Facebooktwitter

Zemanta Related Posts Thumbnailhttp://papadimoulis.wordpress.com/

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: “Κρυπτόμενος θα πάει ο κ. Σαμαράς στην Θεσσαλονίκη, για να μην βρεθεί αντιμέτωπος με το θρυμματισμένο success story, την ανεργία, την ύφεση, την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, την συρρίκνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης συμμετείχε σήμερα 28/8/2013 στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή με τους Δημοσιογραφους Βασιλη Λυριτζή και Μαρία Αναστασοπούλου. Συμμετείχαν επίσης ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, γραμματέας της ΝΔ και ο ΓΙάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε για το θέμα της Συρίας ότι καμία παρέμβαση που στερείται διεθνούς νομιμότητας, καμία παρέμβαση χωρίς το «ναι» του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα φέρει καλό. Χαρακτήρισε μνημείο θράσους, κυνισμού και γιάπικης αθλιότητας τις υβριστικές δηλώσεις Σταυρίδη σε νορβηγικό μέσο ενημέρωσης και επισήμανε πως το βασικό πρόβλημα είναι η κυβερνητική επιλογή του γενικού πωλητηρίου με χαμηλά τιμήματα, με οσμές διαπλοκής, με προνομιακές σχέσεις. Για το σχεδιαζόμενο ταξίδι-αστραπή του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη είπε ότι ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει να είναι κρυπτόμενος και να αποφεύγει το διάλογο και στην Βουλή και με τους κοινωνικούς φορείς. Γιατί φοβάται να έρθει αντιμέτωπος με το θρυμματισμένο success story, με την πραγματικότητα της ανεργίας, της ύφεσης, της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, της συρρίκνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη:
 Για την Συρία
Ας πάρουμε τα πράγματα με την κοινή λογική: Εδώ και δύο χρόνια σφάζονται και δεν κουνιέται φύλλο. Ξαφνικά ετοιμάζεται η στρατιωτική μηχανή παρέμβασης των Αμερικάνων των Εγγλέζων και των Γάλλων με αφορμή την χρήση χημικών όπλων. Η χρήση χημικών όπλων είναι έγκλημα αλλά δεν ξέρουμε ούτε αν έγινε ούτε από ποιους έγινε. Και έχουμε και την εμπειρία του τεράστιου ψέματος  του Ιράκ.
Επιπλέον, το Συμβούλιο Ασφαλείας που είναι ο θεσμός  για την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, αρέσει δεν αρέσει, έχει παρακαμφθεί. Καμία παρέμβαση που στερείται διεθνούς νομιμότητας, καμία παρέμβαση χωρίς το «ναι» του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν θα φέρει καλό.
Επίσης δεν μπορείς να βάζεις το κάρο πριν από το άλογο. Να παρεμβαίνεις  στρατιωτικά  δήθεν για τη χρήση χημικών όπλων, χωρίς να έχεις αποδείξει ότι χρησιμοποιήθηκαν από αυτούς που πας να χτυπήσεις, δηλαδή την κυβέρνηση Άσαντ.
Ακόμη και αν η κυβέρνηση θεωρεί  ότι οφείλει να δώσει όλες τις δυνατές διευκολύνσεις στο όνομα των συμμαχικών της υποχρεώσεων, που εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούμε με αυτή την άποψη, μπορεί να πει, ότι δεν συμμετέχει μέχρι να υπάρξει Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και επομένως διεθνής νομιμότητα.
Μπορεί να πει «όχι», όπως είπε η Τουρκία, ας μην το ξεχνάμε,  και στο Ιράκ και στη Λιβύη γιατί δεν τη συνέφερε. Στην περίπτωση της Συρίας  η Τουρκία λέει «ναι» γιατί θέλει να κάνει τη δουλειά της. Το ερώτημα επομένως που τίθεται είναι  ποια είναι τα ελληνικά συμφέροντα. Είναι να είμαστε στην πρωτοπορία αυτής της στρατιωτικής επέμβασης ή να κρατήσουμε αποστάσεις. Πολύ περισσότερο, που πρόκειται για  μια στρατιωτική παρέμβαση η οποία, όπως λένε οι εμπνευστές της,  θα είναι χειρουργική και μικρής διάρκειας. Έχω την αίσθηση ότι όσοι σπρώχνουν προς τα εκεί, ανοίγουν την πόρτα του φρενοκομείου. Η έννοια των ανταλλαγμάτων στη διεθνή πολιτική είναι ζώσα. Την  χρησιμοποιούν  σχεδόν όλοι οι άλλοι. Αυτή η  μισοκακόμοιρη λογική ότι «εμείς  θα τα δώσουμε  όλα στο όνομα των υποχρεώσεών μας και δεν ζητάμε τίποτα», πέρα από τυχοδιωκτική και επικίνδυνη είναι και βλακώδης ως προς τη στόχευσή της.
