Facebooktwitter

136116-papadimoulishttp://papadimoulis.wordpress.com

Συνέντευξη στο ΑΠΕ και το δημοσιογράφο Μ.Ψύλο παραχώρησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης: .

κ. Παπαδημούλη, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος προσανατολίζονται στην απόρριψη της πρότασης της τρόικας για συνολική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που ισχύει έως σήμερα και εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν από ό,τι φαίνεται σε κάποια μονομερή ενέργεια. Πώς βλέπετε την κίνηση αυτή;

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αντί να παρακολουθούμε τις διαρκείς διαρροές για το τι θα κάνει η κυβέρνηση και τι απαντά σε αυτά που ζητάει η τρόικα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα μια τροπολογία στο σ/ν, που συζητείται, περι οδικών αξόνων, με την οποία προτείνουμε πιο απλά πράγματα. Πρώτον, η ισχύουσα αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου του ’13 να παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ’14 και, δεύτερον, να απαγορευθεί με όλες τις σχετικές νομικές συνέπειες, η δυνατότητα τραπεζών να πουλούν στεγαστικά δάνεια σε distress funds.Σε αυτά δηλαδή τα επιθετικά “κοράκια” που στη συνέχεια βγάζουν στο σφυρί και πετούν στον δρόμο φτωχούς ανθρώπους, που δεν έχουν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για την κυβέρνηση. Δεν έχει παρά να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αν ειλικρινά εννοεί το «όχι» που διαρρέει προς τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας.

Άλλωστε, μια μαζική απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πέρα από το ότι θα δημιουργήσει ένα οξύτερο ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόβλημα, πετώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο, θα οδηγήσει σε ακόμη ταχύτερη κατάρρευση την αγορά ακινήτων που ήδη στενάζει και θα δημιουργήσει ακόμη οξύτερο πρόβλημα και στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, καθώς θα τις υποχρεώσει να πάρουν στα χέρια τους χιλιάδες απαξιωμένα ακίνητα.

Το θέμα συνδέεται άμεσα και με τα κόκκινα δάνεια, που θα έλεγα ότι έχουν εξαπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια, έχουν φτάσει σχεδόν στο 30%. Σκέφτεται να πάρει πρωτοβουλία ο ΣΥΡΙΖΑ και για τα κόκκινα δάνεια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εδώ και καιρό μια πρόταση νόμου για μια σεισάχθεια νέου τύπου που θα δώσει ανάσα και ανακούφιση σε αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και όχι φυσικά στους μπαταξήδες. Μια ρύθμιση δηλαδή με μακρύτερη χρονική διάρκεια και μικρότερη δόση αποπληρωμής ή και ένα λογικό “κούρεμα” δανείων, που συνήφθηκαν σε εποχές “φούσκας”. Μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να είναι πακέτο και με τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως έγινε στην Ιρλανδία, δυστυχώς όχι όμως στην Ελλάδα. Αυτό που ζητάει η Ελλάδα και ολοένα και περισσότεροι συμφωνούν για το δικό της δημόσιο χρέος, είναι «κούρεμα» και ρυθμίσεις ελάφρυνσης του χρέους, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο. Αυτό απαιτείται να γίνει και από τραπεζικό σύστημα προς μια μεγάλη κατηγορία δανειοληπτών που πραγματικά δεν έχουν και δεν μπορούν και δεν είναι μπαταξήδες. ‘Αλλωστε, οι τράπεζες, έχουν πάρει πολλές δεκάδες δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποιούμενες από λεφτά των φορολογουμένων, που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Ένα μέρος από αυτά πρέπει να δοθεί για να εξορθολογιστεί και το θέμα των κόκκινων δανείων.

Υπάρχει και το θέμα της Ισλανδίας. Προχθές η κυβέρνηση της Ισλανδίας αποφάσισε να μειώσει ουσιαστικά έως και 24.000 ευρώ για κάθε δανειολήπτη τα στεγαστικά δάνεια στη χώρα. Μήπως αυτό ίσως να είναι και ένας μπούσουλας για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα;

Το παράδειγμα της Ισλανδίας, όπως και αυτό της Ιρλανδίας, που σας είπα πρωτύτερα, αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν υπάρχει μονόδρομος, υπάρχουν άλλες λύσεις, κοινωνικά δικαιότερες, οικονομικά αποτελεσματικότερες, διορατικότερες. Αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι μία κυβέρνηση που να θέλει, να ξέρει και να μπορεί να διαπραγματευθεί με τους δανειστές για να πετύχει τέτοιες λύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα πρόωρων εκλογών. Είδαμε χθες μία δημοσκόπηση της GPO, όμως, όπου φαίνεται ότι τουλάχιστον το 65% των πολιτών, που ερωτήθηκαν, απορρίπτει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή η εξέλιξη για πρόωρες εκλογές εάν δεν το θέλουν οι πολίτες;

