Facebooktwitter

vhjhttp://www.avgi.gr/

Συνέντευξη του Γιάννη Μπαλάφα (υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών)

1. Αυτό που εγώ διακρίνω στους πολίτες είναι οργή, αποφασιστικότητα, αλλά και γνώση των δυσκολιών. Στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας τυχαίνει να συνυπάρχουν από χειρώνακτες εργάτες έως μεγαλοεπιχειρηματίες, από άνεργους έως τραπεζίτες, από «βολεμένους» έως περιθωριοποιημένους. Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φιλοδοξεί να τους «εκφράσει» όλους. Υπάρχουν λίγοι με τους οποίους θα συγκρουστούμε, διότι αυτοί ακόμη και στην κρίση συνέχισαν να θησαυρίζουν. Οι υπόλοιποι είναι σύμμαχοί μας, οργισμένοι με αυτούς που έφεραν την κοινωνία και την οικονομία δεκαετίες πίσω. Αποφασισμένοι να παλέψουν για να τελειώσουμε με τις κυβερνητικές πολιτικές της υποτέλειας και της διαπλοκής και να αρχίσει μια άλλη εποχή για τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες είναι ενημερωμένοι για τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η ψήφος τους δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τα συναισθήματα, αλλά θα είναι και αποτέλεσμα ώριμης σκέψης. Πολλοί μάς λένε: «και τα μισά να κάνετε από όσα μάς λέτε, καλό θα είναι». Εμείς θα παλέψουμε όμως όχι για τα μισά, αλλά για όλα.

Οι πολίτες της Β’ Αθήνας είναι και επιφυλακτικοί απέναντί μας και καλά κάνουν. Φοβούνται μη μεταλλαχθούμε και εμείς, μη συμβιβασθούμε και εμείς, μη μας «ρουφήξουν» οι αναπαυτικές καρέκλες της εξουσίας, όπως συνέβη με «άλλους» παλαιότερα. Εμείς θέλουμε τους πολίτες να μην είναι παθητικοί δέκτες των δικών μας επιλογών, αλλά ενεργοί ελεγκτές τού αν όσα υποσχεθήκαμε τα κάνουμε..

2. Παράλληλα, πρέπει να διεκδικούμε διαγραφή μέρους του χρέους, επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, κατάργηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και ανακούφιση των τμημάτων αυτών της κοινωνίας που βρίσκονται σε απόγνωση. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολοι στόχοι, αλλά η Αριστερά έχει ιστορία, είναι για τα δύσκολα… Στη Β’ Αθήνας η ανεργία (ειδικά των νέων) έχει απογειωθεί. Είναι υποχρέωσή μας να υλοποιήσουμε πολιτικές που συνδυάζουν την ανάπτυξη με την απασχόληση. Υπάρχει η προετοιμασία, το γνωρίζω και ως μέλος της Επιτροπής Προγράμματος, υπάρχουν οι επεξεργασμένες προτάσεις για να επανεκκινήσει η οικονομία σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Επίσης η μέριμνα για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, για όσους στερούνται και τα βασικά, όπως τροφή και στέγη, είναι ανθρωπιστική μας υποχρέωση και θα συμπεριφερθούμε υπεύθυνα υλοποιώντας στο έπακρο όσα έχουμε εξαγγείλει.

Θεωρώ ότι είμαστε υποχρεωμένοι από την πρώτη στιγμή να δώσουμε δείγμα γραφής. Δεν θέλουμε να καταργήσουμε τα ρουσφέτια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και να τα αντικαταστήσουμε με δικά μας ρουσφέτια. Η διαφάνεια και η κοινωνική λογοδοσία πρέπει να είναι άρρηκτα στοιχεία της δικής μας συμπεριφοράς.

Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Όσοι σέβονται τους νόμους, όσοι δεν φοροδιαφεύγουν, όσοι τηρούν την εργατική νομοθεσία, όσοι δεν κερδοσκοπούν σε βάρος του πολίτη, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

3. Όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος δώσαμε μια μεγάλη μάχη τα προηγούμενα χρόνια. Αντιταχθήκαμε στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, αποκαλύψαμε τα ψέματα της τρόικας και των υποστηρικτών της, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αντίδρασης. Το μιντιακό σύστημα μας λοιδόρησε, μας διέβαλε, μας επιτέθηκε βάναυσα. Όμως οι πολίτες αντιλήφθηκαν ότι εμάς δεν μας έχουν «στο τσεπάκι τους» οι κρατούντες. Η στάση μας επιβραβεύτηκε το 2012, επιβραβεύτηκε στις ευρωεκλογές του 2014, που αναδειχθήκαμε πρώτο κόμμα, και κορυφώνεται σήμερα που όλες οι δημοσκοπήσεις μάς εμφανίζουν να έχουμε σαφή υπεροχή έναντι των πολιτικών αντιπάλων μας.

Προσωπικά, από τις θέσεις που μου ανέθεσε το κόμμα (Πολιτική Γραμματεία, Επιτροπή Προγράμματος κ.λπ.), πιστεύω ότι έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι από όποια θέση αποφασίσουν οι πολίτες. Άλλωστε είμαι παρών από την αρχή στο εγχείρημα της ένωσης της Αριστεράς και της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες για να το πετύχουμε και δεν επιτρέψουμε τίποτε σήμερα να διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών.