Facebooktwitter

mantadakisΤου Άγγελου Μανταδάκη 

Ο άνθρωπος δεν θα πετύχαινε το εφικτό, 

εάν δεν πάσχιζε να πραγματοποιήσει το ανέφικτο. 

Μαξ Βέμπερ

Οι μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του 2013 και την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα , αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Γιατί είναι πλέον πολύ πιθανό την 1η Γενάρη του 2014 να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να αναλάβει τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος τη Ε.Ε  ο Πρόεδρος της κ. ο. του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας.

Αυτό που δεν μπόρεσαν να φανταστούν ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι και «αιθεροβάμονες» αριστεροί όλων των εποχών.  Ότι ο επικεφαλής ενός αριστερού, ριζοσπαστικού κόμματος , που μάλιστα τώρα ετοιμάζεται να πάρει την μορφή ενός ενιαίου φορέα πολυτασικού και δημοκρατικού, είναι πολύ πιθανόν να αναδειχτεί  ο μεγάλος νικητής των επόμενων βουλευτικών εκλογών, που τοποθετούνται Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2013.

Τα ερωτήματα  που συνοδεύουν  αυτές τις προβλέψεις είναι στερεότυπα:   πρώτο: θα αφήσουν στην Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ την δυνατότητα να κερδίσει τις εκλογές; Και δεύτερο, αν τις κερδίσει θα μπορέσει  να τα βγάλει πέρα;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα  είναι νομίζω εύκολη.  Δεν θα αφήσουν , δεν θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ οποιαδήποτε ευκαιρία να πάρει την εξουσία. Θα την χάσουν, δεν θα την παραδώσουν. Θα ηττηθούν κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει η πολιτική τους.  Θα  φύγουν κάποια στιγμή επειδή δεν θα μπορούν άλλο να κυβερνούν αυτόν το τόπο. Μας ενδιαφέρει να φύγουν μια ώρα νωρίτερα. Αυτό όμως δεν θα γίνει παρά μόνο με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

Αλλά ο λαϊκός παράγοντας κινείται και ενεργοποιείται  κυρίως με την προσδοκία. Γι αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ οφείλει να εμπνεύσει την ελπίδα. Να περάσει στην κοινωνία που ασφυκτιά τον αέρα της αλλαγής. Την πεποίθηση ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Δεν μας ταιριάζει η καταστροφολογία και η μονότονη περιγραφή της κακοδαιμονίας.  Η κοινωνία  γνωρίζει και βιώνει καθημερινά την πραγματικότητα της ύφεσης , της ανεργίας, της ακρίβειας. Αυτό που αναζητάει είναι η προοπτική.  Μια φερέγγυα δύναμη, να την πείσει  ότι μπορεί να βγάλει την χώρα από το τούνελ  μέσα σε ένα ορατό μέλλον.

Το δεύτερο ερώτημα έχει μεγαλύτερη δυσκολία.  Γιατί στην περίπτωση αυτή η Αριστερά θα βρεθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Μια δύναμη πλειοψηφική, που θα πρέπει να ασκήσει πολιτική εθνικής εμβέλειας.  Που  θα πρέπει κατ΄ αρχήν να σταματήσει τον κατήφορο.. να αποτρέψει την ανθρωπιστική κρίση. Να έχει προετοιμάσει τον λαό για σκληρή αντίσταση σε πιθανούς εκβιασμούς. Αυτή η Αριστερά όμως θα χρειαστεί από τις πρώτες ημέρες (ή και ώρες)  της κυβερνητικής της θητείας να δώσει δείγματα γραφής ενός άλλου μοντέλου διακυβέρνησης και διοίκησης. Κάτι  που είναι ασυμβίβαστο με την παρουσία την μνημονιακών νόμων.

Μια δύναμη ανατροπής που θα πρέπει να διασφαλίσει για τον λαό ότι μέσα από την διεκδίκηση μιας ισχυρής διαπραγμάτευσης , θα υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα τον περιφρουρήσουν από επιθέσεις  υπονόμευσης και πανικού.

Αλλά η νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να μείνει εσωτερική υπόθεση της χώρας μας. Θα είναι γεγονός ευρωπαϊκής εμβέλειας. Θα αποτελέσει υπόθεση πρώτης γραμμής για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Θα απελευθερώσει δυνάμεις στον ευρωπαϊκό νότο, αλλά και ανάμεσα στους εργαζόμενους του βορρά υπέρ της Ελλάδας.

Ο λαός δεν είναι εκτός πραγματικότητας. Στην μεγάλη του πλειοψηφία συνειδητοποιεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Συναισθάνεται την δυσκολία. Είναι έτοιμος να κατανοήσει και να  συστρατευτεί.

Εδώ λοιπόν θα κριθούμε σαν Αριστερά. Από την ικανότητά μας να κάνουμε πολιτική.  Πολιτικό  είναι άλλωστε το ζήτημα. Δεν είναι ζήτημα οικονομολόγων και τεχνοκρατών. Για να παραφράσουμε το γνωστό «η οικονομία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναθέσουμε απλά στους οικονομολόγους».

Μια σημαντική και αποτελεσματική δύναμη καθοριστική στις εξελίξεις, ισχυρό εργαλείο για την επιτυχία της αριστερής κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, είναι ο νέος ενιαίος φορέας που θα  πολιτογραφηθεί τον Ιούλιο  με το ιδρυτικό του Συνέδριο. Όσο πιο δυνατός αναδειχθεί τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η στήριξη της αριστερής κυβέρνησης.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗΣ