Facebooktwitter

imagehttp://www.nooz.gr/

Με την ευκαιρία των 70 χρόνων από το τραγικό τέλος του Άρη Βελουχιώτη (15/6/1945) κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες σε επανέκδοση, η τριλογία με τα πεζογραφήματατου Μπάμπη Κλάρα, μικρότερου αδελφού τουΘανάση Κλάρα και πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, του θρυλικού ‘Αρη.

Την πεζογραφική τριλογία (εκδ.ΚΨΜ) είχε εκδώσει ο Μπάμπης Κλάρας το 1983, προς το τέλος της ζωής του, αναδεικνύοντας την ιδεολογική θέση του απέναντι στα ιστορικά γεγονότα και την προσωπική του δράση.

Πρόκειται για τα διηγήματα «Το παραμύθι ενός λαού που δεν είναι παραμύθι», τη βιογραφία «Ο αδερφός μου ο ‘Αρης» και τη μυθιστορηματική βιογραφία «Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ου αιώνα».


Ο δημοσιογράφος και πολυγραφότατος συγγραφέας Μπάμπης Κλάρας (1910-1986), ήταν το τέταρτο και τελευταίο παιδί της εύπορης οικογένειας του Δημήτρη Κλάρα, από τη Λαμία. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών. 

Η δημοσιογραφική του πορεία ξεκίνησε προπολεμικά και κορυφώθηκε μεταπολεμικά στην εφημερίδα “Βραδυνή” της οποίας υπήρξε διευθυντής στην περίοδο της δικτατορίας. Τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης ήταν πολεμικός ανταποκριτής του ΕΛΑΣ, στο βουνό.

Μέσα στη γενικότερη ιστοριογραφία για τον Βελουχιώτη, διακρίνει κανείς στα κείμενα του Μπάμπη Κλάρα την αγωνία του για την πολιτική αποκατάσταση του Άρη. Στo αντιμυθιστόρημα, όπως αποκαλεί το έργο του «Ο αδερφός μου ο ‘Αρης», περιλαμβάνεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κεφάλαιο με σπάνιες φωτογραφίες, επιστολές της οικογένειας και μαρτυρίες, το γράμμα του ‘Αρη προς το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ τον Σεπτέμβριο του 1943. 

Το ποίημα της μάνας του ‘Αρη, άλλα ποιήματα για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ και σπάνια ντοκουμέντα.


«Παρανόμι είναι το ‘Αρης Βελουχιώτης» γράφει ο Μπάμπης Κλάρας στο βιβλίο για τον αδελφό του: «Συμβολικό και μαχητικό. Μόνος του το είχε σοφιστεί. Για να δείξει ότι ο αγώνας κατά των κατακτητών του τόπου μας κατηφόριζε από τα ψηλά βουνά με τα ορθόκορμα ελάτια και ότι ήταν σωστός πόλεμος εναντίον των ξένων κατακτητών των όσιων και των ιερών της πατρίδας και του λαού της… Το πραγματικό του όνομα ήταν Θανάσης Δ. Κλάρας

Η γενιά του κρατούσε από αγωνιστές του Εικοσιένα… πριν απ’ όλα ήταν Έλληνας και Άνθρωπος. Ξεκίνησε από τη ζωή και την κοινωνική πάλη. Υψώθηκε πάνω από τον εαυτό του. Και με μια κορυφαία εξακόντιση πάνω από κόμματα και παρατάξεις, έγινε ο σαρκωτής και ψυχωτής των καημών και των πόθων ενός ολόκληρου έθνους κι ενός ολόκληρου λαού. Στο πρόσωπό του ζωντάνεψαν οι μορφές των αγωνιστών του 1821 και πήραν σάρκα και οστά οι αγωνιστές του 1940-1945. Ήταν και παραμένει ο τραγικός πρόμαχος της εθνικής μας Αντίστασης και της Λαϊκής Κυριαρχίας» γράφει.

Ο μύθος του Άρη

«Λαμποκοπούν χρυσά σπαθιά πέφτουν ντουφέκια ανάργια ο ‘Αρης κάνει πόλεμο μ’ αντάρτες παλικάρια». Ο Άρης τραγουδήθηκε σε σκοπούς δημοτικούς, έγινε αντάρτικο τραγούδι, ποίημα, μυθιστόρημα, αφίσα. 

Πώς διαμορφώθηκε και ποιες φάσεις πέρασε ο μύθος του ‘Αρη Βελουχιώτη; ρωτάμε τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλία Νικολακόπουλο.

«Ο Θανάσης Κλάρας ως Άρης Bελουχιώτης έζησε μόνο τρία χρόνια» απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

«Από τις 7 Ιουνίου 1942 όταν με τους αντάρτες κήρυξε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα από τηνΔομνίστα της Eυρυτανίας έως το τραγικό του τέλος στις 15 Ιουνίου 1945. Σ’ αυτό το διάστημα είχε ήδη γίνει μύθος για τους συναγωνιστές του και τρόμος για τους αντιπάλους, συνδυάζοντας τη μορφή τουΚολοκοτρώνη “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους” με τη μορφή του Οδυσσέα Ανδρούτσουπου δολοφονήθηκε από ελληνικά χέρια

Η κομματική καταδίκη του που ανακοινώθηκε λίγο πριν τον θάνατό του αλλά και το κρεμασμένο στον φανοστάτη Τρικάλων κεφάλι του, έδωσαν μια άλλη και εν μέρει αντιφατική διάσταση στον μύθο του. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας του ΕΑΜ ‘Ελεύθερη Ελλάδα‘ για τη βάρβαρη μεταχείριση του πτώματος».

