Facebooktwitter

130420-06_18_img_2523http://tvxs.gr

Τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη καταγγέλλει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩ Μενέλαος Θεοδωρουλάκης. Όπως σημειώνει, ενώ από πλευράς υπουργείου έχει αναγνωριστεί η κρισιμότητα της κατάστασης των 216 δομών ψυχικής υγείας και καταβάλλονται προσπάθειες να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, η υφυπουργός «κωλυσιεργεί για άλλη μία φορά την υπογραφή εντάλματος πληρωμής διαθέσιμων πόρων του τακτικού προϋπολογισμού του 2013 που θα καλύψουν δαπάνες του 2012». Μάλιστα, για την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, κατατέθηκε την Πέμπτη αναφορά – διαμαρτυρία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Θεοδωρουλάκη.

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός από την Υφυπουργό Υγείας κα. Φωτεινή Σκοπούλη

Αυτές τις ημέρες υπάρχει μία ύστατη ευκαιρία για τις 216 δομές ψυχικής υγείας των ΝΠΙΔ να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους για τα επόμενα 3 χρόνια μέσω επίλυσης θεσμικών – διαχειριστικών, αλλά και χρηματοδοτικών προβλημάτων. Την ευκαιρία αυτή δίνει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφτηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα στήριξης των δομών αυτών και συνέχισης του έργου της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και προβλέπει ένα εκτενές σχέδιο επιμέρους δράσεων με αυστηρότατο χρονοδιάγραμμα. 

Στο πλαίσιο αυτό στις συναντήσεις των εκπρόσωπων των φορέων με το Γενικό Γραμματέα κ. Π. Καλλίρη, τον Προϊστάμενο της Ειδικής Αρχής του Υπουργείου κ. Γ. Ζερβό και την Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας κα. Φ. Κουλούρη, έχει αναγνωριστεί από την πλευρά του Υπουργείου το γεγονός ότι οι φορείς αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης, καταθέτουν λογικές προτάσεις, υποστηρίζουν την προσπάθεια διαβούλευσης ακόμα και στα σημεία που υπάρχει έντονη κριτική και διαφωνία. Μόνιμη φωνή αντιλογίας και απολυτότητας πλέον παραμένει η Υφυπουργός κα. Φ. Σκοπούλη η οποία, ενώ όλοι εργάζονται πυρετωδώς για να βρεθούν άμεσες και αναγκαίες λύσεις, κωλυσιεργεί για άλλη μία φορά την υπογραφή εντάλματος πληρωμής διαθέσιμων πόρων του τακτικού προϋπολογισμού του 2013 που θα καλύψουν δαπάνες του 2012 (μισθούς εργαζομένων απλήρωτων κατά μέσο όρο επί 6 μήνες, λειτουργικά έξοδα δομών)!

Μάλιστα η δόση αυτή αφορά την 3η δόση του 2013 που το Υπουργείο Οικονομικών μετά από αίτημα του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου δέχθηκε να χορηγήσει μαζί με τη 2η, ώστε να καλυφθούν τα συσσωρευμένα χρέη του 2012, στις αρχές Απριλίου. Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας έχει υπογράψει από τις 19.4.2013 και έκτοτε το ένταλμα παραμένει στο γραφείο της Υφυπουργού κα. Σκοπούλη. Σήμερα ενημερωθήκαμε ότι η Υφυπουργός κα. Σκοπούλη έχει ζητήσει αλλαγές στο συγκεκριμένο ένταλμα, βάσει Υπουργικής Απόφασης που θα βγει σε ΦΕΚ την άλλη εβδομάδα… και αφορά ένα νέο μοντέλο κοστολόγησης για το οποίο δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα από κανέναν.

