Facebooktwitter

Balafas1Συνέντευξη Γιάννη Μπαλάφα στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

 

Στον Χρήστο Ν. Κώνστα

Τη θέληση της κοινωνίας βάζει σε πρώτο πλάνο ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον Γιάννη Μπαλάφα. Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει την αστική στροφή του κόμματος και κατηγορεί την κυβέρνηση για το ότι δεν έχει προτείνει πεδίο συναίνεσης, ώστε να προσέλθει σ’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνει, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Α. Σαμαρά-Α. Τσίπρα…

Πώς σχολιάζετε τις επαφές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο;

Θετικά. Πολύ καλά κάνουν και συναντώνται με εκπροσώπους διαχειριστών κεφαλαίων, με τραπεζίτες κ.λπ. Όταν με το καλό γίνουν εκλογές και αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη της διακυβέρνησης, θα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Καλό είναι, λοιπόν, που από σήμερα τους ενημερώνουμε αναλυτικά για τις θέσεις μας. Το να συζητάς με κάποιον δεν σημαίνει ούτε ότι τον απειλείς, ούτε ότι υποτάσσεσαι. Από όσα έγιναν γνωστά επισήμως (δεν συμπεριλαμβάνω σε αυτό το γνωστό e-mail κάποιου που δεν ήταν παρών στις συναντήσεις), ο Γιώργος Σταθάκης και ο Γιάννης Μηλιός ανέλυσαν τις γνωστές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέστη σαφές σε όλους ότι η κυβερνητική προπαγάνδα, ότι δήθεν άλλα λέμε μέσα και άλλα έξω, δεν ισχύει. Επίσης, δεν ισχύει το ότι δεν κουβεντιάζουμε με όλους, ότι είμαστε σε διεθνή απομόνωση. Το αντίθετο, μάλιστα…

Θέλω να γνωρίζετε ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ συζητούνται με πολύ ενδιαφέρον στο εξωτερικό. Μάλιστα, υπάρχουν όλο και περισσότεροι (όπως πρόσφατα οι «Financial Times», που δεν είναι φιλο-ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι συμμερίζονται και θεωρούν σωστές πολλές προσεγγίσεις μας για το «κούρεμα» του χρέους, την αντικατάσταση των μνημονίων κ.λπ.

Φαίνεται ότι και εσείς τα βρίσκετε με την επιχειρηματική τάξη…

Πρώτα απ’ όλα, εσείς το καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι οι επιχειρηματίες  καταλαβαίνουν τις προθέσεις της κοινωνίας. Μας αντιμετωπίζουν ήδη σαν την κυβέρνηση που έρχεται. Έχουμε δεκάδες αιτήματα για συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όμως, σαφώς και δεν «τα έχουμε βρει». Βεβαίως και συναντιόμαστε για να τους ακούσουμε, αλλά και για να τους εκθέσουμε τη δική μας εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση, τέλος οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, τέλος οι μίζες, τέλος η διαπλοκή για ημέτερο πλουτισμό σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Εγώ έχω ακούσει πολλούς επιχειρηματίες να διαμαρτύρονται, διότι, για παράδειγμα, καθυστερεί μια επένδυση για γραφειοκρατικούς λόγους ή διότι «έχει κολλήσει» σε ένα υπουργείο.

Πού οφείλονται, κατά τη γνώμη σας, αυτές οι καθυστερήσεις;

Πολλές φορές αυτό έχει να κάνει με τη διαπλοκή. Είναι γνωστές οι υποθέσεις με τη Siemens, τα υποβρύχια που γέρνουν, τα Super Puma και πολλά άλλα.

Εμείς θέλουμε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γι’ αυτό. Άλλο όμως η επένδυση, άλλο οι πειρατές που θα ήθελαν να αποσβέσουν το επενδεδυμένο τους κεφάλαιο σε 1-2 χρόνια.

Εφόσον αναφέρεστε στο θέμα με τα Super Puma, για τα οποία έχετε αρθρογραφήσει, η Δικαιοσύνη κινήθηκε, η κυβέρνηση καταδίκασε. Είσαστε ικανοποιημένοι;

Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν η υπόθεση αυτή φτάσει έως το τέλος. Δεν γνωρίζω το τι πραγματικά έγινε. Αν, όμως, αποδειχθεί ότι δόθηκαν μίζες για την αγορά των Super Puma, εσείς δεν θα έχετε την απορία: Καλά, για την προμήθεια αυτή δόθηκαν μίζες μόνο στον αρχηγό ενός κόμματος της αντιπολίτευσης και δεν υπήρξε εμπλοκή κανενός κυβερνητικού στελέχους; Επιπλέον, η υπόθεση αυτή μας οδήγησε στο να μάθουμε ότι ο κ.Καρατζαφέρης είχε μια offshore. Υπάρχουν άλλες offshore στην κατοχή άλλων μελών του Κοινοβουλίου ή της κυβέρνησης; Σήμερα το αγνοούμε.

Τελικά, είσαστε διατεθειμένοι να δείξετε συναίνεση με την κυβέρνηση και σε ποια ζητήματα;

Να ξεκινήσουμε από τον  όρο «συναίνεση». Είναι η «σύμφωνη γνώμη κάποιου για κάτι που του προτείνεται». Ξέρετε κάτι να μας έχει προτείνει η κυβέρνηση; Εκτός και αν θεωρηθεί πρόταση το να πάμε να συμφωνήσουμε στην ασκούμενη πολιτική… Αυτό δεν γίνεται!

Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Σε αυτήν τη φάση, η συζήτηση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχει κλείσει. Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε πει ότι, εφόσον προσκληθούμε από τον πρωθυπουργό για συνάντηση, βεβαίως και θα προσέλθουμε. Επαναλαμβάνω: Από τον πρωθυπουργό… Δυστυχώς, όμως, στη βασική κατεύθυνση της οικονομίας, έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη και πιστεύουμε ότι σύντομα πρέπει να κληθούν να αποφασίσουν οι πολίτες για το ποιοι θέλουν να τους κυβερνούν και με ποια πολιτική. Άλλο η συνάντηση, άλλο η συναίνεση. Όμως σίγουρα θα είναι ένα βήμα πολιτικού πολιτισμού το να συζητούν η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δηλαδή, δεν υπάρχει πουθενά σημείο συμφωνίας με την κυβέρνηση;

Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε θέματα εθνικά, σε θέματα ανθρωπιστικής πολιτικής, σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη δημοκρατική μετάβαση στις επόμενες εκλογές. Ακόμα και στο πρόσωπο ή στις διαδικασίες του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον έχει οριστεί η ημερομηνία των εκλογών.

Εδώ λέτε κάτι σημαντικό: Ποιο θα μπορούσε να ήταν το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου; Θα μπορούσε να ήταν από την Κεντροδεξιά;

Εμείς δεν κρίνουμε τους ανθρώπους από το από πού προέρχονται πολιτικά. Το έχουμε αποδείξει με τις συνεργασίες που έχουμε ήδη κάνει και με τις συνεργασίες που θα κάνουμε. Βεβαίως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ιστορία κανενός. Αν, δηλαδή, έχει εμπλακεί με την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική, πώς να τον υποστηρίξουμε; Υπάρχουν, πάντως, πρόσωπα τα οποία μπορούν άνετα να συγκεντρώσουν την ευρεία υποστήριξη που ζητά το Σύνταγμα. Στο κάτω κάτω, κακό θα ήταν να έχουμε και τον πρώτο αριστερό Πρόεδρο;

* Συνέντευξη από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας « Το Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 29 Νοεμβρίου του 2014