Facebooktwitter

taxim2Ανταπόκριση από την Τουρκία από το  ODP (Κόμμα ελευθερίας και αλληλεγγύης)

Είναι η 13η χρονιά της κυβέρνησης Ερντογάν. Έχει εκλεγεί 4 φορές ήδη. Μετά τα μέτρα λιτότητας του 2010 η κυβέρνηση άρχισε να δείχνει το αληθινό της πρόσωπο στον κόσμο ο οποίος την αποκαλεί «συντηριτική δικτατορία».

Αυτά τα χρόνια, το 10-11 και το 12 έχουν γίνει πολλές απεργίες και διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση που ξεκίνησαν από την Άγκυρα με συμμετοχή φοιτητών που διαδήλωναν για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Την 1η Μάη,στην  πλατεία ταξίμ απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις και οι κινηματικές δραστηριότητες. Η αστυνομία χρησμοποίησε χημικά και ακραία βία και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 200 άτομα.

Τι συμβαινει σήμερα;

Η κυβέρνηση θέλει να κάνει ένα Mall στην πλατεία ταξίμ. Κόσμος με αυθόρμητο τρόπο προσπάθησε να σταματήσει τις εργασίες την προηγούμενη Τετάρτη, Καποιοι βουλευτες της κουρδικής αριστεράς προσπάθησουν να τις σταματήσουν κι αυτοί. Ένα μικρό group διαδηλωτών έμεινε όλο το βράδυ στο παρκο προστατεύοντας το. Το ίδιο βράδυ, στις 5.00 το πρωί, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία και εκαψε τις σκηνές τους. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου με αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικές οργανώσεις να λάβουν μέρος στον αγώνα ο οποίος απέκτησε μαζικά χαρακτηριστικά.

Τη δεύτερη μέρα, γύρω στις 12.00 περισσότεροι από 10.000 διαδήλωναν με στόχο την προστασία του πάρκου, έμοιαζε με φεστιβάλ. Αλλά την Τρίτη μέρα, την Παρασκευή, στις 5.00 το πρωί, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές. Εδώ και 36 ώρες ο κόσομος αντιστέκεται και η αστυνομία επιτίθεται. 200 άνθρωποι τραυματίες, κάποιοι έχασαν την ακοή τους, άλλοι τα χέρια τους και άλλοι τα πόδια τους. Δημοσιογράφοι και μέλη του κοινοβουλίου έχουν τραυματιστεί και αυτοί! Παρ’ όλα αυτά οι διαδηλώσεις κρατούν καλά και ο κόσμος είναι στους δρομους. Σε περισσότερες από 10 πόλεις ο κόσμος δίχνει την αλληλεγγύη του. Στη σμύρνη υπάρχει ένας νεκρός και στην άγκυρα η αστυνομια επιτίθεται στους διαδηλωτές για περισσότερες απο 6 ώρες.

Στην πλατεία Ταξίμ, στην Κων/λη βρίσκονται περισσότεροι από 60.000 διαδηλωτές.

Από χτες το βράδυ διαδηλωτές καταφθάνουν στην πλατεία ταξίμ από τα προάστεια της Κων/λης-40.000. Με τα πρώτα φώτα φάνηκαν χιλιάδες κόσμου να περνούν από το Βόσπορο προς την Ευρωπαϊκή πλευρλα της Κων/λης.

Μετά από 36 ώρες συγκρούσεων το πάρκο είναι ανοχιτό και χιλιάδες κινούνται προς τα κει.

Τι χρησιμοποιεί η αστυνομία στις επιθέσεις της;

Δακρυγώνα (και από ελικόπτερα), πλαστικές σφαίρες και νερό από αύρες.

Με ευθύνη της αστυνομίας και της κυβέρνησης μία ειρηνική πορεία μετατράπηκε σε εξέγερση.

Κόμματα, οργανώσεις, ποδοσφαιρικοί σύνδεσμοι ειναι όλοι εδώ και παλεύουν ενωμένοι!

Τα media έχουν επιλέξει να μην δείχνουν εικόνες αντίστασης! Απλά το μόνο γεγονός στις ειδήσεις είναι 40 δευτερόλεπτα αστυνομικής βίας. Μόνο κάποια δημορκατικά κανάλια έχουν live ανταπόκριση. Τα νέα τα μαθαίνουμε από τα διεθνή μέσα bbc κλπ. Ο τύπος αντιμετωπίζει την εξέγερση σα μία κλασική διαδήλωση η οποία λαμβάνει χώρα.

Η Αστυνομία προσπαθεί να μπλοκάρει τις επικοινωνίες. Το twitter έχει πέσει και το 3g σήμα έχει μπλοκαριστεί γύρω από την πλατεία ταξίμ.

Ευτυχώς οι κάτοικοι και τα μαγαζιά γύρω από την πλατεία διευκολύνουν την πρόσβαση στο ιντερνετ και την διάχυση της πληροφορίας.

Η Βαρβαρότητα της αστυνομίας προκάλεσε μία βίαιη εξέγερση. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατεβαίνουν στοδρόμο για πρώτη φορά, πολλοί από αυτούς προέρχονται από τα μεσοστρώματα. Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι φοτορεπόρτερς που καλύπτουν τα γεγονότα ενώ το bbc δίχνει τις δράσεις των διαδηλωτών.

Θα σας στείλω περισσότερα…

Αλληλεγγύη!