Facebooktwitter

8-xristou_highhttp://www.avgi.gr/

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Τις θέσεις της Ρωσίας για την αποτροπή του εφιάλτη γενικευμένης βίας και χάους που απειλεί την ανθρωπότητα μετά την ανατροπή του συστήματος ισορροπιών και κανόνων που οικοδομήθηκε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέπτυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 24 Οκτωβρίου στο Σότσι, στη Διεθνή Λέσχη Συζητήσεων του Βαλντάι όπου έλαβαν μέρος 108 εμπειρογνώμονες από 26 χώρες, με θέμα «Η παγκόσμια νέα τάξη: Νέοι κανόνες ή ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες;». Την ομιλία ανακάλυψα τυχαία στο Facebook από την ανάρτηση που έκανε η άγνωστη σε μένα ιστοσελίδα imerodromos. Θεωρώ πολύτιμα για την εκτίμηση και αξιολόγηση του παγκόσμιου κάδρου τα συμπεράσματα, τις αναφορές και τις πληροφορίες που έδωσε στο ακροατήριό του ο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και την απάντηση που εμμέσως έλαβε στη σύνοδο των G20 που ακολούθησε. Με αρκετή προσπάθεια για συντμήσεις και συνθέσεις από μια εξαιρετική πυκνή σε ουσία 40λεπτη ομιλία, άγνωστη στην Ελλάδα, επέλεξα:

ΝΟΜΙΚΟΣ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ: “Ο Ψυχρός Πόλεμος τερματίστηκε, αλλά δεν έκλεισε με μια συνθήκη ειρήνης, με σαφείς και διαφανείς συμφωνίες για τον σεβασμό των υφισταμένων κανόνων ή την καθιέρωση νέων κανόνων και κριτηρίων. Αυτό δημιούργησε την εντύπωση ότι οι λεγόμενοι νικητές του Ψυχρού Πολέμου αποφάσισαν να πιέσουν τα γεγονότα και να διαμορφώσουν τον κόσμο έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις δικές τους ανάγκες και συμφέροντα. Εάν το υφιστάμενο σύστημα διεθνών σχέσεων και Διεθνούς Δικαίου τους εμπόδιζε, το κήρυσσαν άχρηστο, απαρχαιωμένο και κατεδαφιστέο”.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΜΕ: “Ο πλήρης έλεγχος των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης προσφέρει τη δυνατότητα, όταν είναι επιθυμητό, να παρουσιάζεται το άσπρο ως μαύρο και το μαύρο ως άσπρο”, σημείωσε ο Πούτιν. (Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως για το φωτογραφικό ντοκουμέντο που πρόσφατα έδωσαν στη δημοσιότητα οι ρωσικές αρχές, που δείχνει το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Γραμμών να βάλλεται από ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. κι ας έγινε αυτό το αδιευκρίνιστο -τότε- συμβάν αιτία για κλιμάκωση των μέτρων κατά της Ρωσίας.)

ΗΠΑ ΚΑΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ: “Στην κατάσταση όπου υπάρχει κυριαρχία μιας χώρας και των συμμάχων της, ή μάλλον των δορυφόρων της (σ.σ.: σαφής αιχμή στην ευκολία με την οποία η Ε.Ε. σύρθηκε χωρίς αντίσταση στα αμερικανικά σχέδια) η αναζήτηση συνολικών λύσεων συχνά εξελισσόταν σε μια απόπειρα επιβολής των δικών τους συνταγών γενικής χρήσεως. Οι φιλοδοξίες αυτής της ομάδας διογκώθηκαν τόσο, ώστε να παρουσιάζουν τις πολιτικές που κατέστρωναν στους διαδρόμους της εξουσίας ως απόψεις ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Μήπως η εξαιρετική θέση των ΗΠΑ και ο τρόπος που ασκούν τη ηγεσία τους είναι πράγματι για όλους μας μια ευλογία και η επέμβασή τους στα γεγονότα ολόγυρα φέρνει την ειρήνη, την ευημερία, την ανάπτυξη και τη δημοκρατία κι εμείς θα έπρεπε να χαλαρώσουμε και να το απολαύσουμε;

ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ: “Τα μέτρα που λαμβανόταν εναντίον εκείνων που αρνούνταν να υποταγούν είναι πολύ γνωστά και δοκιμάστηκαν πολλές φορές. Περιλάμβαναν τη χρήση βίας, οικονομική και προπαγανδιστική πίεση (σ.σ.: έκανε ειδική αναφορά στην Κύπρο), επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και επίκληση κάποιου είδους ‘υπερνομικής’ νομιμοποίησης όταν χρειαζόταν να δικαιολογηθεί η παράνομη επέμβαση σε αυτήν ή εκείνη τη σύγκρουση ή να ανατραπούν μη συνεργάσιμα καθεστώτα. Τελευταία, είχαμε επίσης αυξανόμενα στοιχεία ότι απροκάλυπτοι εκβιασμοί είχαν χρησιμοποιηθεί σε βάρος ορισμένων ηγετών. Δεν είναι για το τίποτα που ο ‘Μεγάλος Αδελφός’ δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να κρατά υπό παρακολούθηση όλο τον κόσμο”.

ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΧΑΟΣ: “Σήμερα, πολλοί τύποι όπλων υψηλής ακριβείας προσεγγίζουν ήδη τα όπλα μαζικής καταστροφής από την άποψη των δυνατοτήτων τους, και στην περίπτωση της εγκατάλειψης των πυρηνικών όπλων ή του δραστικού περιορισμού του πυρηνικού δυναμικού, τα έθνη που ηγούνται στη δημιουργία και την παραγωγή συστημάτων υψηλής ακριβείας θα διαθέτουν σαφές στρατιωτικό πλεονέκτημα. Η στρατηγική ισορροπία θα έχει διαταραχθεί και αυτό θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση. Η χρησιμοποίηση του λεγομένου πρώτου συνολικού προληπτικού πλήγματος μπορεί να καταστεί δελεαστική. Σχεδίασαν περιφερειακές συγκρούσεις και έγχρωμες επαναστάσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Όμως το δαιμόνιο διέφυγε από το μπουκάλι. Φαίνεται πως και οι ίδιοι οι πατέρες της θεωρίας του χάους δεν ξέρουν τι να κάνουν και ότι υπάρχει σύγχυση στις τάξεις τους”.

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ: “Είχαμε πει στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους εταίρους μας ότι βιαστικές παρασκηνιακές αποφάσεις, επί παραδείγματι για τη σύνδεση της Ουκρανίας με την Ε.Ε. συνεπάγονται σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία. Δεν είπαμε το οτιδήποτε για πολιτική, μιλήσαμε μόνο για την οικονομία, λέγοντας ότι παρόμοια βήματα, που γίνονται χωρίς προηγούμενες διευθετήσεις, θίγουν τα συμφέροντα πολλών άλλων εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας ως κύριο εμπορικό εταίρο της Ουκρανίας, και ότι είναι απαραίτητη μια ευρεία συζήτηση. Παρουσιάσαμε την προφανή λογική και τα επιχειρήματά μας. Κανείς δεν ήθελε να μας ακούσει και κανείς δεν ήθελε να συζητήσει. Μας είπαν απλώς αυτό δεν είναι δική σας δουλειά, τελεία. Τέλος της συζήτησης”.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: “Εάν δεν δημιουργήσουμε ένα σαφές σύστημα αμοιβαίων δεσμεύσεων και συμφωνιών, εάν δεν οικοδομήσουμε τους μηχανισμούς για τη διαχείριση και τη λύση καταστάσεων κρίσης, τα συμπτώματα διεθνούς αναρχίας και συγκρούσεων θα αυξηθούν αναπόφευκτα.

[email protected]

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Πούτιν στη διεύθυνση:http://www.imerodromos.gr/poutin/