδιαφανείς τρόπους εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού δημοσίου. Αυτός είναι ο δικομματισμός, αυτά είναι τα έργα του, αυτά προσπαθούν αυτή τη στιγμή να συγκαλύψουν. Και νομίζω ότι στη βάση αυτών των εγκληματικών ευθυνών τους θα πρέπει να αξιολογηθούν και να κριθούν  από την ελληνική κοινωνία.