Facebooktwitter

Zemanta Related Posts Thumbnailhttp://papadimoulis.wordpress.com

Συνέντευξη στην  εφημερίδα “Θεσσαλία” και το δημοσιογράφο Σωτ.Λέτσιο παραχώρησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Παπαδημούλης: 

Μπορεί να ξεκινάει μια νέα εποχή για τον μετεξελιγμένο σε ενιαίο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τις συνιστώσες που διαλύονται. Πώς βλέπετε να προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ;

 Όσοι κακοθελητές ήλπιζαν σε διάσπαση και καλλιεργούσαν ένα κλίμα έντονων διαχωρισμών και ρήξεων πριν το Συνέδριο, διεψεύσθησαν πανηγυρικά Αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερβούμε παθογένειες του παρελθόντος και να σταθούμε στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν.

Τώρα, θέτουμε ως προτεραιότητα την περαιτέρω επεξεργασία, εξειδίκευση και εμβάθυνση του κυβερνητικού μας προγράμματος, σε διαρκή επικοινωνία με την καθημερινότητα, τις αγωνίες και τους αγώνες των πολιτών. Η προγραμματική προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διαδικασία διαρκής και ανοικτή. Και έχει ανάγκη τη συμβολή όλων. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην ιστορική πρόκληση που είναι σήμερα απολύτως επείγουσα: ήττα της πολιτικής των μνημονίων και κυβερνητική αλλαγή, για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή.

 

Ο Δημόσιος Τομέας συνεχίζει ν’ αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Από ποιές παρεμβάσεις έχει ανάγκη άμεσα το Δημόσιο ώστε να καταστεί αυτό πιο αποτελεσματικό; Δεν πρέπει να απομακρυνθούν όχι μόνο όσοι είναι επίορκοι αλλά και οι πλεονάζοντες ή μη έχοντες τα κατάλληλα προσόντα;

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οικοδόμησαν ένα πελατειακό, σπάταλο, αργό, αναχρονιστικό, μη φιλικό προς τους πολίτες κράτος και τώρα ισχυρίζονται ότι μόνη λύση είναι οι απολύσεις χωρίς να μπορούν να τεκμηριώσουν, με γνώμονα το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον, ότι αυτές οι μαζικές και οριζόντιες απολύσεις είναι αναγκαίες.

Η δημόσια διοίκηση δεν χρειάζεται απολύσεις. Χρειάζεται αναδιοργάνωση, αύξηση της αποδοτικότητας, εκσυγχρονισμό, διαφάνεια, αξιοκρατία, αποκέντρωση, έλεγχο της διαπλοκής, τη διαφθοράς, του κομματισμού και των πελατειακών σχέσεων. Μπορεί να αξιοποιηθεί το εργαλείο των μετατάξεων, της εκπαίδευσης, της αλλαγής οργανογραμμάτων, έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους χωρίς να προσθέσουμε κι άλλους ανέργους στην αυξανόμενη εθνική στρατιά  του 1,5 εκατ. ανέργων.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο τέλος του χρόνου δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και αλλαγή του αρνητικού κλίματος για τη χώρα. Συγχρόνως, καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει την παραμονή της χώρας σε μια στάσιμη κατάσταση, αφού είναι αντίθετος και εμποδίζει κάθε είδους επένδυση για την ελληνική οικονομία…

Όλες οι εξαγγελίες των μνημονιακών κυβερνήσεων για την πολυπόθητη ανάπτυξη έχουν αποδειχθεί επικοινωνιακές πομφόλυγες και φληναφήματα. Από το 2010 που ο τότε Υπουργός Οικονομικών προέβλεπε «επιστροφή στην ανάπτυξη το 2011», μέχρι σήμερα που ο Κ. Στουρνάρας προβλέπει ότι «μέσα στο 2014 θα βγούμε από την ύφεση», το μόνο που αυξάνεται είναι ο ρυθμός της φτώχειας, της ανεργίας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει με την εμμονή στις πολιτικές και τις δομές που την προκάλεσαν. Μνημόνιο και ανάπτυξη δεν συμβιβάζονται. Η ανόρθωση της κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας αποτελούν κεντρική προτεραιότητα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και απαιτούν ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα.

 

Βλέπετε ότι θα έχουμε προκήρυξη εκλογών για το φθινόπωρο; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε κατάθεση πρότασης μομφής το επόμενο διάστημα;

Η νέα κυβέρνηση θα αποδειχθεί εύθραυστη και βραχύβια και σίγουρα δεν θα είναι κυβέρνηση τετραετίας. Διατηρούμε σε πλήρη ισχύ το δικαίωμά μας για κατάθεση πρότασης μομφής και θα το χρησιμοποιήσουμε, χωρίς προαναγγελία, όποτε το κρίνουμε σκόπιμο. Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν θα πέσει από μόνη της. Χρειάζεται κι εμείς να σπρώξουμε περισσότερο.