Ποια είναι τα κομβικά σημεία στην πολιτική και στρατιωτική πορεία του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ; 

«Για τον Άρη Βελουχιώτη η εθνική αντίσταση όφειλε να συνδυαστεί και συνδυαζόταν εκ των πραγμάτων με μια κοινωνική επανάσταση και με το όραμα της λαοκρατίας. Χαρακτηριστικό δείγμα των αντιλήψεων του είναι ο λόγος που εκφώνησε στη Λαμία τον Οκτώβρη του 1944 -ο οποίος αναπαράγεται και στο βιβλίο του Μπάμπη Κλάρα- όπου αναφέρει ότι “δεν θα αφήσουμε το όπλο από το χέρι μας αν δεν πετύχουμε και την διπλή λευτεριά: τη λαοκρατία”. 

Βέβαια παρά την αναφορά του στα όπλα, τη λαοκρατία τη βλέπει να προκύπτει από ένα διπλό “ράπισμα“, πρώτα με δημοψήφισμα για την οριστική καταδίκη της βασιλείας και δεύτερον με εκλογές“που θα καθορίσουν το πολίτευμα της χώρας μας”. 

Το κρίσμο πάντως ζήτημα που τον απασχολεί,  συνεχίζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος «είναι η παρουσία των Άγγλων για τους οποίους, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1943, εκφράζεται με τον πιο αρνητικό τρόπο, θεωρώντας τους εξίσου επικίνδυνους εχθρούς με τους Γερμανούς. Η αντιπάθεια του για τους Άγγλους ήταν πάντως αμοιβαία. Ακόμα και στη διάρκεια της κατοχής, την άνοιξη του 1944 αγγλικά αεροπλάνα πετούσαν προκηρύξεις στην Ελεύθερη Ελλάδα καταγγέλλοντας τον Αρη»

Πότε επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τον Βελουχιώτη; 

«Για αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του, λίγοι μόνο συναγωνιστές του διατήρησαν ζωντανή τη μνήμη της ηρωικής προσφοράς του» παρατηρεί ο Ηλίας Νικολακόπουλος. 

«Έπρεπε να περάσουν περίπου δέκα χρόνια από το τέλος του εμφυλίου για να ζωντανέψει και πάλι σ΄ ένα ευρύτερο κοινό, το όνομα Βελουχιώτης. Την περίοδο της δικτατορίας οι αναφορές στην Εαμική Αντίσταση και ειδικότερα στον ‘Αρη Βελουχιώτη έρχονται και πάλι ως απάντηση στο χουντικό καθεστώς. Επιπλέον, η έκρηξη εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στον τρίτο κόσμο και ο τραγικός θάνατος τουΤσε Γκεβάρα εντάσσουν τον  Βελουχιώτη σε ένα διεθνές πανόραμα λαϊκών αγωνιστών με τραγικό τέλος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το βιβλίο του Ντομινίκ Εντ «Οι καπετάνιοι» (η γαλλική έκδοση πρωτοκυκλοφόρησε το 1972). 

Έτσι μετά την μεταπολίτευση η αφίσα με το πρόσωπο του ‘Αρη κοσμεί φοιτητικά δωμάτια και γραφεία κομματικών οργανώσεων, δίπλα στην αφίσα του Τσε Γκεβάρα. Η αναγνώριση της Εαμικής Αντίστασηςτο 1982, που συμβολικά εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου, ημέρα ανατίναξης της γέφυρας τουΓοργοπόταμου στην οποία ο ‘Αρης πρωταγωνίστησε, τον καθιστούν πλέον εθνικό σύμβολο».

Στα βουνά του Άρη 

Από πρόσφατο κείμενο του ιστορικού Σπύρου Ασδραχά για τον Βελουχιώτη, παραθέτουμε το εξής απόσπασμα: 

«Τον ‘Αρη τον φανταζόμουνα κάτι σαν εκείνα τα ονόματα του ’21 που από τότε τα είχα ακουστά. Θα έλεγα σήμερα, ένας λαός αγροτικός και βουνίσιος με τους δικούς του εκφραστικούς τρόπους, μου εδραίωσε αυτή την πρώτη εντύπωση ο Γιώργης Κοτζιούλας στο βιβλίο του ”Όταν ήμουν με τον Άρη”. 

Ένας παλιός μου φίλος, ευφάνταστος, μου έλεγε ότι στο χωριό του, στο Ζαγόρι, η θειά του μοιρολόγησε στα βλάχικα τον Άρη. Δε θυμάμαι κάποιο στίχο απ’ αυτό το μοιρολόι. Ίσως να το έφτιαξε ο παλιός εκείνος φίλος και ποτέ η θειά του να μη μοιρολόγησε τον Άρη. Δεν έχει σημασία η αλήθεια του πράγματος. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι του Άρη του έπρεπε ένα μοιρολόι, ύστερα από το τυφλό του πήδημα στον πρόωρο θάνατο».