Facebooktwitter

amnesty-internationalhttp://lefteria-news.blogspot.gr

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ «Για τρίτη φορα η Ελλάδα καταδικάζεται από Ευρ.Δικαστήριο για διακρίσεις στην εκπαίδευση των παιδιών Ρομά σχολικής ηλικίας»

European Court again chides Greece over discrimination against Roma school children

30 May 2013
H Διεθνής Αμνηστία για άλλη μια φορά, καλεί τις Ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως την πολιτική διαχωρισμού των Ρομά μαθητών από τους συνομηλίκους τους, ειδικά μετά την καταδικαστική απόφαση του  Ευρωπαϊκού Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με υπόθεση διακρίσεων σε σχολείο της κεντρικής Ελλάδας με την ονομασία  «Λαβίδα και άλλοι κατά Ελλάδας».

Με ομόφωνη απόφαση στις 30 Μαίου,  το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη φύση αυτής της κατάστασης και η άρνηση του κράτους να λάβει μέτρα κατά του διαχωρισμού, συνεπάγεται διακρίσεις και παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση”.
Είναι η έκτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά μαθητών και η τρίτη με τη συμμετοχή Ελληνικών σχολείων.

«Είναι ντροπή το γεγονός ότι, παρά τις τρεις πλέον ξεχωριστές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει σχετικά με τις συνεχιζόμενες διακρίσεις εναντίον των Ρομά μαθητών και την κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση», δήλωσε ο Jezerca Tigani, Αναπληρωτής Διευθυντής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η τελευταία αγωγή ασκήθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, εξ ονόματος 23 παιδιών Ρομά από την πόλη των Σοφάδων, στην Θεσσαλία
Υπάρχουν σχεδόν 400 οικογένειες Ρομά στις Σοφάδες – το ήμισυ του πληθυσμού της πόλης  – σχεδόν όλοι τους ζουν σε δύο περιοχές γνωστές ως ο παλιός και ο νέος συνοικισμός Ρομά.

Ένα από τα τέσσερα δημοτικά σχολεία στις Σοφάδες, το «σχολείο νούμερο 4»,  χτίστηκε στο παλιό συνοικισμό των Ρομά, που σημαίνει ότι τροφοδοτήθηκε σχεδόν αποκλειστικά απο μαθητές Ρομά που ζουν εκει. Παρότι ζουσαν πιο κοντά σε ένα διαφορετικό σχολείο, οι κάτοικοι του νέου συνοικισμού Ρομά βρέθηκαν επίσης εντός της περιοχής του σχολείου νούμερο 4, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Μετά από μια επίσκεψη στους Σοφάδες το 2009, μια αντιπροσωπεία του Παρατηρητηρίου απέστειλε δύο επιστολές προς το Υπουργείο Παιδείας, επισημαίνοντας «τον σαφή εθνοτικό διαχωρισμό, ο οποίος παραβιάζει τόσο την Ελληνική νομοθεσία όσο και τους διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα”, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Κανείς δεν απάντησε ποτέ, σε καμία από τις επιστολές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σημείωσε ότι μια έκθεση στάλθηκε στο Τμήμα  Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και τους επέστησε την προσοχή στην κατάσταση και συνέστησε στις αρχές να αποφεύγουν να τοποθετούν  τα παιδιά Ρομά στα σχολεία που φοιτούν αποκλειστικά Ρομά, προκειμένου να τεθεί τέλος στον κοινωνικό αποκλεισμό και να προωθηθεί η ενσωμάτωσή τους.
Επίσης σημείωνε ότι οι δημοτικές αρχές των Σοφάδων είχαν αρνηθεί να κλείσουν το σχολείο Νο 4, καθώς και τις εχθρικές αντιδράσεις από τους γονείς των μη-Ρομά μαθητών, όταν τα παιδιά Ρομά φοιτούσαν στα άλλα σχολεία της πόλης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε τις Ελληνικές αρχές να καταβάλουν σε κάθε έναν από τα 23 καταγγέλλοντες στην υπόθεση Λαβίδα, € 3.000 για αποζημίωση και έξοδα.

Δύο φορές στο παρελθόν, με καταδικαστικές του αποφάσεις τον Ιούνιο του 2008 και τον Δεκέμβριο του 2012,  το Δικαστήριο καταδίκασε τις Ελληνικές αρχές, καθώς επέτρεπαν τις διακρίσεις κατά των Ρομά μαθητών σε ένα σχολείο στον Ασπρόπυργο.

«Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά απόφαση σχετικά με διακρίσεις στην πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά Ρομά και δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εξαλείψει τις διακρίσεις μέσω τέτοιων σχολείων, εφόσον οι τοπικές αρχές, είναι αντίθετες με τέτοιες κινήσεις», δήλωσε ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι.

 Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι τα παιδιά Ρομά αντιμετωπίζουν διαχωρισμό ή και αποκλεισμό από τα σχολεία σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδα, όπως η Θράκη, τα Ψαχνά Ευβοίας και τα Σπάτα.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει πρόσφατα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον σχολικό διαχωρισμο που βιώνουν οι μαθητές Ρομά στην Ελλάδα και οι Ελληνικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν καταγράψει αρκετές περιπτώσεις επίμονου  διαχωρισμού και αποκλεισμού των μαθητών Ρομά σε διάφορα μέρη της χώρας.
«Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι τα πρότυπα της ΕΕ , σχετικά με τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, δεν εφαρμόζονται επαρκώς στην Ελλάδα, στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής», δήλωσε ο Tigani.