Facebooktwitter

edra_1_1http://www.ybalafas.gr/

«Εκλογικό ατού του ΣΥΡΙΖΑ η καθαρότητα του Τσίπρα»

«Στις εκλογές πάμε με καθαρή συνείδηση και κοιτάζοντας τον λαό στα μάτια. Η στήριξη του κόσμου θα εκδηλωθεί στην κάλπη με υψηλότατα ποσοστά», τονίζει Στο ΧΩΝΙ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας

Το ΧΩΝΙ ΚΡΑΤΑΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΗΣ

Σε νέα ισχυρή εντολή, ώστε να ξεπεραστούν οι ανασφάλειες που προκύπτουν από την αστάθεια του παρόντος κυβερνητικού σχήματος, στοχεύει η κυβέρνηση με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει Στο ΧΩΝΙ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας. «Εγνοια της κυβέρνησης είναι να μη διαταραχθεί, αλλά αντιθέτως να διευκολυνθεί, η πορεία προς την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους το επόμενο διάστημα», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Εξηγεί, μάλιστα, πως ως τώρα «κάναμε επιλογές ρίσκου με κριτήριο το όφελος για την πατρίδα μας», επομένως «αυτό που μας ενδιαφέρει και τώρα είναι το συμφέρον της Ελλάδας».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, εντός της εβδομάδας, εκλογές. Ποια η στόχευση της κυβέρνησης;

Εγνοια της κυβέρνησης είναι να μη διαταραχθεί, να μην προκύψει κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως να διευκολυνθεί η πορεία προς την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους το επόμενο διάστημα, μετά την πρώτη αξιολόγηση. Εγνοια μας είναι να μην υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση σ’ αυτές τις συζητήσεις, που είναι καίριας και καθοριστικής σημασίας, προϋπόθεση για οτιδήποτε θετικό στην οικονομία και την κοινωνία.

 

Προφανώς η κυβέρνηση θέλει να λάβει νέα εντολή υπό τα νέα δεδομένα, να ισχυροποιήσει τη θέση της. Η χώρα τι θα κερδίσει μέσα από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου; Και σας ρωτώ, γιατί κάποιοι επιμένουν πως οι κάλπες θα φέρουν νέες αναταράξεις στην οικονομία.

Αν σκεφτόμασταν τα στενά κομματικά δεδομένα, δεν θα είχαμε κάνει τις επιλογές που κάναμε το τελευταίο διάστημα. Και δεν θα κάναμε και τις ερχόμενες εκλογές. Θα κοιτάγαμε την κομματική καρεκλίτσα ή τον κυβερνητικό θώκο μας και θα κάναμε επιλογές ασφαλείας. Κάναμε επιλογές ρίσκου με κριτήριο το όφελος και το κέρδος για την πατρίδα μας και, ευρύτερα, αν θέλετε για την ευρωζώνη. Επομένως και τώρα, αυτό που μας διακατέχει, αυτό που μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί είναι ακριβώς το συμφέρον της Ελλάδας. Υπάρχει μια σχετική ανασφάλεια, μια αίσθηση ότι δεν είναι δυνατόν, με τα τωρινά δεδομένα, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των δύσκολων μα αναγκαίων αποφάσεων ή στην αξιοποίηση των όσων -με θετικό πρόσημο- περιλαμβάνει η συμφωνία. Χρειάζεται, επομένως, μια κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτήν την αντικειμενική αστάθεια, που υπάρχει τώρα, και με αυτό το σκεπτικό προχωρούμε στην επιλογή των εκλογών.

 

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη κόντρα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Αριστερής Πλατφόρμας με εκατέρωθεν βολές, ανακοινώσεις κ.λπ. Πώς σχολιάζετε τη στάση των συντρόφων σας Λαφαζάνη, Στρατούλη και των υπολοίπων;

Οι σύντροφοι έχουν κάνει μια εντελώς διαφορετική επιλογή. Οχι μόνο ως θέση αλλά και ως πράξη. Λένε να φύγουμε από την ευρωζώνη, σε συμφωνία με τους δανειστές μας, και να μεταβούμε συντεταγμένα σε εθνικό νόμισμα. Κάτι που σημαίνει και μνημόνιο και δραχμή. Εμείς έχουμε κάνει άλλη επιλογή και δεν την κάνουμε για πρώτη φορά. Την έχουμε κάνει από χρόνια. Την κάναμε προεκλογικά, την κάναμε και πριν από το δημοψήφισμα, χωρίς να έχουν διατυπωθεί -τότε- έντονες απόψεις περί επιστροφής στη δραχμή. Δεν θυμάμαι καμία μεγάλη αντίδραση όταν ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είπε ότι «το ΟΧΙ δεν είναι όχι στο ευρώ, δεν είναι εντολή για σύγκρουση με την ευρωζώνη, αλλά εντολή περαιτέρω διαπραγμάτευσης». Δεν θυμάμαι καμιά τόσο κάθετη αντίρρηση τότε. Η θέση μας υπέρ της συμμετοχής στην ενωμένη Ευρώπη δεν είναι κάτι το οποίο αποφασίστηκε τις τελευταίες μέρες. Υφίσταται από τότε που φτιάξαμε παλαιότερα τον Συνασπισμό και αργότερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε στο κοινό μας ξεκίνημα.

