Facebooktwitter

 http://syrizalikovrisispefkis.wordpress.com

Κείμενο της Μαρίτας Κουρούπη – Σαντόρο*

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται μέσα σ΄ένα κλίμα κρίσης, ανασφάλειας, φοβίας, σε μια καθημερινότητα που όλο και χειροτερεύει, σε μια περίοδο που το ενδεχόμενο ξαφνικών εκλογών απασχολεί όλο και περισσότερο τα μέλη μας, τα στελέχη μας και φυσικά ολόκληρο το κόμμα. Έτσι ενώ ένα σωστό συνέδριο θα έπρεπε να συμπαρασύρει στο διάλογο οπαδούς και φίλους, μεγάλη μάζα το αγνοεί ή  αδιαφορεί μπροστά στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που τους απασχολούν.

Ωστόσο το συνέδριο πρέπει να γίνει, για να μετατρέψει αυτή την πολύμορφη δύναμη σ΄ένα αριστερό, πολυτασικό και κινηματικό κόμμα που θα μπορέσει να εμπνεύσει το λαό και θα του δώσει το όραμα για ένα καλλίτερο και δικαιότερο κόσμο.

Ο  στρατηγικός μας στόχος θα πρέπει να είναι  η ανατροπή  του υπάρχοντος συστήματος. Και γιαυτό θα πρέπει να εκπαιδευτούμε.

Χωρίς τη δράση και την κατανόηση των πολιτών δεν μπορεί να γίνει καμία ανατροπή. Πρέπει να αναδειχτούν και πάλι οι αξίες του Σοσιαλισμού. Βλέπουμε την πατρίδα μας να εκποιείται κι ενώ τα προβλήματα γιγαντώνονται εμείς σαν αριστερά δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τις αντιθέσεις μας και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η συρρίκνωση της Ευρωπαϊκής αριστεράς, ιδίως στο νότο όπου παραδοσιακά κόμματα έφυγαν από το πολιτικό προσκήνιο, θα πρέπει να μας προβληματίσει και κυρίως την ηγεσία μας που έχει μεγάλη ευθύνη απέναντι στον κόσμο που την εμπιστεύθηκε. Οφείλει το νέο κόμμα να κάνει ξεκάθαρο ότι η πολλαπλή κρίση που ζούμε είναι κρίση της δομής του συστήματος. Από εκεί ξεκινούν όλα. Το σύστημα δεν αντέχει και δεν μπορεί πια να χειραγωγήσει τα καινούργια δεδομένα του κόσμου που ζούμε. Έχει φτάσει στα όρια του.

Το όραμα λοιπόν ενός καλλίτερου και δικαιότερου κόσμου πρέπει να προωθήσουμε. Η αριστερά πρέπει να πρωτοστατήσει στο χτίσιμο αυτού του νέου κόσμου. Να χειραφετήσει τους πολίτες για μαζική άρνηση του συστήματος εξουσίας, που έχει αναγορεύσει την εμπορευματοποίηση των πάντων σε  κυρίαρχη αξία της κοινωνικής  μας ζωής. Οι κυρίαρχες δυνάμεις εκμεταλλευόμενες την γενικευμένη κρίση  προτείνουν ως λύση μια ανάπτυξη με πολύ ιδιωτικοποίηση εις βάρος των  δημόσιων αγαθών και του περιβάλλοντος. Η απόλυτη έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής χαρακτηρίζει σήμερα το ελληνικό κράτος. Με βάση τα μεγάλα και σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα (κλιματική αλλαγή διαχείριση υδάτων βιοποικιλότητα μεταλλαγμένα έλεγχος σπόρων κ.λ.π.) που μαστίζουν ολόκληρο τον πλανήτη  και ταρακουνούν οικονομίες, το νέο κόμμα θα πρέπει σε κάθε του ενέργεια να λαμβάνει υπόψη του  και την οικολογική διάσταση.

Η αριστερά δεν είναι επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής. Αναδεικνύουμε καινούργιους ανθρώπους και βελτιώνουμε όσους ήδη διαθέτουμε.

Ο σοσιαλισμός που πρεσβεύουμε θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας νέας ηθικής απέναντι στον άνθρωπο και τη φύση.

Ο σοσιαλισμός που πρεσβεύουμε είναι η μόνη λύση για την επιβίωση της ανθρωπότητας.-

Και λίγα λόγια για το καταστατικό

1- Στο προοίμιο συμφωνώ με την 2η διατύπωση, –< φιλοδοξεί να εκφράσει πολιτικά τον κόσμο της μισθωτής εργασίας την αγροτιά …κ.λ.π.>

2- Στα δικαιώματα του μέλους συμφωνώ με την πρόταση  ότι δεν μπορεί να είναι μέλος  όταν συμμετέχει ή και δημόσια υποστηρίζει ψηφοδέλτιο στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κόμματος.

3- Να καταργηθεί η ποσόστωση  των γυναικών.

4- Σχετικά με τη λειτουργία της Κεντρικής  Επιτροπής να  ορισθεί κατ’  αρχή ο αριθμός  των συνεδριάσεων της. Τουλάχιστον κάθε 15 μέρες.

5- Τέλος συμφωνώ ότι ο Πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται από το Συνέδριο. Η μόνη καθαρή δημοκρατική διαδικασία.

* Μέλος Συντονιστικής Γραμματείας Ο.Μ. Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας, Εκπρόσωπος Οικολογικής Κίνησς Πεύκης