Facebooktwitter

filishttp://www.paraskhnio.gr/

Της Ειρήνης Σαββοπούλου

Αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συμφωνία εμφανίζεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΝίκος Φίλης, τονίζοντας ωστόσο πως «τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιοπου πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή είναι το ακρότατο όριο των δικών μας προσπαθειών, ώστε να επιτευχθεί λύση».

Ο βουλευτής Α΄Αθηνών δίνει διευκρινίσεις για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, μετά τη «βόμβα» που έριξε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του, αποκαλύπτοντας τις εναλλακτικές που μελετάει η κυβέρνηση. Λύσεις που ξεκινούν από τη μείωση των συντελεστών και την οριστική κατάργησή του αργότερα μέχρι την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Τι σημαίνει τελικά έντιμος συμβιβασμός, κ. Φίλη; Εκτός από κάποια σημεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που πάνε πίσω, τι άλλο μπορεί να δεχθεί η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει συμφωνία;

Έντιμος συμβιβασμός σημαίνει άνοιγμα της στρόφιγγας της ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία εκ μέρους των εταίρων, με αντάλλαγμα σημαντικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά μας, χωρίς περαιτέρω υφεσιακά μέτρα, χωρίς περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων. Σημαίνει χαλάρωση της ακραίας λιτότητας άμεσα. Με τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1%-1,5% του ΑΕΠ, έναντι μνημονιακής δέσμευσης 4,5% του ΑΕΠ. Υπέρβαση των μνημονιακών πολιτικών και άνοιγμα του δρόμου για τη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου, με επίκεντρο το χρέος και την ανάπτυξη.

Έχουμε προσδιορίσει –με ευθύνη και εντιμότητα απέναντι στον ελληνικό λαό– και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης και τα σημεία στα οποία είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε. Όχι για να εγκαταλείψουμε την ουσία και τους πυλώνες του προγράμματός μας, αλλά για να κερδίσουμε χρόνο και χώρο να το εφαρμόσουμε το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή είναι το ακρότατο όριο των δικών μας προσπαθειών, ώστε να επιτευχθεί λύση. Με τα μέτρα αυτά αποσκοπούμε να καταστήσουμε πολύ πιο αποτελεσματικούς τους θεσμούς της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης και των φορολογικών ελέγχων, ώστε να  επιτύχουμε την είσπραξη σημαντικών εσόδων ύψους από 4,8 έως 6,1 δισ. ευρώ.

Καταπολέμηση λαθρεμπορίου, εντατικοποίηση του ελέγχου όλων των καταλόγων που συγκροτούν την περίφημη «λίστα Νικολούδη», συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, δημοπράτηση τηλεοπτικών συχνοτήτων και φορολόγηση των ΜΜΕ, ηλεκτρονικός έλεγχος των επιχειρήσεων, αύξηση του φόρου πολυτελείας, αλλά και μπόνους στους συνεπείς φορολογουμένους και προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ορισμένα από τα μέτρα που θα προωθήσουμε.

Εάν, τελικά, οι θεσμοί δεν αποδεχθούν το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, υπάρχει plan Β;

Plan Β υπό την έννοια του grexit και των ποικίλων ευφάνταστων μετονομασιών του ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει. Εμείς δεν παίζουμε τυχοδιωκτικά παιχνίδια. Υπάρχει, όμως, η πιο επιθετική μερίδα των δανειστών μας που εκπροσωπείται από παράγοντες του ΕΛΚ, όπως ο κ. Βέμπερ, που απειλούν την Ελλάδα με έξοδο από το ευρώ, δυστυχώς, υπό την εκκωφαντική σιωπή του κ. Σαμαρά και της ΝΔ. Η Ελλάδα επιδιώκει και θα καταφέρει μέσα από τη σκληρή διαπραγμάτευση να επανενταχθεί στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ως ισότιμος εταίρος και όχι ως χώρα παρίας ή αποικία χρέους.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη σας, ακόμη και εσείς, που μιλούν για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή δημοψήφισμα. Ποιο πρέπει να είναι το διακύβευμα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Συμφωνία ή στη χειρότερη περίπτωση κάποιο προσχέδιο συμφωνίας με τη μία ή την άλλη μορφή θα υπάρξει. Αισιοδοξούμε για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, οπότε δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, πλην της έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλή. Στην περίπτωση που μας προτείνουν μέτρα, πέραν του ορίου που προσδιορίζει η ψήφος του λαού της 25ης Ιανουαρίου, είναι λογικό να προβληματιζόμαστε αν αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να ληφθεί η απόφαση ή αν πρέπει να εκφραστεί με τον πιο πρόσφορο και δημοκρατικά αποδεκτό τρόπο η λαϊκή βούληση.

Μια συμφωνία που θα περιελάμβανε κάποια μέτρα, τα οποία θα αθετούσαν τις «κόκκινες γραμμές» σας, αλλά και μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να «περάσει» από τη Βουλή;

«Κόκκινες γραμμές», δηλαδή όχι άλλα μέτρα οικονομικής καταστροφής, και αναδιάρθρωση του χρέους είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Γιατί και η πιο γενναιόδωρη  απομείωση του χρέους μπορεί να καταστεί ταχύτατα γεγονός άνευ σημασίας, αν συνεχιστεί η καταστροφική λιτότητα χωρίς ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής. Φανταστείτε μια χώρα με ελάχιστο χρέος, που όμως βυθίζεται στην ύφεση. Είναι βέβαιο ότι σύντομα θα οδηγηθεί στην υπερχρέωση. Δεν νομίζω, συνεπώς, ότι είναι δυνατό να μας προταθεί ποτέ μια λύση αυτού του τύπου.

«Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είμαστε όλοι συγκάτοικοι», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας . Ωστόσο, δεν προσδίδει ηγεμονική θέση στη Γερμανίδα καγκελάριο όταν προστρέχει για βοήθεια συνεχώς σε αυτήν;

Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός είδε πολλούς άλλους ηγέτες πριν από την κα Μέρκελ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατεξοχήν δύναμη που επιδιώκει μια ενωμένη Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε συνείδηση των σημερινών συσχετισμών και της κυριαρχίας του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος στην Ευρώπη. Εμείς μέσα στο Βερολίνο θέσαμε ζητήματα όπως αυτό του κατοχικού δανείου και χρησιμοποιήσαμε απαγορευμένες λέξεις, όπως Siemens. Άλλοι προσέτρεχαν σε βοήθεια για να περισωθούν πολιτικά, άλλοι δήλωναν το περίφημο «ουδείς αναμάρτητος» ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ για το 2015 – ένας φόρος που είχατε καταγγείλει. Εντάσσεται και αυτό στον έντιμο συμβιβασμό της κυβέρνησης με τους εταίρους; Και αν έρθει ένα τέτοιο μέτρο στη Βουλή, θα «περάσει» από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;

Σωστά αναφέρετε ότι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός. Αυτό, όμως, μπορεί να ερμηνευτεί και διαφορετικά, ότι αν, δηλαδή, το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Υπάρχει ακόμα η περίπτωση να κριθεί ότι ο φόρος μπορεί να μετριαστεί σήμερα και να καταργηθεί αργότερα, όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες και αποδώσει ο αγώνας εναντίον της φοροδιαφυγής. Οπωσδήποτε, όμως, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ. Πάντως, οποιαδήποτε απόφαση στο θέμα αυτό θα ληφθεί μετά από διάλογο στα όργανα του κόμματος και στην κοινοβουλευτική ομάδα, ώστε, να βρεθεί η καλύτερη λύση.

*Συνέντευξη από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2 Μάιου 2015.