Facebooktwitter

654912-freedom-of-opinion-4http://www.avgi.gr

Χρήστου Δημήτρης
Τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης (GPO) που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην εκπομπή του κ. Πρετεντέρη “Ανατροπή” αποτελούν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για όλα τα κόμματα και ιδιαιτέρως για τον μεγάλο σχηματισμό της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Στην ερώτηση, πώς κρίνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση, αρνητικά απαντά το 61,1% (από 57,3% τον προηγούμενο μήνα). Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι θα πετύχει τους στόχους της η κυβερνητική πολιτική, αρνητικά απαντά το 62,8%. Στην ερώτηση, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, πως είναι τα πράγματα, το 60,3% απαντά χειρότερα, το 19,9% καλύτερα και το 19,3% τα ίδια.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπως και αν τα μελετήσεις, αρκεί να τα μελετήσεις, δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει την συντριπτική αντιμνημονιακή πλειοψηφία ότι μπορεί να ηγηθεί και να κυβερνήσει. Γιατί;

ΕΧΟΥΜΕ λοιπόν ένα συντριπτικά πλειοψηφικό ρεύμα (πάνω από 60%) του εκλογικού σώματος να θέλει την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και των πολιτικών που εφαρμόζονται. Όμως, στην ερώτηση αν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη κυβερνητική λύση εκτός από τη σημερινή, ΝΑΙ απαντάει το 35,7% και ΟΧΙ το 59,9%. Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ΝΑΙ δηλώνει το 24,7% και ΟΧΙ το 73,7%. Και, τέλος, στην ερώτηση αν η λύση είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες, ΝΑΙ απαντάει το 28,3% και ΟΧΙ το 70,7%. Για να ολοκληρώσουμε την παρουσίαση της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου, στην κορυφή έχουμε απόλυτη ισοπαλία Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ από 20,3%, με αδιευκρίνιστη ψήφο 21,7%. Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 9%, ΠΑΣΟΚ 7,5%, ΑΝ. ΕΛΛ. 6,3%, ΚΚΕ 5,8% ΔΗΜ.ΑΡ. 5% και άλλο κόμμα 4,1%.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ αυτά, όπως και αν τα μελετήσεις, αρκεί να τα μελετήσεις, δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει τη συντριπτική αντιμνημονιακή πλειοψηφία ότι μπορεί να ηγηθεί και να κυβερνήσει. Το ερώτημα που προκύπτει και που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε κυριολεκτικά να βασανίζει στον ύπνο και τον ξύπνιο τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι: ΓΙΑΤΙ; Αν το θέσουν κοιτώντας τους πίνακες, έστω και τα στοιχεία στα οποία αναφερόμαστε, δεν μπορεί, κάτι χρήσιμο θα βρουν για να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

ΕΔΩ αρχίζουν οι δυσκολίες. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τις ιδεοληψίες και τον αποκλεισμό της Αριστεράς από τις κυβερνητικές ευθύνες. Στον ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν ετερογενείς πολιτικές ομάδες, οι οποίες… ζαλίζονται μπροστά στην ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου. Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη, όλες οι δυνάμεις αυτές κατέγραψαν ένα εσωκομματικό ποσοστό περί το 25%. Όσο και αν η πλειοψηφία είναι σημαντική, αν δεν υπάρχει αντίστοιχη κουλτούρα μεγάλου κόμματος και σαφής καταστατικός χάρτης, δύσκολα μπορείς να κατακτήσεις την εμπιστοσύνη τόσο μεγάλου μέρους της κοινωνίας για να κάνεις πράξη την πολιτική σου. Το καλό είναι πως δεν υπάρχει άλλη τόσο σημαντική εναλλακτική πολιτική δύναμη για να πάρει τη θέση σου. Το κακό είναι πως δεν υπάρχει και χρόνος. Η χώρα καταστρέφεται.

ΚΑΙ ΕΝΩ η πολιτική αριθμητική λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του δεν μπορεί να σχηματίσει ΤΩΡΑ ισχυρή κυβέρνηση, εν τούτοις μια σειρά στελεχών και μελών τσακώνονται λες και ήδη έχουν γίνει κυβέρνηση, αποκλείοντας κάθε συνεργασία.

Άλλοι, ακόμα και σήμερα, ισχυρίζονται πως η ευθύνη ανάληψη της κυβέρνησης δεν είναι αυτοσκοπός. Αν δεν είναι ιερή υποχρέωση, τότε να πουν στους πολίτες να ψάξουν αλλού τη λύση. Εμείς μπορούμε να πατάμε τους φελλούς, μέχρι το Τζακ Ντάνιελς να ωριμάσει.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ η πολυφωνία, όταν δεν είναι δημιουργική, μετατρέπεται σε κακοφωνία, η οποία προκαλεί σύγχυση που αποτυπώνεται καθαρά στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση. Ασφαλώς και το ευρώ, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι μείζον θέμα και κάθε σοβαρό κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει πρέπει να έχει σχέδια και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για κάθε ενδεχόμενο. Το θέμα είναι πως όσοι έχουν την άποψη να φύγουμε από το ευρώ τώρα, δεν κάνουν κανένα κόπο να παρουσιάσουν τις μελέτες που υποχρεούνται, ώστε ο ελληνικός λαός να μπορεί να σταθμίσει αν συμφέρει. Και, το κυριότερο, κάνουν ένα τραγικό πολιτικό σφάλμα. Θεωρούν εντελώς αυθαίρετα, πως οι ίδιοι θα είναι κυβέρνηση για να διαχειριστούν αυτές τις δυσκολίες! Την περίπτωση να κυβερνά πάλι μια δεξιά πλειοψηφία, ούτε που την έχουν φανταστεί!

ΤΙ ΩΡΑΙΑ που είναι τα μονοψήφια εκλογικά ποσοστά! Λες ό,τι θες χωρίς παρεξήγηση, κατακεραυνώνεις τον καπιταλισμό και πανηγυρίζεις που η κριτική σου δικαιώθηκε. Το έκανε στη συγκεκριμένη εκπομπή ο κ. Σοφιανός του ΚΚΕ. Και λοιπόν; Και η δική μου κριτική στον καπιταλισμό και την τρέχουσα κρίση δικαιώνεται. Άλλαξε τίποτα; Έσωσα τη χώρα. Λύτρωσα τα δύο εκατομμύρια ανέργους και κατεστραμμένους επαγγελματίες; Εμπόδισα τους χιλιάδες απελπισμένους που αυτοκτονούν; Η επανάσταση σήμερα είναι γνώση, εμπειρία, θέληση, νέες ιδέες, προγράμματα για κάθε τι που μπορεί να βάλει μπροστά τη νέα παραγωγική μηχανή που χρειαζόμαστε. Αυτοί είναι οι σημερινοί επαναστάτες. Και τέτοιοι δεν βρίσκονται μόνον στην Αριστερά. Είναι παντού μέσα στη χώρα. Είναι οι μετανάστες μας στο εξωτερικό, που πρέπει να τους βρεις, αρκεί να μην φοβηθείς, σύντροφε του κομματικού μηχανισμού, ότι θα απειληθεί η θεσούλα σου και θα αλλάξει ο εσωκομματικός συσχετισμός δυνάμεων. Μπροστά μας είναι η κοινωνία και μας στέλνει το μήνυμα. Θα το λάβουμε;

[email protected]