Επί της ουσίας, εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι διαρκώς αυξάνει το ποσοστό των πολιτών που θέλει μία ώρα αρχύτερα να ηττηθεί και να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση κι αυτή η πολιτική όσο πιο γρήγορα. Όσο επαρκέστερα ο ΣΥΡΙΖΑ πείσει περισσότερους και περισσότερο για το εναλλακτικό του πρόγραμμα και σχέδιο, τόσο γρηγορότερα αυτή η κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς είναι σε αποδρομή, θα φύγει, φυσικά με τον δρόμο των εκλογών. Κι αυτό είναι και το κομβικό σημείο. Και μια που αναφερθήκατε στη χθεσινή δημοσκόπηση, θέλω να πω ότι είναι μία δημοσκόπηση ακόμη που δείχνει προβάδισμα έστω και μικρό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και από τη χθεσινή δημοσκόπηση φαίνεται επίσης ότι οι πολίτες είναι απαισιόδοξοι όλο και περισσότερο για την πορεία της οικονομίας, το 63% περιμένει ότι η ζωή θα χειροτερέψει τα επόμενα δύο τρία χρόνια. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πιστεύετε, να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας στο διάστημα αυτό, τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος; Τι μπορεί να αλλάξει, δηλαδή;

Η προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την ώρα είναι να εμπνεύσει και να ενισχύσει ένα αίσθημα ελπίδας, προοπτικής, αυτοπεποίθησης ότι μπορούμε ως κοινωνία, ως χώρα, ως λαός, να σταματήσουμε τον κατήφορο και να μπούμε σε μία πορεία αργής, βασανιστικής, ανάκαμψης, ανάπτυξης, με δημοκρατία, με δικαιοσύνη και ριζικές μεταρρυθμίσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του σήμερα στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο περιέγραψε τις μεγάλες αλλαγές, που θα προωθήσει μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ: απλό, δίκαιο, αποτελεσματικό, σταθερό φορολογικό σύστημα, σύγχρονη αποτελεσματική, αποκομματικοποιημένη διοίκηση, σπάσιμο των καρτέλ της διαπλοκής του αναχρονισμού που εμποδίζουν μία πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, που είναι απαραίτητη για τη μείωση της ανεργίας.

Από τη χθεσινή δημοσκόπηση, όμως, φαίνεται ότι οι πολίτες είναι απαισιόδοξοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία για την πορεία της Οικονομίας. Περισσότεροι από έξι στους 10 πιστεύουν ότι η ζωή τους θα επιδεινωθεί τα επόμενα δύο τρία χρόνια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει στο διάστημα αυτό τη διακυβέρνηση της χώρας, τι θα μπορέσει να αλλάξει;

Η προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα είναι να εμπνεύσει και να ενισχύσει ένα αίσθημα ελπίδας, εμπιστοσύνης, προοπτικής, αυτοπεποίθησης ότι μπορούμε ως κοινωνία, ως χώρα, ως λαός να σταματήσουμε τον κατήφορο και να μπούμε σε μια πορεία αργής, βασανιστικής ανάκαμψης, ανάπτυξης με δημοκρατία, με δικαιοσύνη με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτά απαιτούν φυσικά άλλη κυβέρνηση και έχω την εντύπωση ότι τρόπος που συμπεριφέρεται το κυβερνητικό δίδυμο -σιωπηλός Σαμαράς και φωνασκών, δήθεν εναντίον των δανειστών, Βενιζέλος- δείχνουν μια κυβέρνηση που δεν βρίσκεται απλώς σε αμηχανία, αλλά σε τροχιά αποδρομής.

Υπάρχει ενδεχόμενο τριπλών εκλογών την άνοιξη κ. Παπαδημούλη;

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της απλώς το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Αν γίνουν απλώς αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές την προσεχή άνοιξη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν το φάσμα της συντριβής. Και θα είναι δύσκολο μια κυβέρνηση συντετριμμένη στην κάλπη της Αυτοδιοίκησης και των ευρωεκλογών να συνεχίσει να κυβερνά για πολύ. Γι αυτό εκλιπαρούν την τρόικα να τους δώσει κάποιες ανάσες, χωρίς να το καταφέρνουν όμως γιατί η τρόικα είναι μαθημένη στο «ναι σε όλα» από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και για αυτό σκέφτονται και οι ίδιοι το ενδεχόμενο των τριπλών εκλογών.