Facebooktwitter

Balafas1Του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτής Σύριζα Β’ Αθηνών

Πολλοί πριν από τις εκλογές μας έλεγαν: «Τα μισά από όσα λέτε αν κάνετε, θα είμαστε ευχαριστημένοι».  Εμείς επιμέναμε ότι θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας.

Σήμερα η νέα κυβέρνηση, με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη δώσει «δείγμα γραφής»: Οι πρώτες δηλώσεις των υπουργών της νέας κυβέρνησης αφορούσαν την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, στην αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την καταπολέμηση της φτώχειας, τη σύλληψη της φοροδιαφυγής, την επαναπρόσληψη όσων παράνομα απολύθηκαν, το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης σε λιμάνια και ΔΕΗ και πολλά άλλα. Με λίγα λόγια, αρχίσαμε να υλοποιούμε αυτά που υποσχεθήκαμε. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά σίγουρα εμείς θα παλέψουμε. Εμείς σίγουρα θα επιδιώξουμε να αλλάξουμε το φορολογικό «νόμο της Ζούγκλας», όπου οι ισχυρότεροι τρώνε τα κονδύλια και οι ασθενέστεροι απλά πληρώνουν…

Όμως και οι αντίπαλοι μας δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. ‘Έδωσαν και αυτοί το δικό τους  πρώτο «δείγμα γραφής». Η μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου και η εκτόξευση των ομολόγων, δε μπορεί παρά να ερμηνευτεί σαν πίεση ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων. Το μεγάλο κεφάλαιο διαπίστωσε ότι «δεν είναι του χεριού της η νέα κυβέρνηση» και άρχισε τη προσπάθεια υπονόμευσης και δημιουργίας ενός ασφυκτικού κλίματος πιέσεων. Οι «πληροφορίες» για ενδεχόμενο  υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, οι «εκτιμήσεις» για αυξημένο κίνδυνο χρεωκοπίας, πολλά διεθνή δημοσιεύματα, όλα είχαν κοινό στόχο, εμφανώς την άσκηση πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτοί, τη δουλειά τους κάνουν. Θέλουν να εξασφαλίσουν τα κέρδη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας δουλειά. Σε αυτή μας τη προσπάθεια «μετράμε τους φίλους μας»… Διαπιστώνουμε ποιοι συμπαρατάσσονται μαζί μας ή έστω δηλώνουν ότι θα μας στηρίξουν στα μέτρα που θα χαρακτηρίσουν θετικά. Διαπιστώνουμε και ποιοι από την αρχή δηλώνουν πλήρως και χωρίς κανένα κριτήριο «απέναντι».

Εδώ οφείλουμε να αναγνωρίσουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Χαρακτηριστικά τραγικός ο κ.Σαμαράς, αρνήθηκε ακόμη και να παραστεί ο ίδιος στην τελετή παράδοσης παραλαβής  στον Αλέξη Τσίπρα, όπως έκαναν μέχρι τώρα όλοι οι προκάτοχοι του. Ευτυχώς  σε αυτή την απρέπεια είναι απελπιστικά μόνος. Όλοι οι υπόλοιποι υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης παράδωσαν κανονικά τα υπουργεία τους  σε μια σαφή απόδειξη του πολιτικού πολιτισμού που πρέπει να κυριαρχεί.

Επίσης πρέπει να αξιολογηθεί από τους Έλληνες και η μικρότητα με την οποία αντιμετώπισαν ορισμένα κόμματα (ευτυχώς όχι όλα) τις πρώτες θετικές μας εξαγγελίες για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν τα μνημόνια. Κάποιοι   χαρακτήρισαν τα μέτρα «ψίχουλα», άλλοι έκαναν λόγο για «ανατροπή των μεταρρυθμίσεων», ορισμένοι βρήκαν «ακροδεξιούς, συνωμοσιολόγους και αντιευρωπαϊστές» στη κυβέρνηση μας… Εδώ απλά να θυμίσω ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση έπαιζε κεντρικό ρόλο ο κ.Μπαλτάκος και φυσικά όχι μόνο αυτός.

Η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δίνει μια μάχη για όλους τους Έλληνες. Αν πετύχουμε αυτό που επιδιώκουμε, αυτό για το οποίο μας εξουσιοδότησε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, θα είναι καλό για όλους.  Στη προσπάθεια μας αυτή θέλουμε τη βοήθεια όλων των Ελλήνων. Όσοι μικρόψυχα και μικροκομματικά σταθούν απέναντι, σημαίνει ότι δεν θα έχουν καταλάβει ακόμη τη λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου, σημαίνει ότι θα απομονωθούν από τον ελληνικό λαό και θα καταδικαστούν από την ιστορία.