Facebooktwitter

cf80-cebacebfcebdceb4cf8dcebbceb7cf821Του Παναγιώτη Κονδύλη*

Σε λίγες μέρες πραγματοποιείται η ιδρυτική πανελλαδική συνδιάσκεψη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι – βάσει των εξελίξεων που σημειώνονται στην κοινωνία – η ίδρυση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει χώρα αρκετά αργοπορημένα, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός στην πολιτική ζωή της χώρας και της Ευρώπης. Είναι, άλλωστε, αυτονόητο ότι στον αγώνα για την ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης με πυρήνα τη ριζοσπαστική αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη από μια ισχυρή οργάνωση νεολαίας, ώστε από κοινού να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα που καλείται συνολικά ο χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς να κερδίσει αφορά στην υπέρβαση του σημείου τομής των δύο ηττημένων ρευμάτων της αριστεράς του 20ου αιώνα – του υπαρκτού σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας –, της έλλειψης δηλαδή εμπιστοσύνης στις κοινωνικές δυνάμεις και τα κινήματα. Η ριζοσπαστική αριστερά έχει αντιληφθεί ότι σημασία για ένα αριστερό κόμμα δεν έχει να λειτουργεί ως πρωτοπορία διαθέτοντας σε κάθε πολιτική συγκυρία το πλέον αλάνθαστο πρόγραμμα, αλλά να εμπλέκει κάθε φορά με τις επιλογές και τις παρεμβάσεις του την κοινωνία στην παραγωγή και την άσκηση της πολιτικής. Για αυτό και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πρέπει όντας ενταγμένη στο ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και διατηρώντας την αυτονομία των διαδικασιών της να καταφέρνει να ενεργοποιεί και να ριζοσπαστικοποιεί τις δυνάμεις της νεολαίας, να τις εμπλέκει στη εξειδίκευση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη νεολαία, αλλά και διαλεκτικά να συνδράμει στην οικοδόμηση μιας διαφορετικής καθημερινότητας για τους νέους ανθρώπους. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται, εν ολίγοις, νέους και νέες οι οποίοι ακόμα και όταν η ένταση της κοινωνικής κίνησης μειώνεται, όταν οι κινηματικές εξάρσεις σταματάνε και οι πλατείες αδειάζουν, θα οργανώνουν την καθημερινότητά τους βάσει ενός νέου πλαισίου αξιών και αρχών.

            Σε αυτό ακριβώς το σημείο, άλλωστε, της ιδεολογικής ηγεμόνευσης, θα κριθεί και η μάχη της αριστεράς και της κοινωνίας ενάντια στο φασισμό. Η Χρυσή Αυγή έχοντας έναν λόγο αντικομματικό, αντικρατικό, αντισυστημικό, αλλά και βασιζόμενη στα πλέον συντηρητικά ιδεολογήματα της ελληνικής κοινωνίας – της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της ομοφοβίας, της φαλλοκρατίας, του σεξισμού – καταφέρνει και έχει απήχηση στους νέους ανθρώπους. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να προτάξει ένα διαφορετικό άνθρωπο στη μάχη αυτή ενάντια στο φασιστικό φαινόμενο· τον άνθρωπο που πιστεύει στην αλληλεγγύη, τη συμμετοχή, τη συνεργασία και για τον οποίο η ελευθερία δεν έγκειται στην έλλειψη φραγμών στην οικονομική εκμετάλλευση και τον εξουσιασμό, αλλά στην αποδέσμευση από τις σχέσεις εκμετάλλευσης, από ταμπού, συντηρητισμούς, αγκυλώσεις, προκαταλήψεις. Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πρέπει, λοιπόν, να συνεισφέρει στην οικοδόμηση του πολίτη που μέσα από την πάλη του για τη βελτίωση των υλικών όρων διαβίωσης θα οικοδομεί τη νέα κοινωνία.

            Για να μετατραπεί, όμως, σε αυτήν την οργάνωση νεολαίας, η οποία θα είναι ικανή να ανταποκριθεί στους αγώνες στο πεδίο της καθημερινότητας, αλλά και στις κεντρικοπολιτικές μάχες που ερχόμαστε αντιμέτωποι – ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης, επίτευξη της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, ανάδειξη του πολιτικού χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών –, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κληρονομήσει και να ριζοσπαστικοποιήσει τις καλύτερες παραδόσεις της νεολαίας Συνασπισμού, αυτές για τις οποίες δηλώνουμε περήφανοι που υπήρξαμε μέλη της και οι οποίες συγκρότησαν την ταυτότητά της· τη συμμετοχή, δηλαδή, στα κοινωνικά κινήματα, τις προωθητικές προγραμματικές επεξεργασίες, την ανάδειξη οικολογικών ζητημάτων και ζητημάτων δικαιωμάτων, την επιμονή στο δρόμο του αριστερού ευρωπαϊσμού και την εναντίωση σε λογικές εθνικών μονόδρομων. Οφείλει όμως και να απεμπολήσει τις παθογένειες της νεολαίας Συνασπισμού, ιδιαίτερα αυτές του τελευταίου διαστήματος. Η ιδρυτική συνδιάσκεψη δεν πρέπει να αποτελέσει ένα δεύτερο γύρο του τελευταίου συνεδρίου της νεολαίας Συνασπισμού, μια διαδικασία αποπολιτικοποιημένη και αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα, που απλά θα αναπαράγει τεχνητούς διαχωρισμούς και που το διαρκές αίτημα για εσωτερική δημοκρατία θα κραδαίνεται για να δικαιολογήσει τους πιο σκληρούς μηχανισμούς, να εξιλεώσει την ίδια την στην πράξη αναίρεσή της.

            Είναι, συνεπώς, αναγκαίο η ιδρυτική πανελλαδική συνδιάσκεψη να υπάρξει μια διαδικασία ανοίγματος προς τις κοινωνικές, νεολαιίστικες δυνάμεις, ανάδειξης της πολιτικής, έντονου διαλόγου και διαφωνιών, έκφρασης θέσεων και αντιθέσεων που θα συγκροτούνται γύρω από συγκεκριμένα ζητήματα και όχι βάσει πρότερων, αντιδιαλεκτικών διχοτομήσεων. Η ευθύνη, βέβαια, για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας διαδικασίας σε μια οργάνωση μελών έγκειται ακέραια σε όλους εμάς, τα μέλη. Άλλωστε, όσο δύσκολο είναι να υπερβείς διλήμματα και διπολισμούς στην πολιτική, άλλο τόσο επιβάλλεται να το πετύχεις, ώστε να πορευτείς βάσει της προωθητικής μαρξιστικής σύνθεσης. Και αυτό ακριβώς καλούμαστε ως μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρουμε.

* Ο Παναγιώτης Κονδύλης είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ο.Μ. των νέων ΣΥΡΙΖΑ Καισαριανής