Facebooktwitter

asfalistikoΕδώ είμαστε λοιπόν, στις «προτάσεις» και τα δρώμενα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, που από την εποχή του…. Ομήρου, ήταν να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι για τους «ασφαλισμένους».

Να πάρει η ευχή, στα τόσα χρόνια, στις τόσες κυβερνήσεις, στους τόσους Διοικητές, γραμματείς, Υπουργούς, Φαρισαίους, δε βρέθηκε ΕΝΑΣ, όχι πολλοί, ΕΝΑΣ που να βάλει μια τάξη, να στρώσει το μπάχαλο των ταμείων, και κάποτε, οι εργαζόμενοι να ΞΕΡΟΥΝ πως τα λεφτά τους πηγαίνουν εκεί που πρέπει, και δε θα μείνουν ξεκρέμαστοι από ιατρικές παροχές, από συντάξεις, από φάρμακα, από…..

Ανεβοκατεβαίνουν κυβερνήσεις, κόσμος πάει κι έρχεται, και τα ταμεία, το ένα μετά το άλλο, βαρόνε κάτι κανονιές, μα κάτι κανονιές, άλλο πράμα.

Όλοι μας αυτές τις μέρες διαβάσαμε τις… «προτάσεις» του διοικητή του ΙΚΑ, και μείναμε με το στόμα ανοικτό.

Μάλιστα, κυκλοφορούν και άρθρα σχετικά με τις προτάσεις αυτές.

Να δούμε έναν τίτλο, που πραγματικά, προκάλεσε γέλια σε πολλούς «ασφαλισμένους».

«Ασφαλιστικό: Όσα λιγότερα ένσημα έχεις, τόσο χειρότερες υπηρεσίες υγείας θα παίρνεις! – Η νέα θεωρία του Ρ. Σπυρόπουλου»

Ξεχνά ο κύριος Σπυρόπουλος, πως στη χώρα μας, έτσι όπως κατάντησαν το εργασιακό και το ασφαλιστικό, ακόμα και με πολλά ένσημα, οι «υπηρεσίες υγείας» είναι οι χειρότερες!

Βέβαια, μην ξεχνάμε και εμείς, πως ΟΛΑ αυτά τα σχέδια, και την «διακυβέρνηση» της χώρας, την κάνουν άνθρωποι που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ (οι περισσότεροι τουλάχιστον), και το ένσημο, το μπερδεύουν με το γραμματόσημο.

Πάμε να δούμε την είδηση….

«Έκκληση για δημόσιο διάλογο απηύθυνε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος προκειμένου “να βρεθεί βιώσιμη λύση στα υπαρκτά προβλήματα του ασφαλιστικού”.

Ωστόσο, ο ίδιος προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση στην οποία συσχετίζει τις παροχές υγείας με το εργασιακό ιστορικό, δηλαδή τα ένσημα του ασφαλισμένου.

“Ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας;”, διερωτήθηκε ο κ. Σπυρόπουλος και συνέχισε: “Είναι το ίδιο να έχει κάποιος 0 ένσημο, 50 ένσημα και 100 ένσημα;”, προσθέτοντας ακόμη ότι “δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εξισωτικά για όσους έχουν περισσότερα ένσημα”, παρότι, όπως τόνισε, δευτερολογώντας, είναι υπέρ στο να δημιουργηθεί ένα κατώτατο δίχτυ ασφάλισης για όλους.

“Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αντλήσουμε οικονομικούς πόρους από τους ασφαλισμένους. Σήμερα, έχουμε χρέος να δείξουμε μεταρρυθμιστική αρετή, αντλώντας και διασφαλίζοντας οικονομικούς πόρους από εκεί που οι πόροι χάνονται ή από εκεί που λιμνάζουν”, τόνισε ακόμη.

