Facebooktwitter

123287-assets_large_t_942_43458464_type12128http://thehellenicmail.gr

Η κατάσταση είναι εφιαλτική, για 500 ευρώ χρέος στην εφορία σού παίρνουν το σπίτι

Συνέντευξη του Τρύφωνα Αλεξιάδη, αντιπροέδρου των εφοριακών, στη Mail

3 στους 10 φορολογούμενους, δηλαδή 2.548.071 πρόσωπα είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές της τάξης των 20,4 δισ. ευρώ και δεν πλήρωσαν. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που δίνει το υπουργείο οικονομικών. Βεβαίως δίνει τα στοιχεία που βολεύουν επικοινωνιακά, κάθε φορά, την Α ή την Β κατεύθυνση. Η δική μου αίσθηση είναι πως αν δοθούν όλα τα στοιχεία, τα νούμερα θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Πρέπει, όμως, κάποια στιγμή του υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει να δίνει νούμερα σε συγκεκριμένη μορφή, σε ενιαία τακτική βάση, να αποκαλύπτει την πραγματικότητα.

Ποια στοιχεία έχετε εσείς;

Έχουμε τα στοιχεία που δίνει κάθε φορά το υπουργείο Οικονομικών, στη δημοσιότητα. Όμως, πολλές φορές τα στοιχεία αυτά εξυπηρετούν επικοινωνιακές ή πολιτικές ανάγκες, όχι την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο έγινε σύγκριση των στοιχείων μόνο με το στόχο του Ιανουαρίου, όχι με τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους. Αν κάνεις τη σύγκριση, θα δεις ότι είμαστε περίπου 700 εκατ. ευρώ κάτω. Εν πάση περιπτώσει, σχετικά με το κατά πόσο μπορούν οι πολίτες να πληρώσουν, η πραγματικότητα είναι πως δεν μπορούν, πλέον, να πληρώσουν τους φόρους τους. Έχουν μαζευτεί τεράστια ποσά ληξιπρόθεσμων και άλλων οφειλών. Έχουν μαζευτεί τεράστιες υποχρεώσεις, οι οποίες δεν είναι, ακόμα, ληξιπρόθεσμες. Ληξιπρόθεσμη οφειλή σημαίνει ότι υπήρχε ένας φόρος που έπρεπε να πληρωθεί, για παράδειγμα, μέχρι το τέλος Μαρτίου, και από τον Απρίλιο, αφού δεν πληρώθηκε, έγινε ληξιπρόθεσμος. Υπάρχουν και άλλοι φόροι όμως. Θα πρέπει να υπάρχει μια διαφορετική φορολογική πολιτική και, κυρίως, μια ρεαλιστική ρύθμιση, στην οποία να μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες.

Εκτιμάται ότι υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 20,4 δισ. ευρώ που δεν έχουν πληρωθεί από τους φορολογούμενους. Πιστεύετε ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο;

Υπάρχουν δύο νούμερα. Το ένα είναι τι κομμάτι από τα 56 δισ. χρωστούσαν οι πολίτες στις 31 Δεκεμβρίου 2012, τι κομμάτι από αυτό το ποσό αδυνατούν να πληρώσουν κάθε μήνα. Το δεύτερο είναι τα νέα χρέη που δημιουργούνται κάθε μήνα και δεν μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες. Η αίσθηση που έχω από τις εφορίες, είναι ότι εδώ, υπάρχει μια τρομερή αύξηση. Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα παλιά χρέη ούτε τα νέα χρέη. Μάλιστα, υπενθυμίζω ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε νέο εκκαθαριστικό της εφορίας, θα έρθουν νέοι φόροι ακινήτων. Η κατάσταση είναι εφιαλτική.

Η κατάσταση είναι εφιαλτική. Πώς θα τα πληρώσει όλα αυτά ο πολίτης, ο οποίος βουλιάζει στα χρέη;

Ο πολίτης δεν μπορεί να τα πληρώσει. Και επειδή ορισμένες φορές εμείς οι εφοριακοί γινόμαστε οι αποδέκτες της κοινωνικής δυσαρέσκειας και της κοινωνικής έντασης, θα ήθελα να πω στους πολίτες ότι πάρα πολλοί από αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους, που τους ήρθαν χαρτιά για κατάσχεση μισθών, ακινήτων κλπ. είμαστε και εμείς οι εφοριακοί. Εμείς δεν κάνουμε τίποτα άλλο, από το να υλοποιούμε μια βάρβαρη φορολογική πολιτική, με την οποία φυσικά διαφωνούμε.

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατασχέσεων μισθών και ενοικίων;

Βεβαίως έχουν ξεκινήσει. Σύμφωνα με δελτίο του υπουργείου Οικονομικών, που έβγαλε τα στοιχεία για το 2012, υπήρχαν δεσμεύσεις καταθέσεων, δεσμεύσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας. Στην Ελλάδα, οι περιουσίες και οι καταθέσεις, απέναντι στα χρέη προς την εφορία δεν είναι προστατευμένες. Ακόμα και για ένα χρέος 500-600 ευρώ, η εφορία έχει το δικαίωμα να βγάλει σε πλειστηριασμό περιουσιακό στοιχείο. Και πρέπει να υπάρξει εκ νέου, εξορθολογισμός αυτού του πλειστηριασμού.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή κατασχέσεις σε μισθούς, σε ακίνητες περιουσίες;

Βεβαίως και υπάρχουν. Το σχετικό νούμερο έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Βρίσκεται στο site του υπουργείου, που περιγράφει όλες τις δεσμεύσεις και κατασχέσεις μισθών που έγιναν το 2012. Μάλιστα, πρόκειται για κάτι που συνεχίζεται κάθε μήνα. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, υπάρχουν υπάλληλοι οι οποίοι θα πάνε να δουν το μισθό τους στην τράπεζα και θα δουν με έκπληξη ότι είναι μειωμένος, καθώς έχει δεσμευτεί από την εφορία.

Εκεί υπάρχει δυνατότητα ο πολίτης να αμυνθεί;

Ο πολίτης πρέπει να κάνει ρύθμιση του χρέους στην εφορία. Αυτή είναι η συμβουλή που δίνω ως οικονομολόγος. Ως συνδικαλιστής, τον συμβουλεύω να δημιουργήσει επιτέλους ένα κίνημα, προκειμένου να αλλάξει αυτή την πολιτική. Διότι είναι αδύνατο να συνεχιστεί. Δεν είναι δυνατό, αυτή τη στιγμή να πάει κάποιος να πιάσει δουλειά σε μια εταιρεία και να παίρνει μισθό 420 ευρώ καθαρά. Υπάρχουν συνάδελφοί μας εφοριακοί, οι οποίοι κάνουν έλεγχο σε μεγάλες υποθέσεις, παίρνοντας 680 ευρώ μισθό καθαρά. Είναι δυνατό από αυτούς τους πολίτες, το Δημόσιο να ζητάει έστω και 1 ευρώ φόρο;

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών;

Υπενθυμίζω ότι η τρόικα έχει πει επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση. Εμείς, ως ομοσπονδία εφοριακών, έχουμε ζητήσει να υπάρξει μια ρύθμιση που να βασίζεται, όχι σε ένα αυθαίρετο ποσό με 10, 20, 30 , 40, 50, 60 δόσεις, γιατί με δόσεις μπορεί να βγει ένα εξωπραγματικό νούμερο. Πρέπει να βγει ένα ποσό μηνιαίας δόσης, που να σχετίζεται με το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη.