Facebooktwitter
Balafas1Συνέντευξη  Γιάννη Μπαλάφα στη FREE SUNDAY

Στον Δημήτρη Καραγκούνη
Πώς γίνεται να ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι συντελείται απόπειρα δωροδοκίας βουλευτών, αλλά να μην ξέρει ποιοι τα δίνουν σε ποιους;
Ποτέ δεν είπαμε ότι γνωρίζουμε στοιχεία για απόπειρα εξαγοράς βουλευτών. Ο Πάνος Σκουρλέτης, είκοσι μέρες μετά από σχετικό δημοσίευμα σε κυριακάτικη εφημερίδα, απλά αναφέρθηκε σε αυτό. Αν είχαμε στοιχεία, θα είχαμε ήδη πάει στον εισαγγελέα. Αυτό, όμως, με το «δώστε ονόματα» έχει κοντή μνήμη. Όταν ο κ. Καραμανλής αναφερόταν σε «νταβατζήδες», ούτε ονόματα του ζητήθηκαν ούτε εισαγγελέας ευαισθητοποιήθηκε. Όταν η κ. Βούλτεψη και άλλοι κάνουν λόγο για ένοπλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν τους ζητά ονόματα, κανένας δεν καλεί εισαγγελέα. Ε, όχι και να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που καταπίνουν την κάμηλο…
Αναμένετε ότι η Δικαιοσύνη θα βγάλει άκρη και θα εντοπίσει τέτοιου είδους συναλλαγές όπως αυτές που καταγγέλλετε;
Η Δικαιοσύνη βεβαίως και πρέπει να τα ερευνήσει όλα, και εμείς θα τη βοηθήσουμε με ό,τι ήδη έχουμε γνωστοποιήσει δημοσίως. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι δεν τρέφουμε και πολλές ελπίδες. Εδώ δεν κατάφεραν να βρουν ποιοι πήραν τις μίζες της Siemens, αν και στη Γερμανία το βρήκαν… Δεν μπόρεσαν να βρουν άκρη στη λίστα Λαγκάρντ. Μακάρι εδώ να μας εκπλήξουν, αν βεβαίως υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό.
Πιστεύετε δηλαδή ότι υπάρχουν βουλευτές που εξαγοράζονται;
Ποτέ δεν είπαμε κάτι τέτοιο. Ελπίζω οι εκλεκτοί του λαού να δικαιολογούν με την πρακτική τους την εμπιστοσύνη των πολιτών. Υπήρξαν βέβαια στο παρελθόν κάποιοι που κατηγορήθηκαν ότι δεν τίμησαν τους ψηφοφόρους τους. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι αυτός που σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για οικονομικά συμφέροντα που οδήγησαν στην πτώση του με την «αποστασία» Σαμαρά-Συμπιλίδη. Δεν ήταν από τη δική μας πλευρά ο μεγαλοεκδότης που δήλωσε ότι έστελνε χρήματα στη ΝΔ σε σακούλες. Δεν ήταν δικοί μας οι «κομματικοί ταμίες» που καταγγέλθηκαν ότι έπαιρναν τα χρήματα από τη Siemens. Ο ένας μάλιστα το αποδέχτηκε δημοσίως, λέγοντας βέβαια ότι τα πήγε όλα στη Χαριλάου Τρικούπη! Όσοι, λοιπόν, θέλουν να μιλήσουν για πολιτικό χρήμα, διαπλοκή και αποδείξεις, ας ψάξουν στο σπίτι τους.
Στη Βουλή ο κ. Δραγασάκης κατήγγειλε ότι επιχειρηματίες νομοθετούν από το παρασκήνιο με ένα τηλέφωνο στο Μαξίμου, αλλά ο κ.Τσίπρας δεν συνέχισε το θέμα. Γιατί;
Μα μόλις στις 12 Οκτωβρίου η «Αυγή» αφιέρωσε ένα αποκαλυπτικό δισέλιδο με τίτλο «Δώδεκα χαριστικές φορολογικές διατάξεις από 1.1.2013 μέχρι 8.10.2014». Το συνεχίσαμε, λοιπόν, με ονόματα και διευθύνσεις. Απλά ήταν επιλογή μας στη Βουλή να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας και όχι γι’ αυτά που ξέρουν καλά όλοι οι Έλληνες. Να ξέρετε ότι το θέμα αυτό για μας είναι ανοιχτό και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα ασχοληθεί επισταμένως με όσους ευνοήθηκαν ή συνέβαλαν σε αυτό το έκτρωμα.
Είναι οι ΑΝΕΛ δυνητικός κυβερνητικός σύμμαχος για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Εμείς έχουμε περιγράψει με σαφήνεια το πώς θέλουμε να κυβερνήσουμε. Έχουμε καταθέσει ένα αναλυτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα καθημερινά το εξειδικεύουμε περισσότερο και σύντομα θα επανέλθουμε. Βεβαίως σε μια συμμαχική κυβέρνηση δεν θα έρθουν οι άλλοι ακριβώς σε ό,τι λέμε εμείς, αλλά θα υπάρξει μια σύνθεση. Είναι σαφές ότι με τους ΑΝΕΛ έχουμε μεγάλες διαφορές, εκκινώντας από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά υπάρχουν και ζητήματα στα οποία μπορούμε να συναντηθούμε. Είναι όμως πολύ νωρίς για να συζητάμε τέτοια θέματα και χωρίς να έχουμε γνώση των δεδομένων.