Όπως καταλαβαίνετε καμία πληρωμή δεν θα γίνει ως τα τέλη Ιουνίου την στιγμή που τα χρήματα είναι διαθέσιμα από τον Απρίλιο και στους εργαζόμενους οφείλονται αμοιβές του Αυγούστου του 2012… και οι συνολικές οφειλές του Υπουργείου Υγείας προς τους φορείς ξεπερνάνε πλέον τα 52 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι εάν οι εργαζόμενοι δεν λάβουν άμεσα μισθούς, το σχέδιο χρηματοδότησης των δομών από το ΕΣΠΑ το τέλος Ιουνίου καταρρέει, καθώς οι αντοχές των εργαζομένων έχουν εξαντληθεί προ πολλού και οι μονάδες θα έχουν κλείσει λόγω των χρεών. Οι φορείς και οι εργαζόμενοι εκφράζουν πλέον οργή και για τη ΔΗΜΑΡ που ενώ με το Δελτίο Τύπου στις 16.4.2013 δηλώνει ότι δεσμεύεται να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθούν τα επιτακτικά προβλήματα, συνεχίζει να στηρίζει την απαράδεκτη Υφυπουργό Υγείας κα. Σκοπούλη.

Ήδη και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας την έχει καταγγείλει για την απαράδεκτη στάση της απέναντι στις μονάδες και τους εργαζόμενους της ψυχικής υγείας. Εμείς αναγκαστήκαμε χτες να καταθέσουμε αναφορά – διαμαρτυρία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την όλη κατάσταση γιατί εκτός από την απαράδεκτη καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων της 3ης χρηματοδότησης του 2013, οι αποφάσεις της Υφυπουργού κα. Σκοπούλη έχουν οδηγήσει πλέον και σε αδιέξοδο την υλοποίηση του σχεδίου υποστήριξης των μονάδων με 105 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα της Ε.Ε. προβλέπει ότι μέχρι 30-6-13 θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να έχει εκδώσει προκήρυξη, να έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί προτάσεις από όλες τις μονάδες και να έχουν δοθεί οι προκαταβολές, αλλιώς τα χρήματα θα μεταφερθούν στο Υπουργείο Εργασίας.

Η Υφυπουργός κα Σκοπούλη γνώριζε από τις 27-12-12 ότι θα πρέπει να έχει γίνει νέο μοντέλο κοστολόγησης και να έχει τηρηθεί ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ώστε να μπορέσουμε να υποστηριχθούν οι μονάδες ψυχικής υγείας. Δυστυχώς όμως είμαστε σίγουροι ότι ενώ μπορούσε δεν ήθελε να διασώσει το Ψυχαργώς. Η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών μας και των εξυπηρετούμενων μας είναι σε κίνδυνο και οι εξελίξεις μάλλον μας οδηγούν σε χειρότερες μέρες, χωρίς τη δυνατότητα υποστήριξης από το ΕΣΠΑ.

Ας εξηγήσει επιτέλους η Υφυπουργός κα. Σκοπούλη ποιες σκοπιμότητες στηρίζουν οι αποφάσεις της αυτές: τους ασθενείς και τους εξυπηρετούμενους μας και το Ψυχαργώς ή απλά δυστυχώς την επιβεβαίωση του αλάθητου που διεκδικεί και την «ορθώτητα» των λάθος αποφάσεων της; Αν δεν μπορεί να υπηρετήσει την δημόσια υγεία και τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών πολιτών ας παραιτηθεί, αλλιώς να υποστηρίξει ουσιαστικά τις εναλλακτικές πολιτικές που δέχεται για την διάσωση του Ψυχαργώς και ας κάνει επιτέλους διάλογο με τους εμπλεκόμενους ώστε να σώσουμε έστω και την ύστατη στιγμή το Ψυχαργώς.

Παραμένοντας στη διάθεση σας. Για την Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου ΑΡΓΩ
Μενέλαος Θεοδωρουλάκης,
Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩ,
Αθήνα, 27 Μαΐου 2013

Ακολουθεί η αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

ΕΝΩΠΙΟΝ
του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Κοινοποίηση: 1. Τον Συνήγορο του Πολίτη
2. Την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ
Του Δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩ
* *
ΘΕΜΑ : Κίνδυνοι για:
– Απειλή βλάβης της ψυχικής υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της εν γένει προσωπικότητας των αρρώστων (υποτροπές, αυτοκτονίες, επιθετική συμπεριφορά προς τρίτους).
– Κίνδυνος αδυναμίας παροχής φροντίδας για τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο.
– Απειλή αθρόας επιστροφής ψυχικά ασθενών στις ελάχιστες πλέον θέσεις των Δημόσιων Ψυχιατρείων με την διαδικασία του ακούσιου εγκλεισμού.
– Επικείμενη διακοπή λειτουργίας των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης – Άμεση απειλή απώλειας των θέσεων εργασίας του προσωπικού.

