Facebooktwitter

ÓÕÑÉÆÁ ÄÉÁÊÁÍÁËÉÊÇ ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÌÐÁËÁÖÁÓ Ãhttp://tvxs.gr/

Γιάννης Μπαλάφας

«Αν θέλεις να μάθεις την αλήθεια για το τι γίνεται στη  χώρα σου, πρέπει να πάς στο εξωτερικό και να ρωτήσεις», είχε δηλώσει ο Ότο φον Μπίσμαρκ, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς πολιτικούς. Το θυμήθηκα με αφορμή τη συζήτηση στη Γερμανική Βουλή για την έγκριση της δίμηνης παράτασης του μνημονίου για την Ελλάδα.

Πρώτα απ’όλα σημειώστε ότι στη συζήτηση στη Γερμανική Βουλή δεν έγινε καθόλου συζήτηση για «grexit» (έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη)!!! Αυτό από μόνο του αποτελεί απάντηση σε όσους στη χώρα μας δηλώνουν ότι «μεταφέρουν την ανησυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων»… Καμία τέτοια ανησυχία δεν εκφράστηκε. Υπήρξαν όμως πολλές τοποθετήσεις οι οποίες στον ένα ή τον άλλο βαθμό ήταν αποκαλυπτικές. Όπως η κ.Άνγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε: «Καμία βοήθεια χωρίς αντιπαροχή». Αλήθεια τι αντιπαροχές εννοούσε η Γερμανίδα καγκελάριος;

Αποκαλυπτικός ήταν και ο υπουργός οικονομικών κ.Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε: «Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα εντός του Ιανουαρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εκεί μια ικανή για δράση κυβέρνηση». Ακόμα πιο ωμός και με στυλ αποικιοκράτη ο   Σοσιαλδημοκράτης  Έβαλντ Σούρερ ο οποίος δήλωνε: «Αν γίνει ποτέ πρωθυπουργός, ο Τσίπρας, θα αναγκαστεί να πάρει αμέσως πίσω όλες τις σημερινές του υποσχέσεις.  Τα λόγια του θα αποδειχθούν αέρας κοπανιστός».

Όλα αυτά αποκαλύπτουν με σαφήνεια το πώς αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ορισμένες πολιτικές δυνάμεις. Οι ηγέτες  χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών δεν έκαναν καν αναφορά στην  «ευρωπαϊκή  αλληλεγγύη»… Αντιθέτως, τα οικονομικά συμφέροντα ήταν παρόντα στις ομιλίες τους, άλλες φορές απροκάλυπτα, άλλες συγκεκαλλυμένα. Όμως υπήρξαν πολλές άλλες τοποθετήσεις που δείχνουν και το πώς, θετικά, σκέφτονται πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί. Ο Τόμας Όπερμαν, Γερμανός βουλευτής, επικεφαλής SPD ήταν σαφής: “Αυτό που με εξοργίζει στην Ελλάδα είναι ότι πολλοί εκατομμυριούχοι δεν φορολογούνται”… Θυμόσαστε κάτι ανάλογο να έχει ειπωθεί από  Έλληνα πολιτικό της συγκυβέρνησης; Για να μην θυμίσω τη λίστα Λαγκαρντ.

Η αριστερά • FUN: This function will use the recovery software entered by the user. έδειξε την αλληλεγγύη της στη χώρα μας με τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των βουλευτών του Die Linke. Ο Ντίτερ Μπάρτς, εκπρόσωπος του κόμματος στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, υπενθύμισε τα πάθη και τις αθέλητες «θυσίες» του ελληνικού λαού και κατήγγειλε τη γερμανική κυβέρνηση για διγλωσσία. Όπως επισήμανε «από τη μια η Γερμανία επιβάλει στους Έλληνες  λιτότητα, από την άλλη έχει γονατίσει την ελληνική οικονομία με την πώληση όπλων. Το 15% της εξαγωγής γερμανικών οπλικών συστημάτων πηγαίνει στην Ελλάδα. Ο ελληνικός στρατός  διαθέτει περισσότερα γερμανικά άρματα μάχης  τύπου Leopard, από ότι ο γερμανικός»!!! Επίσης ο κ.Μπάρτς κατήγγειλε την τρόικα, την οποία χαρακτήρισε κράτος εν κράτη στη χώρα. «Το γερμανικό κοινοβούλιο έχει μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης στον ελληνικό προϋπολογισμό, από ότι το ελληνικό» τόνισε. «Το τελευταίο είναι υποχείριο της τρόικας».

Όλα αυτά δείχνουν τη μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων και αντιλήψεων που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δυστυχώς σήμερα κυρίαρχες είναι οι δυνάμεις που επιθυμούν μια Ευρώπη υποταγμένη στις «αγορές»… Όμως όλο και πιο δυναμικά εμφανίζονται οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που θέλουν μια άλλη Ευρώπη, της αλληλεγγύης, της προόδου, της κοινωνικής ευημερίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε αυτή τη μάχη.  Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του. Το γνωρίζουμε ότι η επιτυχία μας, θα δώσει θάρρος σε όλες  αυτές τις προοδευτικές δυνάμεις. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα βοηθήσει τη χώρα μας και το λαό μας να ορθοποδήσει, να ξεκινήσει μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας, ακόμα και να δώσει ορισμένες σκληρές απαντήσεις σε όλους αυτούς τους επηρμένους ευρωαποικιοκράτες…

*Ο Γιάννης Μπαλάφας είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία εκπροσωπεί στην Επιτροπή Προγράμματο