Facebooktwitter


dialeimmahttp://www.paideianet.gr

του Βαγγέλη Νικολουδάκου*

Το πώς οραματίζεται το “Νέο Σχολείο” το Υπουργείο Παιδείας, φαίνεται ολοκάθαρα από το έγγραφο που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 12 – 10 – 2012 και αφορά την εφαρμογή του προγράμματος Ε.Υ.Ζ.Η.Ν. στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Λίγο πολύ, το Υπουργείο ζητά από τους γυμναστές των δημοσίων σχολείων να χρησιμοποιήσουν ώρες του μαθήματός τους για να σωματομετρήσουν και να εξετάσουν σε διάφορα tests τους μαθητές των σχολείων, καταγράφοντας στοιχεία και επιδόσεις, τα οποία θα αξιολογηθούν από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με ευθύνη του καθηγητή Λ. Συντώση. Μέχρι εδώ τίποτε το περίεργο, τα tests και οι μετρήσεις μπορούν να γίνονται από τους γυμναστές, και τα Δημόσια Πανεπιστήμια μπορούν να παίρνουν άδεια για έρευνες στα Δημόσια Σχολεία. Όμως:

•  Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ιδιωτική εταιρεία (ΟΠΑΠ ΑΕ) με 1.500.000€ όπως φαίνεται από την ανάρτηση στη Διαύγεια (κάτι που δεν αναφέρεται όμως στην εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία).

•  Ο υπεύθυνος για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων καθηγητής του Χαροκόπειου, είναι ταυτόχρονα ιδρυτής και επιστημονικά υπεύθυνος της ιδιωτικής εταιρείας “family fit – κέντρα ρύθμισης βάρους” . Ούτε αυτό αναφέρεται στην εγκύκλιο.

•  Η εγκύκλιος αναφέρει ότι θα τηρηθεί ανωνυμία στα tests, πλην όμως αυτά θα γίνουν με

βάση τον αριθμό μητρώου των μαθητών, οπότε αίρεται η ανωνυμία.

•  Χρησιμοποιούνται οι δομές και το έμψυχο δυναμικό των δημόσιων σχολείων (χώροι, γυμναστές) κι επιφορτίζονται τα δημόσια σχολεία να καλύψουν τα έξοδα για τα συγκεκριμένα tests, τα σχολεία που υποχρηματοδοτούνται λόγω των μνημονιακών πολιτικών και βρίσκονται σε καθεστώς οικονομικής κατάρρευσης.

•   Θα χαθούν ώρες της γυμναστικής για να γίνουν τα tests, κι αφού δεν είναι υποχρεωτικά παρά μόνο με υπεύθυνη δήλωση των γονέων, πολλά παιδιά που δεν θα συμμετάσχουν θα δημιουργήσουν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα όσον αφορά την απασχόλησή τους, επιβαρύνοντας έτσι πολλά σχολεία τα οποία ήδη λειτουργούν με κενά λόγω της μη πρόσληψης εκπαιδευτικών.

•     Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής, με δύο επιστολές προς το Υπουργείο Παιδείας, έχουν ήδη αντιδράσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εγείροντας αμφιβολίες για τον τρόπο διεξαγωγωγής των tests, αναφέροντας και το θέμα της ιατρικής υποστήριξης κατά τη διάρκειά τους (την οποία το Υπουργείο δεν αναφέρει στην εγκύκλιο, προφανώς θεωρώντας την περιττή).

•     Η ατομική σελίδα αναφοράς για κάθε μαθητή με βάση την τάξη και τον αριθμό μητρώου του (η “ανωνυμία” που αναφέρθηκε πιο πάνω) θα εκτυπωθεί απ’το σχολείο (κι αν κάποιο δεν έχει φωτοτυπικό μηχάνημα, ή είναι χαλασμένο, ή δεν έχει χρήματα για φωτοτυπικό χαρτί, πάντα λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση;) και θα παραδοθεί στους γονείς σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το σχολείο. Η σελίδα θα περιέχει και συμβουλές για το τι και πώς θα πρέπει να τρώει ο μαθητής.

Με βάση αυτά λοιπόν, έχουμε ένα ιδιώτη χορηγό, έναν ιδιώτη επιχορηγούμενο καιμεσολαβητές το Υπουργείο και το Χαροκόπειο ως προκάλυμμα, με παραχώρηση των δομών και του έμψυχου υλικού των δημόσιων σχολείων, ώστε στοιχεία των μαθητών να περάσουν σε μια βάση δεδομένων (για ποια χρήση κι από ποιον, άραγε; Ούτε αυτό αναφέρεται στην εγκύκλιο, αν και μπορούμε να το καταλάβουμε από το χορηγό και τον  επιχορηγούμενο). Ταυτόχρονα, θα παρασχεθούν “συμβουλές” για τη διατροφή των μαθητών, την ώρα που πολλοί γονείς έχουν μείνει άνεργοι, έχουν υποστεί περικοπές στους μισθούς ή στις συντάξεις τους και πολλά παιδιά υποσιτίζονται, μην έχοντας ούτε τα απαραίτητα, λόγω των μνημονιακών πολιτικών. ¨Οταν βιώνεις την ανέχεια και τον υποσιτισμό, είναι μαύρο χιούμορ αυτός που σε οδήγησε εκεί να σου δίνει συμβουλές για το πώς πρέπει να τρέφεσαι.

Το “Νέο Σχολείο” λοιπόν, το σχολείο που θα επιχορηγεί και θα χρησιμοποιεί ο ιδιώτης, το σχολείο που θα είναι ανοικτό στον οποιονδήποτε θελήσει να το εκμεταλλευτεί, αρκει να πληρώνει το τίμημα, το σχολείο που πλέον ΔΕΝ θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από το “φιλάνθρωπο” ιδιώτη που θα γλιτώνει τη φορολογία, το σχολείο στο οποίο εκπαιδευτικοί και μαθητές θα είναι έρμαια στις ορέξεις των πάσης φύσεως εταιρειών, με τις ευλογίες του Υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζω και τη προσπάθεια του Υπουργείου να στηρίξει τη διανομή τροφίμων στους μαθητές, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τροφίμων που χορηγεί το ίδρυμα Νιάρχου, καθώς και φρούτων που σε περιοχές όπως η Χαλκίδα και το Αγρίνο καταγγέλθηκε από γονείς οτι ήταν σάπια.

 Αυτό είναι το “Νέο Σχολείο” λοιπόν, που ευαγγελίζεται το Υπουργείο Παιδείας, παραδομένο στα χέρια του ιδιώτη, με το Υπουργείο διαμεσολαβητή και τους εκπαιδευτικούς με τους μαθητές γρανάζια στη μηχανή παραγωγής καλών καταναλωτών.

 Θα το επιτρέψουμε;

*Βαγγέλης Νικολουδάκος, Εκπαιδευτικός

Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’θμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου “ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ”.