Ο κ. Σπυρόπουλος έθεσε ένα μπουκέτο από ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό και σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να αποτελέσουν μια βάση για τον διάλογο:

Θα επιλέξουμε την καθολική ενοποίηση των υφιστάμενων Ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης με τρεις κλάδους (Μισθωτοί – Αυτοαπασχολούμενοι – Αγρότες) ή θα επιλέξουμε τη διακριτή ύπαρξη τριών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης δηλαδή του Ταμείου Μισθωτών, του Ταμείου Αυτοαπασχολούμενων και του Ταμείου Αγροτών;

Η είσπραξη των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών για τις παροχές σύνταξης και υγείας θα διενεργείται από το ένα ή τα τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης ή από την Εθνική Δομή Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων;

Θα υιοθετηθεί η πλήρης ένταξη του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ και του Ταμείου Νομικών στον ΟΑΕΕ ή ενδεχομένως γι’ αυτούς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα μετεξέλιξής τους σε επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού;

Η τελική επιλογή για το μέλλον των Επικουρικών Ταμείων αλλά και των Ταμείων Εφάπαξ αναζητείται μόνο μέσω του εγχειρήματος της ενοποίησής τους ή τελικά πρέπει να εξεταστεί και η δυνητική μετεξέλιξή τους και σε Επαγγελματικά Ταμεία;

Είμαστε ή δεν είμαστε υπέρ της παράλληλης, με το δημόσιο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, ύπαρξης των επαγγελματικών ταμείων; Και αν ναι, ποια πρέπει να είναι τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που θα συμβάλουν στη δημιουργία τους;

Ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας;

Πώς πρέπει να καθορίζονται οι κανόνες αναδιανομής σε ένα βιώσιμο δημόσιο σύστημα ασφάλισης, με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει συγκεκριμένους περιορισμούς μεταφοράς οικονομικών πόρων για την ενίσχυση των συντάξεων;

Το ύψος των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών πρέπει ή όχι να συνδυαστεί με τους στόχους μη δημιουργίας ελλειμμάτων και διασφάλισης βιώσιμων συντάξεων και ύψος εισφορών που θα υποβοηθούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων;

“Η εμπειρία του παρελθόντος μάλλον μας προτρέπει στο εγχείρημα διαμόρφωσης ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου κρίσιμων και θεμελιακών ερωτημάτων και στο σχεδιασμό μιας διαδικασίας διαλόγου με βασικούς συντελεστές την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, τους εμπειρογνώμονες κύρους και τους πανεπιστημιακούς φορείς με θεματική αναφορά”, επεσήμανε, εξάλλου, ο κ. Σπυρόπουλος.»

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Μάλιστα… Μια απορία πολλών, προκύπτει μετά από όλο αυτό, δηλαδή πολλές απορίες, αλλά λέμε τώρα μόνο τη μια!

Εκεί που μίλησε για 0, 50, 100 ένσημα, και επιχείρησε τη σύγκριση, συμπεριέλαβε ΜΗΠΩΣ, και τον αριθμό των ενσήμων των…. «σταυρών» στις εκλογές;

Δε καταλάβατε τι εννοώ; Δεν σας πιστεύω, γιατί αν όχι όλοι, οι περισσότεροι γνωρίζετε, έχετε ίσως και στη γειτονιά σας ψηφοφόρους της «αλλοδαπής», που με μερικά μεροκάματα που έκαναν, εισπράττουν πλέον ΜΟΝΙΜΑ συντάξεις και επιδόματα, και έχουν ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες υγείας που ΔΕΝ έχω εγώ, εσύ, ο γείτονας σου που έμεινε τώρα και άνεργος.

Να αφήσουμε κύριοι τις ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ, γιατί αυτή τη στιγμή, ΕΣΕΙΣ δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε για ασφαλιστικό, και να κάνετε προτάσεις.

Αποκαταστήστε πρώτα ΟΛΕΣ σας τις αδικίες απέναντι στους ασφαλισμένους (όνειρο ανεκπλήρωτο), ξηλώστε ΟΛΟΥΣ εκείνους που το έφεραν σε αυτό το σημείο και εξακολουθούν να είναι στα πράγματα, ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ τα λεφτά των ασφαλισμένων στα ταμεία, και το ξανασυζητάμε.

Άντε, γιατί το παρακάνατε.

Θα επανέλθω!

Βασίλης Τσούγκαρης

[email protected]