Το ΠΑΣΟΚ είναι; Το Ποτάμι;
Το ΠΑΣΟΚ έχει εξελιχθεί σε συνιστώσα της ΝΔ. Τα ίδια τα μέλη και τα στελέχη του δεν αντέχουν το κατάντημα στο οποίο έφτασαν υπό την ηγεσία του κ. Βενιζέλου. Τα έχουν ψηφίσει όλα, και μάλιστα επαίρονται πως όταν ακόμα η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς ήταν κατά του μνημονίου, αυτοί «προέταξαν τα στήθια τους» για να υπερασπιστούν την τρόικα. Τι περιθώριο συνεργασίας έχουμε με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου;
Το Ποτάμι «μια φουσκώνει, μια είναι ξεροπόταμος». Περιμένουμε να διαμορφώσει την κοίτη του, για να δούμε πού το πάει. Για παράδειγμα, ο κ. Θεοδωράκης από τη μια δηλώνει ότι αν ήταν στη Βουλή στην ψήφο εμπιστοσύνης θα καταψήφιζε την κυβέρνηση και ταυτόχρονα λέει ότι θα υπερψήφιζε Πρόεδρο Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή, δίνοντας παράταση στη ζωή της κυβέρνησης που καταψηφίζει…
Θα επιδιώξετε συμμαχίες ανεξαρτήτως εκλογικού ποσοστού;
Βεβαίως. Πάντα με αρχές, πάντα με ανοιχτό μυαλό, πιστεύω ότι πρέπει να απευθυνθούμε στις δυνάμεις της κοινωνίας και την πολιτική τους έκφραση, που θα βοηθήσουν να «τραβήξουμε το κάρο από τη λάσπη». Αυτό δεν είναι δουλειά μόνο της Αριστεράς. Είναι δουλειά της κοινωνίας. Με αυτήν πρέπει κυρίως να συμμαχήσουμε. Με όσους έχουν «κολλήσει ένσημα» στον ιδιωτικό τομέα και είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Εμείς δεν έχουμε «κολλήματα» με την υγιή επιχειρηματικότητα. Εχθρός μας είναι η κομματικοδίαιτη οικονομία, οι διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες, αυτοί που απομύζησαν και απομυζούν την πλειοψηφία των κονδυλίων, για να τα οδηγήσουν στα προσωπικά τους ταμεία. Οι αδήλωτες καταθέσεις στην Ελβετία, οι φορολογικοί παράδεισοι, οι τριγωνικές τιμολογήσεις, η φοροδιαφυγή, είναι αυτοί που δεν θα νιώσουν καλά με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Πότε βλέπετε εκλογές; Τον Μάρτιο;
Εκλογές έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Από τις ευρωεκλογές είναι σαφές ότι έχουν χάσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη. Ο λαός δεν θέλει άλλο να κυβερνάται από αυτή τη δικομματική κυβέρνηση, αλλά και η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να ασκήσει πολιτική. Δεν τη βλέπετε που παραπαίει; Δεν βλέπετε ότι τσακώνονται μεταξύ τους σχεδόν για όλα τα ζητήματα και μοναδικό τους μέλημα είναι να διασώσουν τον εαυτό τους στην επερχόμενη εκλογική τους ήττα; Αυτοί δεν κυβερνούν, απλά πολιτεύονται από κυβερνητικές θέσεις σε βάρος του γενικότερου συμφέροντος.
Γιατί βιάζεστε τόσο να γίνετε κυβέρνηση;
Εμείς δεν βιαζόμαστε. Οι καιροί δεν περιμένουν. Κάθε μέρα που περνά ξεπουλούν καθετί παραγωγικό, καθετί όμορφο, καθετί νέο και καινοτόμο. Από τα λιμάνια έως τα αεροδρόμια. Από τις παραλίες έως τα κτίσματα. Από την ενέργεια έως τα νοσοκομεία. Δεν αφήνουν τίποτε όρθιο. Δεν είμαστε εμείς, λοιπόν, που βιαζόμαστε, εσείς (ο λαός) είσαστε που δεν τους αντέχετε άλλο, όπως διαπιστώνουμε όλοι όσοι κινούμαστε μέσα στην κοινωνία.
Η αυτοδυναμία είναι κατά τη γνώμη σας εφικτός στόχος;
Βεβαίως και είναι ένας εφικτός στόχος. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι η αυτοδυναμία δεν είναι για μας αυτοσκοπός. Εμείς θέλουμε ισχυρή λαϊκή εντολή για την υλοποίηση ενός προγράμματος εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας.
Και αν οι πιστωτές δεν αποδεχτούν κούρεμα χρέους, ποιο είναι το σχέδιο Β;
Ένα παλιό τραγούδι λέει «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου, τον πόλεμο τον χάνει». Εμείς θα πάμε για να νικήσουμε. Όχι με οπαδική πίστη, αλλά με σεβασμό στην ανάγκη να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της Ιστορίας και στις προσδοκίες όχι μόνο αυτών που θα μας έχουν ψηφίσει αλλά όλων των Ελλήνων. Εμάς, βλέπετε, δεν μας έχουν δεδομένους. Μόνο οι τυφλοί και οι φανατικοί δεν βλέπουν ότι πολλοί πολιτικοί και οικονομολόγοι, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνουν ότι η ασκούμενη πολιτική είναι αδιέξοδη και καταστροφική. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αμφισβητείται πλέον έντονα η ασφυκτική δημοσιονομική πειθαρχία της κ. Μέρκελ. Κυβερνήσεις και κόμματα από πολλές και διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες εμφανίζονται πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια για άλλη πολιτική, ανάλογα με αυτά που και εμείς ευαγγελιζόμαστε. Με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι είμαστε σαφώς υπέρ μιας Ενωμένης Ευρώπης, αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που σήμερα βιώνουμε.