Facebooktwitter

52ec984cc72302fd412e2aa145a6526c_XLhttp://vasilistsirkas.gr/

Συνέντευξη του Β. Τσίρκα στην εφημερίδα «F&M Voice»

Στην ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να επιδείξουν ψυχραιμία και να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός νέου πολιτικού σχεδίου. Όσον αφορά το θέμα της δραχμής ξεκαθαρίζει  «δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή».

-Κύριε Τσίρκα, βρισκόμαστε ενώπιον μιας συμφωνίας στο όνομα της αποφυγής του Grexit. Αν επιτευχθεί, πώς βλέπετε την επόμενη μέρα; Με εκλογές ή με παραμονή της συγκυβέρνησης;

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση, υπό την απειλή ενός ομολογουμένως καταστροφικού Grexit, μέσα από ωμούς εκβιασμούς και πραξικοπηματικού χαρακτήρα πιέσεις, οδηγήθηκε σε μία κακή συμφωνία που περιλαμβάνει δύσκολα μέτρα. Στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν δύο δρόμοι ανοίγονταν μπροστά μας: Ο ένας ήταν να πούμε “προσπαθήσαμε, το παλέψαμε, δεν τα καταφέραμε” και να τους κάνουμε τη χάρη να κάνουμε στην άκρη, ακυρώνοντας τις προσδοκίες του κόσμου αλλά και κάθε δυνατότητα να κάνουμε παρεμβάσεις για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου. Ο άλλος ήταν να κάνουμε έναν τακτικό ελιγμό – δύσκολο συμβιβασμό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, με επενδυτικό πρόγραμμα και δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, και να δουλέψουμε για να στηρίξουμε τους κοινωνικά αδύναμους, να σχεδιάσουμε αντισταθμιστικά μέτρα ανακούφισης μέτρα ανακούφισης από το δημοσιονομικό βάρος και μέτρα προστασίας και αναδιανομής.

Σήμερα η κυβέρνηση έχει υποστεί ένα πλήγμα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Παρόλα αυτά η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα. Επομένως, οι επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή αλλά και οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα ορίσουν και τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών και το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο θα διεξαχθούν.

-Σήμερα (Πέμπτη) ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει για το πώς θα οδηγηθεί στην επόμενη μέρα. Ως φαίνεται, η πλειοψηφία θέλει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα, πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Τί θα σημάνει μια απόρριψη της συμφωνίας εκ μέρους της ΚΕ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τη μεγάλη ελπίδα του ελληνικού λαού για διαφορετική πορεία σε ρήξη με τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Είναι η ώρα των μεγάλων και ιστορικών αποφάσεων για να ολοκληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον λόγο για τον οποίο οι πολίτες του εμπιστεύτηκαν τη διακυβέρνηση της χώρας: την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, τη ρήξη με το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό της Μεταπολίτευσης. Εκείνο που χρειάζεται σήμερα είναι η ανασύνταξη των δυνάμεών μας, η ανατροφοδότηση του οράματος της Αριστεράς, η εκπόνηση ενός νέου πολιτικού σχεδίου.

Το πεδίο της μάχης για την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι ακόμη ανοιχτό. Οι πόλεμοι όμως δεν κερδίζονται μεμιάς. Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, σταθερή προσήλωση στη συγκρότηση συμμαχιών, διεκδίκηση μιας νέας ριζοσπαστικής εκπροσώπησης σε όλα τα πεδία της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Για να το πετύχει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανοίξει τις πόρτες του σε νέες κοινωνικές δυνάμεις και να τις συμπεριλάβει σε αυτό το νέο πολιτικό σχέδιο που έχει ανάγκη τόσο η Αριστερά όσο και η χώρα.

-Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείτε ότι υπάρχει ενότητα;

Τα πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να επιδείξουν ψυχραιμία, ώστε να βγούμε ενωμένοι και ισχυροί από αυτή τη διαδικασία. Η προσήλωσή μας στη δημοκρατία και τον δημοκρατικό διάλογο είναι η μόνη συνταγή για να μη βγούμε τραυματισμένοι. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αρνηθεί τις δημοκρατικές διαδικασίες, όποιες κι αν αποφασιστούν. Η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται μια νέα ισχυρή πολιτική δέσμευση για να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δώσει προοπτική στη χώρα.

-Πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος στην Άρτα, την περιφέρεια σας, τα μέτρα που καλείται να πάρει η κυβέρνηση;

Όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, απαντάει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στα πολιτικά επίδικα της περιόδου. Αναγνωρίζει τη μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης, κατανοεί τον εκβιασμό στον οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός και στηρίζει την προσπάθεια αυτή. Παρά το αρχικό μούδιασμα, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών βλέπει στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, τη δυνατότητα να ανακάμψει η οικονομία στη χώρα, να αποκατασταθεί η δημοκρατία και να ορθοποδήσει η κοινωνία. Καθήκον μας είναι να μην απογοητεύσουμε αυτόν τον κόσμο.

-Θέμα των ημερών είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης και το Plan B της κυβέρνησης. Με τη ΝΔ να ζητά την εξέτασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ως μέλος της, τί στάση κρατάτε;

Καθίσταται σαφές ότι δεν υπήρξε κανένα σχέδιο ή στρατηγική για επιστροφή στη δραχμή. Τέτοιο σχέδιο δεν υπήρξε ούτε στις συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ούτε στις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Ακόμη και το Όχι στο δημοψήφισμα – κατά ένα συντριπτικό ποσοστό – αποτελούσε εντολή διαπραγμάτευσης για μια καλύτερη συμφωνία εντός της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Τώρα, το αν υπήρξε μια έκθεση για τις επιπτώσεις σε ένα ενδεχόμενο Grexit, γίνεται φανερό από την πορεία της διαπραγμάτευσης, ότι μια τέτοια μελέτη στην περίπτωση που εκδηλώνονταν εκβιαστικές κινήσεις σε βάρος της χώρας για έξοδο από την ευρωζώνη ήταν αναγκαία. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ποινικοποίησης τέτοιων πολιτικών αποφάσεων.