Facebooktwitter

costas-zachariadisτου Κώστα Ζαχαριάδη*

Πολλοί θεωρούν ότι το να γράφονται κείμενα που έχουν επετειακό χαρακτήρα, όπως και αυτό εδώ, αποτελεί ένα αναμάσημα θέσεων και παραδοχών που έχουν καταστεί διαχρονικές  . Για πολλά θέματα ίσως αυτή η θέση να ισχύει αλλά όχι για την πυρηνική ενέργεια. Ο αναστοχασμός, οι ανασκοπήσεις και οι αναλύσεις γύρω από το το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ είναι και θα είναι επίκαιρες μέχρι την οριστική απόσυρση της πυρηνικής ενέργειας από  το παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα .

27 χρόνια πριν, ο κόσμος συγκλονίστηκε από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, που σκόρπισε τρόμο [οι Ουκρανοί πλέον αποκαλούν το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ «καταστρόφα»]  και τις συνέπειές του πληρώνoυν ακόμα οι λαοί των περιοχών αυτών. Τις πρώτες ώρες που συντελέστηκε το συμβάν μόνον όσοι βίωναν εκείνη τη στιγμή  τον όλεθρο και η ηγεσία της ΕΣΣΔ γνώριζαν για το τραγικό συμβάν. Ακαριαία οι μετρητές ραδιενέργειας σε γειτονικές χώρες έδειξαν ασυνήθιστα υψηλές τιμές γεγονός που κίνησε υποψίες και έτσι άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστό το τι είχε συμβεί χωρίς βέβαια να γίνεται ευρέως γνωστό το εύρος της καταστροφής. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι εκκένωσαν την γύρω περιοχή μέσα στις επόμενες μέρες. Ο απολογισμός των θυμάτων από την καταστροφή του Τσέρνομπιλ δεν είναι καλά τεκμηριωμένος. Κατά την επίσημη παραδοχή, υπήρξαν καταμετρημένα 56 μοιραία περιστατικά, κυρίως από δηλητηρίαση λόγω ακτινοβολίας, αμέσως μετά από το γεγονός. Εκτοτε όμως έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς σε παιδιά, τερατογενέσεις, γενετικές ανωμαλίες κοκ

Φέτος, ανήμερα της επετείου της καταστροφής, η Ουκρανία άρχισε την κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου. Το τσιμεντένιο περίβλημα που κατασκευάστηκε πρόχειρα μετά το δυστύχημα είχε παρουσιάσει ρωγμές, από τις οποίες θα μπορούσαν να απελευθερωθούν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργής σκόνης. Το νέο κέλυφος στον κατεστραμμένο αντιδραστήρα θα είναι έτοιμο έως το 2015. Το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνική Φουκουσίμα το 2011 έδειξε ότι ακόμα και σε μια από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά χώρες του κόσμου δεν υπάρχει ασφαλής χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Η μόνη ασφαλής διέξοδος είναι η κατάργησή της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Το πυρηνικό λόμπι, με πρόσχημα, μεταξύ άλλων, και την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, ισχυρίζεται ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «καθαρή» σε ό,τι αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου, καθώς και ότι πλέον είναι πιο ασφαλής, ακόμη δε, ότι είναι και οικονομική ως ενεργειακή λύση.

Δεν είναι «καθαρή»: Τα σημερινά αποθέματα πυρηνικών καυσίμων με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης επαρκούν για 50 χρόνια. Όσο θα εξαντλούνται θα οδηγούμαστε σε πιο «βρώμικα» κοιτάσματα πυρηνικού καυσίμου που θα είναι δυσκολότερο να χρησιμοποιηθούν. Μπορεί μεν, η πυρηνική ενέργεια να μην  συμβάλει στην αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου  μέσα από τη λειτουργία του εργοστασίου αλλά συμβάλλει επιβαρυντικά, μέσα από την εξόρυξη και επεξεργασία της πρώτης ύλης που τροφοδοτεί το εργοστάσιο.

Δεν είναι ασφαλής: Sellafield  Μεγάλη Βρετανία 1957, Three Mile Island 1979 ΗΠΑ,  Τεννεσσί  1979 ΗΠΑ, Ιαπωνία 1981, Chernobyl  1986 ΕΣΣΔ, Tokaimura Ιαπωνία 1999, Mihama 2004 Ιαπωνία, Φουκοσίμα 2011 Ιαπωνία.

Δεν υπάρχει λύση για τα απόβλητα: Η σημερινή λύση της απόθεσης σε θάλασσες υποθηκεύει το μέλλον των οικοσυστημάτων και των κοινωνιών. Παίζουν με τις λεπτές ισορροπίες στα θαλάσσια οικοσυστήματα και όχι μόνο. Ποιος μπορεί να αποκλείσει μια διαρροή πυρηνικών αποβλήτων σε κάποια χρόνια;

Δεν είναι φτηνή: Ο μύθος αναφέρεται στο κόστος παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας σε σχέση με τις άλλες μορφές ενέργειας. Για να αποδειχθεί χαμηλό το κόστος της πυρηνικής ενέργειας, δεν υπολογίζεται το κόστος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων ούτε και αυτό της αποσυναρμολόγησης και διαχείρισης των πυρηνικών εγκαταστάσεων μετά τη λήξη της λειτουργίας τους. Δεν λαμβάνεται υπόψη ποτέ το ανυπολόγιστο κόστος ενός πυρηνικού ατυχήματος.

Η λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα και την κλιματική αλλαγή είναι η εκμετάλλευση του ανεξάντλητου πλούτου των ΑΠΕ και η προοπτική της διαφορετικής διάρθρωσης των οικονομιών στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης της ενέργειας και όχι του υπερκαταναλωτισμού. Η Ελλάδα μπορεί προς το παρόν να μην εμπλέκεται σε πυρηνικούς σχεδιασμούς και όλες οι κυβερνήσεις της, διαχρονικά, να έχουν εγκαταλείψει τέτοιες ιδέες, όμως σε μικρή απόσταση από τα σύνορά μας, υπάρχουν πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας όπου σε περίπτωση ατυχήματος τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ήταν ολέθρια. Η υπόθεση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς είναι μια μεγάλη περιπέτεια για τους λαούς με προεκτάσεις πέρα από την οικονομία και το περιβάλλον που περιλαμβάνουν γεωστρατηγικές ισορροπίες και διεθνείς σχέσεις.

twitter: @CZachariadis

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βιολόγος με μεταπτυχιακό «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία», μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