Facebooktwitter

ÅÖÏÑÉÁ ÔÅËÇ ÊÕÊËÏÖÏÑÉÁÓ ÏÕÑÅÓhttp://thehellenicmail.gr

Συνέντευξη του κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Εφοριακών, στηMail

Άρχισε, χτες, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Όλες θα υποβάλλονται, πλέον, ηλεκτρονικά. Υπάρχουν υποδομές για μια τέτοια διαδικασία;

Για πρώτη φορά, οι δηλώσεις θα γίνονται όλες ηλεκτρονικά, στην Ελλάδα. Μέχρι πέρυσι λαμβάναμε περίπου 5,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Φέτος, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, διότι κάποιος εγκέφαλος στο υπουργείο Οικονομικών έχει προβλέψει να κάνουν δηλώσεις ακόμα και φοιτητές. Θα έχουμε τραγελαφικές καταστάσεις, αν υπάρχουν έσοδα από τόκους.

Ελπίζω να επικρατήσει η λογική σκέψη και να αντιμετωπιστεί αυτό, μέχρι τότε. Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε πάνω από 5,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Δεν ξέρουμε αν το μηχανογραφικό μας σύστημα θα το αντέξει αυτό. Μάλιστα, επειδή με ευθύνη ανίκανων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, αν και η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ήταν 1/2, δεν είχε ξεκινήσει μέχρι χθες, ενδεχομένως το μηχανογραφικό σύστημα να μην μπορεί να αντέξει τόσες πολλές δηλώσεις στο τόσο μικρό χρονικό διάστημα που απομένει.

Λέγεται ότι η υποβολή των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Αυγούστου.

Από δηλώσεις, αναφορικά με τα θέματα φορολογίας, επιτρέψτε μου να βγάλω το αρχείο, να σας πω ένα σωρό. Υπήρχαν δηλώσεις της τρόικας σύμφωνα με τις οποίες δε θα ξαναγίνει ρύθμιση χρεών. Υπήρχαν δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, ότι δε θα ξαναγίνει περαίωση υποθέσεων. Πάντα γίνονται αυτές οι δηλώσεις, όμως η πραγματικότητα αποδεικνύει κάτι άλλο.

Πώς θα λάβουμε τους κλειδαρίθμους; Μαθαίνουμε ότι, ήδη, σχηματίζονται ουρές από τους πολίτες, για να λάβουν τον κλειδάριθμό τους.

Δυστυχώς. Και εδώ πρέπει οι φορολογούμενοι να καταλάβουν ότι απέναντί τους δεν έχει την ευθύνη ο εφοριακός που χειρίζεται τον υπολογιστή. Την ευθύνη έχουν ανίκανοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι αντί να κάνουν απλά πράγματα, όπως να στείλουν συστημένη επιστολή στους ηλικιωμένους τον κλειδάριθμό τους, αναγκάζουν τον κόσμο να ταλαιπωρηθεί. Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς γίνεται να πάρουν ο παππούς και η γιαγιά που θα θελήσουν τον κλειδάριθμό τους, σε μια περιοχή που δεν έχει κοντά της εφορία. Διότι κάποιοι προέβλεψαν ότι  περιοχές όπως τα Γιάννενα, τα Γρεβενά και η Καστοριά δεν θα έχουν καμία εφορία κοντά τους,. Η διαδικασία είναι να μπει κάποιος στο taxis, να συμπληρώσει μια φόρμα και μετά να πάει στην εφορία να λάβει τον κλειδάριθμό του. Αντί να το απλοποιήσουν, να το στείλουν με συστημένη επιστολή μέσω ΚΕΠ, ταλαιπωρούν τον κόσμο άδικα.

Πώς θα λάβουμε τα εκκαθαριστικά;

Αυτό δεν είναι σαφές, αυτή τη στιγμή. Ελπίζω ότι όπως η δήλωση γίνεται μέσω διαδικτύου, έτσι θα λαμβάνονται και τα εκκαθαριστικά. Δε θα υποβληθούν, βέβαια, όλες οι δηλώσεις ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με μια περίεργη ανάρτηση στο site του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται ότι μερικές θα είναι χειρόγραφες.

Για αυτούς που είναι ανήμποροι.

Αυτός που είναι ανήμπορος, κατάκοιτος στο σπίτι, θα το στείλει ταχυδρομικά στην εφορία. Ο έφορος πώς θα το διαπιστώσει; Θα πάει στο σπίτι του να δει αν είναι κατάκοιτος; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Βέβαια, σε αυτή τη χώρα έχουμε δει πολλά θαύματα, άρα μπορεί να δούμε και αυτό.

Υπάρχουν παγίδες στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης;

Υπάρχουν αρκετές παγίδες. Βέβαια, για αυτό θα έπρεπε να βγει το υπουργείο Οικονομικών και να κάνει τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές, για να εξυπηρετήσει τον κόσμο. Εμείς, ως ομοσπονδία εφοριακών, ανταποκρινόμενοι πάντα στο καθήκον μας απέναντι στους πολίτες, για άλλη μια χρονιά θα εκδώσουμε οδηγό συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων, για τους συνδρομητές του περιοδικού «Φορολογική Επιθεώρηση» που εκδίδει η ομοσπονδία μας. Θα έχουμε και στο site μας, www.poedoy.gr αρκετές πληροφορίες, για αυτά τα ζητήματα.

Όσον αφορά στην εξόφληση των οφειλών με δόσεις, υπάρχουν διακανονισμοί που περιλαμβάνουν ακόμα και 100 δόσεις.

Αυτό λέει μια προπαγάνδα που υπάρχει, γύρω από τα ζητήματα. Κάποιος μπορεί να καθίσει και να δει με προσοχή τις προϋποθέσεις αυτής της ρύθμισης. Σε αυτή τη ρύθμιση υπάγονται άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα, προβλήματα υγείας και διαβίωσης. Βέβαια, είναι τέτοια η διαδικασία και τέτοια τα προβλήματα, που φοβάμαι ότι θα έρθουν πάρα πολλοί. Θα είναι πολλές οι περιπτώσεις πολιτών που δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ποιο είναι ένα μεγάλο αγκάθι;

Ένα μεγάλο αγκάθι είναι ότι πολύς κόσμος που είναι στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτό, δεν έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει στο σπίτι του ένα αρχείο από διάφορα χαρτιά. Έπρεπε, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών να ρυθμίζει ποιοι θα υπαχθούν στη ρύθμιση, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου και άλλων υπηρεσιών, και να μην ταλαιπωρεί τον κόσμο, μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Ένας πολίτης που το 2012 είχε εισόδημα 3 χιλιάδες ευρώ, όπως προκύπτει από τα δικαιολογητικά που προσκόμισε και ένα πρόγραμμα ανεργίας, και που το 2013 δεν εργάζεται και παίρνει σχετικό επίδομα ανεργίας, θα τον βάλουν να κάνει φορολογική δήλωση, να ταλαιπωρηθεί και να πάει να ρυθμίσει τα χρέη του; Πρέπει, κάποτε, να στρέψουμε τις δημόσιες υπηρεσίες στο μεγάλο πλούτο και στη φοροδιαφυγή. Όχι στους φτωχούς. Δεν μπορεί οι φορολογικές υπηρεσίες στην Ελλάδα να ασχολούνται με τη φτώχεια.