 

Οι ευρωσκεπτικιστές επικρατούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των όσων υποστηρίζουν την παραμονή στη ζώνη του ευρώ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει σαφέστατη θέση, που επαναβεβαιώθηκε στο πρόσφατο ιδρυτικό του Συνέδριο. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι εναντίον των νεοφιλελεύθερων επιλογών, υπέρ της επαναθεμελίωσης της Ευρώπης, για μια μεγάλη πλειοψηφική συμμαχία με πυρήνα τον ευρωπαϊκό Νότο, μακριά από το καταστροφικό «δόγμα Μέρκελ». Το ευρωσύστημα υπό την παρούσα αρχιτεκτονική του δεν είναι βιώσιμο. Οι πολιτικές της λιτότητας, διευρύνουν τις ταξικές και περιφερειακές ανισότητες. Γι αυτό, προβάλλουμε την ανάγκη και διεκδικούμε,  μέσα από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τη δράση μας στο Eυρωκοινοβούλιο και όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, μια δημοκρατική Ευρώπη, της αναδιανομής του πλούτου και των εισοδημάτων, της εξάλειψης της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας. Επιθυμούμε μια Ευρώπη με όρους και σχέσεις εργασίας που θα εξασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Από πολλές πλευρές υποστηρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα προβάλλει ως συνεχιστής της παράδοσης του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια του ΄80 με έντονα τα στοιχεία μιας φιλολαϊκής πολιτικής. Συμμερίζεστε την εκτίμηση αυτή;

Όχι βέβαια. Οικοδομούμε την Αριστερά του 21ου αιώνα. Δεν επιδιώκουμε απομιμήσεις άλλων κομμάτων και άλλων εποχών. Ο νέος ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι ούτε πρόκειται να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ.  Αυτό που λέμε στους πολίτες είναι ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα παντού,  θα πάρει μέτρα για να μειωθεί η ανεργία, να μειωθεί η φτώχεια, να περιοριστεί η ακραία ανέχεια, να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη με σταθερούς και δίκαιους κανόνες. Το αίτημά μας, η δέσμευσή μας για ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με αιχμή μια νέα δραστική μείωση του χρέους είναι μονόδρομος για να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Υποσχόμαστε ότι θα αγωνιστούμε σκληρά για να μπει ένα φρένο στον κατήφορο, να στηριχτούν οι πιο αδύναμοι.

 

Είναι εφικτή η συγκρότηση κυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ με συμμετοχή ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά πιθανώς και της ΔΗΜΑΡ, ειδικά τώρα που η τελευταία αποχώρησε από την συγκυβέρνηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας, μια πρόταση που βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου για την Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και την ανάπτυξη της χώρας με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Ακόμα κι αν ο λαός μας δώσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, πράγμα δύσκολο για οποιοδήποτε κόμμα σήμερα, θα αναζητήσουμε και πάλι συμμαχίες με ευρύτερες δυνάμεις στη βάση του προγράμματός μας και συνεργασία με έντιμα, ικανά και αξιόπιστα πρόσωπα με λευκό πολιτικό και κοινωνικό μητρώο.

Όσο για τη ΔΗΜΑΡ, ας μην προτρέχουμε. Η αποχώρησή της από την κυβέρνηση δεν αναιρεί τις μεγάλες ευθύνες της ηγεσίας της για την κυβερνητική σύμπραξη στην πολιτική του Μνημονίου. Η ΔΗΜΑΡ οφείλει να αναμετρηθεί με τις αντιφάσεις της  και, κυρίως, να αποφασίσει για τον ρόλο της: «εξωτερικός συνεργάτης» της κυβέρνησης ή δύναμη της αντιπολίτευσης με το δικό της ασφαλώς στίγμα; Περιθώρια για «ναι μεν, αλλά…», απλά δεν υπάρχουν.

Το ΚΚΕ και υπό τη νέα του ηγεσία, αντιτάσσεται σε ένα ευρύ, αριστερό, ριζοσπαστικό, προοδευτικό μέτωπο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Είναι σαφές ότι στις σημερινές έκτακτες συνθήκες δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου οι ηγεσίες της Αριστεράς κατανοήσουν την ανάγκη της ενότητας και της ενωτικής δράσης. Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνουμε πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή, σήμερα και αύριο, πριν ή μετά τις εκλογές, να ανοίξουμε ένα διάλογο και να προχωρήσουμε σε βήματα ενότητας για την ανατροπή της καταστροφής και τη στήριξη της κυβέρνησης της Αριστεράς.