Για τις δηλώσεις Σταυρίδη
Ο κ. Σταυρίδης τοποθετήθηκε από τον κ. Σαμαρά και την κυβέρνησή του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ,  για να υλοποιήσει το δόγμα  ”γενικό ξεπούλημα, γρήγορα,  όπως όπως και όσο όσο”. Οι δηλώσεις του χθες σε νορβηγικό μέσο ενημέρωσης,  όπου απεκάλεσε  του Έλληνες ηλίθιους, με νοημοσύνη κάτω του μετρίου, όπου είπε ότι προτιμά να ζει με Νορβηγούς και όχι με τους συμπατριώτες του, όπου έβρισε χυδαία λέγοντας «fuck you», όχι μόνο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και πολλούς Έλληνες, που έχουν διαφορετική γνώμη  γι αυτό το ξεπούλημα, είναι μνημείο θράσους, κυνισμού και γιάπικης αθλιότητας.
Στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, λείπει η αυτοκριτική. Ακούσατε για παράδειγμα κάποιον Αμερικανό να ζητήσει συγνώμη για ό,τι έγινε στο Ιράκ;  Αυτό το «συγνώμη, κάναμε λάθος» για την επιλογή Σταυρίδη δεν το έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση, ακόμη και τώρα, παρά τις επανειλημμένες προκλήσεις. Για εμάς όμως η ουσία δεν είναι στην αθλιότητα της επιλογής Σταυρίδη. Η ουσία είναι στην επιλογή του γενικού πωλητηρίου με χαμηλά τιμήματα, με οσμές διαπλοκής, με προνομιακές σχέσεις, σε μια στιγμή που η Ελλάδα έχει τη μικρότερη δημόσια περιουσία στην ευρωζώνη και που βαδίζει για έκτο συνεχόμενο χρόνο σε μια τεράστια ύφεση, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση και το 2014 και αυτό το success story για το οποίο μιλά η κυβέρνηση δεν προκύπτει. Ό άνεργος, αυτός που απειλείται με απόλυση, αυτός που του έχουν κόψει το μισθό και τη σύνταξη, δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.  Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία:  Το χρέος στο τέλος του 2013 θα είναι 175% του ΑΕΠ, το Μνημόνιο προέβλεπε συνολική ύφεση 14% και μετά επιστροφή στην ανάπτυξη, ήδη μετράμε συνολική ύφεση στο 25%. Επίσης προέβλεπε το pick της ανεργίας στο 14% και έφτασε στο 30%. Την ίδια ώρα έχουμε όργιο φοροδιαφυγής, διαφθοράς, γραφειοκρατίας και διαπλοκής.
Για την έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη σε συνθήκες αστραπής, γιατί έχει επιλέξει να είναι κρυπτόμενος και να αποφεύγει το διάλογο και  στη βουλή και με τους κοινωνικούς φορείς. Γιατί φοβάται να έρθει αντιμέτωπο το θρυμματισμένο success story που υποστηρίζει σε μονολόγους, με την πραγματικότητα της ανεργίας, της ύφεσης, της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας, της συρρίκνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εμείς δεν στηρίξαμε τον κ. Μπουτάρη στις Αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά η κριτική που έκανε και στο περσινό ταξίδι αστραπή του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο προτίθεται, όπως φαίνεται, να επαναλάβει και φέτος, και στις υπερβολές του παρελθόντος,  είναι σωστή. Επίσης,  προσυπογράφω αυτά τα οποία είπε για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Δεν υπάρχει πόλη στην Ευρώπη χωρίς Δημοτική Αστυνομία. Τα Τίρανα έχουν Δημοτική Αστυνομία και δεν έχει η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Ήταν λάθος οι υπερβολές του παρελθόντος όπου με κρατικά έξοδα ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη όλη η κυβέρνηση, είτε ήταν του ΠΑΣΟΚ είτε ήταν της ΝΔ, και στέναζαν τα μπουζουκομάγαζα. Αλλά δεν πρέπει να περάσουμε από το ένα άκρο της ξεφτίλας της κρατικής σπατάλης,  στο φτύσιμο της Θεσσαλονίκης δηλαδή «έρχομαι για λίγες ώρες και φεύγω για να αποφύγω τη συνέντευξη τύπου, τις συναντήσεις με τους φορείς, την κριτική, με διάλογο, όσων είπα προεκλογικά και όσων έκανα μετεκλογικά».
Τέλος,  η προσπάθεια σύνδεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανής αυριανής κυβέρνησης, σύμφωνα με πολλές προβλέψεις και ξένων πρεσβειών,  με τη βία, είναι επικίνδυνος δρόμος. Εμείς θέλουμε μαζικές, ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής. Τα επεισόδια τα θέλει η κυβέρνηση.