Τα ανωτέρω προκύπτουν ως κίνδυνοι εξαιτίας της επαπειλούμενης διακοπής λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του ν. 2716/1999, εξαιτίας:
– Της επικίνδυνης καθυστέρησης ενεργειών για την εκπλήρωση υποχρέωσης του κράτους προκειμένου να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό οι δαπάνες λειτουργίας των παραπάνω μονάδων που αναδέχθηκαν ψυχιατρικούς ασθενείς από Δημόσια Ψυχιατρεία στα πλαίσια ανάθεσης από το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Υγείας – Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας).
– Της επικίνδυνης καθυστέρησης ενεργειών για την εκπλήρωση της υποχρέωσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ως διαδόχου του ΙΚΑ κ.λπ. ασφαλιστικών οργανισμών για καταβολή νοσηλίων για τους ασθενείς των ως άνω Μονάδων. – Των συσσωρευμένων οφειλών έναντι των δεδουλευμένων αποδοχών στο σύνολο του προσωπικού των Μονάδων για χρονικό διάστημα άνω των εννέα (9) μηνών, καθώς και έναντι τρίτων (ασφαλιστικοί οργανισμοί, εκμισθωτές των ακινήτων που στεγάζονται οι ως άνω Μονάδες, τρίτοι συνεργάτες και λοιποί προμηθευτές).

Κύριε Εισαγγελέα,
Α. ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΓΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ.

1. Οι φορείς – Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Σωματεία και Αστικές μη κερδοσκοπικές Εταιρείες), που προσφεύγουμε σήμερα ενώπιόν Σας για τα ανωτέρω κρίσιμα θέματα, λειτουργούμε μονάδες Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του ν. 2716/1999, οι οποίες αποτελούν το βασικό μοχλό της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην χώρα μας, της οποίας κύριο στόχο αποτέλεσε η έξοδος των ψυχικά ασθενών από τα άσυλα, η διαμονή, παρακολούθησή τους και αντιμετώπισή τους ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με σκοπό την ένταξή τους στην κοινωνία.

Οι παραπάνω φορείς λειτουργούμε με νομοθετική πρωτοβουλία του Κράτους (Ν.2716/1999) και μετά από τα σχετικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μονάδες Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης για ενήλικες και παιδιά (Οικοτροφεία, Ξενώνες, Προστατευμένα Διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης, Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες). Οι Μονάδες αυτές προσφέρουν στα παιδιά, εφήβους και ενήλικες εξυπηρετούμενούς τους πέραν της στέγασης και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου θεραπείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

2. Πλέον συγκεκριμένα: Οι παραπάνω φορείς έχουμε την ευθύνη λειτουργίας 216 μονάδων ψυχικής υγείας (1500 ασθενείς σε στεγαστικές δομές, 30.000-35.000 ασθενείς που φροντίζονται στις κινητές μονάδες, κέντρα ημέρας και 3.000 εργαζόμενοι).

3. Το Δημόσιο, όπως προκύπτει σαφώς κυρίως από την με αρ. πρωτ. Υ.Α. Υ5β/ΓΠΟΙΚ 40055/6.12.2001 του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, μας ανέθεσε την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Ψυχικής Υγείας του Ν. 2716/1999 και ανέλαβε την υποχρέωση να καλύψει εν όλω τις δαπάνες τους (για τους πρώτους 18 μήνες λειτουργίας με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο κατά 75% και το υπόλοιπο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ μετά τη λήξη του 18μηνου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 100%). Όπως ρητά αναφέρεται στην ως άνω Υ.Α. «Ο προϋπολογισμός κάθε φορέα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ε.Π. “Υγεία-Πρόνοια’’ για δεκαοκτώ μήνες από την έναρξη της δράσης, χρηματοδοτείται πλήρως από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας ?) τις υπηρεσίες τους. Οι εργαζόμενοι απαξιωμένοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι και οι ίδιοι καλούνται να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες των ακόμα πιο εξαθλιωμένων ασθενών. Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε το ειδικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι θεραπευτές που εργάζονται με βαριά ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι καλούνται να αντέξουν τεράστια άγχη και ανάγκες των ασθενών τους. Όλα αυτά σε μια πραγματικότητα που υπάρχει παντελής έλλειψη στηρίγματος από το «κοινωνικό κράτος» και ο καθένας παλεύει μόνος του για τη δική του επιβίωση. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι και ασθενείς και θεραπευτές βρίσκονται σε κίνδυνο.

Κύριε Εισαγγελέα,

Το Κράτος, όπως προαναφέρθηκε, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του για την απρόσκοπτη λειτουργία και θεσμική κατοχύρωση του αμετάκλητου της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, παρόλη τη σύναψη και υπογραφή ήδη 2 Συμφώνων μεταξύ Ελληνικού Κράτους και Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σύμφωνο Σπίντλα-Αβραμόπουλου 2009 και Σύμφωνο Αντόρ-Λυκουρέντζου 2013).

Το Κράτος δεν κάλυψε το ήμισυ του εγκεκριμένου προϋπολογισμού μας, στην προσπάθεια δε αναζήτησης πόρων, όπως μας εδήλωσε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ήλθε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διατεθούν για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Για να επιτευχθεί αυτό πραγματοποιήθηκε την 28-5-2013 η υπογραφή επικαιροποιημένου του συμφώνου Spidla από τον Υπουργό Υγείας και τον Επίτροπο για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης κ. Λ. Αντόρ. Εξαιτίας όμως χρόνιων και επαναλαμβανόμενων καθυστερήσεων, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και έλλειψης συντονισμού των υπηρεσιών και των παραγόντων του Υπουργείου Υγείας ο κίνδυνος παύσης λειτουργίας των Δομών είναι πλέον περισσότερο από ορατός διότι εάν οι διαδικασίες (υπογραφή συμφώνου, νομοθετικών ρυθμίσεων απορρόφησης της Α’ δόσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ) δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2013 τα σχετικά κονδύλια θα χαθούν, κατά δήλωση και πάλι του ίδιου του Υπουργείου που μετέφερε όσα ειπώθηκαν από τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συνεπάγεται την πλήρη αδυναμία λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας του Ν.2716/1999 και εντέλει την κατάρρευση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Κύριε Εισαγγελέα,

Οδηγούμεθα τοιουτοτρόπως μαθηματικά στην συνάντηση με το πραγματικό, τουλάχιστον των διατάξεων 288 (παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου), 306 (έκθεση σε κίνδυνο), 307 (παράλειψη από λυτρώσεως κινδύνου ζωής) και 314 (πρόκληση σωματικής κάκωσης ή υγείας) του Ποινικού Κώδικα. Οι ως άνω παραλείψεις των υπευθύνων ως βασικό αποτέλεσμα έχουν την παρακώλυση κατ’ εξακολούθηση του θεραπευτικού έργου που επιτελούμε οι παραπάνω φορείς και τον επικείμενο κίνδυνο πρόκλησης ζημίας στους ασθενείς, στις οικογένειες αυτών, στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο το Κράτος, λόγω των παραβάσεων στις υποχρεώσεις του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
προς αποτροπή των ανωτέρω περαιτέρω κινδύνων
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
Να παρέμβετε κατεπειγόντως για την ανταπόκριση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας για την εξασφάλιση της συνέχισης και του αμετάκλητου της λειτουργίας των μονάδων ψυχικής υγείας και την έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεών τους προς αποφυγή των ανωτέρω περιγραφομένων κινδύνων.

Οι λοιποί προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, να πράξουν κάθε νόμιμη ενέργεια, στα πλαίσια των καθηκόντων τους.

Ευελπιστούντες για το άμεσο ενδιαφέρον Σας, είμεθα στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε σύμπραξη ή περαιτέρω πληροφορία.

Ο Νόμιμος Εκπρόσωπος του Δικτύου ΑΡΓΩ
Μενέλαος Θεοδωρουλάκης,
Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