 

Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας προχώρησαν στη σύσταση της «Λαϊκής Ενότητας», δημιουργώντας δική τους κοινοβουλευτική ομάδα. Πως κρίνετε τις κινήσεις τους;

Θα σας πω τι θα έκανα αν είχα τόσο σοβαρές αντιρρήσεις με το κόμμα και τους συναδέλφους μου. Αφού δεν θα μπορούσα να συνυπάρξω ούτε σε ένα ψηφοδέλτιο, θα είχα αποχωρήσει από καιρό και θα είχα παραδώσει και την έδρα μου. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει σωστό. Ολοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, κρίνουμε και κρινόμαστε.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά και πως ο Τσίπρας απολαμβάνει υψηλής δημοφιλίας. Ποια η δική σας πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών;

Οι εκλογές έχουν τη δική τους δυναμική. Υπάρχουν στοιχεία, τα οποία δεν μπορείς να εκτιμήσεις και να προσδιορίσεις απόλυτα. Σ’ αυτή τη φάση, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση και ο Τσίπρας είναι μπροστά. Αυτά είναι και τα μεγάλα ατού μας για τη νίκη. Ο κόσμος ξέρει ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί, δεν είναι διαπλεκόμενος, δεν έχει σχέση με το ξεπερασμένο και καταρρέον παλιό πολιτικό σύστημα και για αυτό έχει τόση ανθεκτικότητα.

Στις επερχόμενες εκλογές θα πάμε με αυτοπεποίθηση, με καθαρή συνείδηση και κοιτάζοντας τον ελληνικό λαό στα μάτια. Πιστεύουμε πως η μέχρι τώρα κατανόηση και στήριξη του κόσμου θα εκδηλωθεί και στην κάλπη με υψηλότατα ποσοστά.

 

Αυτοδυναμία μπορεί να επιτευχθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ολα τα κόμματα πάνε για να κερδίσουν το καλύτερο δυνατό. Εμείς θα επιδιώξουμε την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

 

Μετά την ψήφιση της συμφωνίας, η αντιπολίτευση -με πρώτον τον Αντώνη Σαμαρά- ζητά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν συγνώμη για μια σειρά από θέματα…

Οταν ακούω τον κ. Σαμαρά να ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να πει συγγνώμη, δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω και να πω -για να το ελαφρύνουμε και λίγο- «καλά το άλλο ανέκδοτο με τον Τοτό το ξέρετε;». Το ότι δεν είμαστε του τύπου «ξέρετε, παραλάβαμε καμένη γη» και βάζουμε ψηλά και τις δικές μας ευθύνες και λάθη, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος είναι… λωτοφάγος, ότι ξεχνά τι συνέβη επί Σαμαρά, Βενιζέλου και σία, τι συνέβη στα σαράντα τελευταία χρόνια, τα πέντε χρόνια του μνημονίου. Ο κόσμος ξέρει και μας έχει κρίνει όλους. Θα μας κρίνει και στις εκλογές.

 

Στα μέσα της εβδομάδας, ανακλήθηκαν οι άδειες εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, ενώ είναι ανοιχτό το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης με τη Fraport για τα 14 αεροδρόμια. Να περιμένουμε ότι θα ανοίξουν κι άλλα θέματα τις επόμενες ημέρες;

Εμείς ανέκαθεν λέγαμε -και πρόσφατα, μάλιστα, το επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη Βουλή- ότι υπάρχει ένα ανοιχτό ζήτημα με την εξόρυξη του χρυσού, ότι θα υπάρξουν με γρήγορους ρυθμούς αποφάσεις σ’ αυτά τα ζητήματα. Μπορώ να υποθέσω ότι το προηγούμενο διάστημα, και δεν κάνω κριτική σε κανέναν προσωπικά αλλά στην κυβέρνηση συνολικά, ότι το ζήτημα αυτό κάπως είχε πάει πίσω. Ο Πάνος Σκουρλέτης, με γρήγορους ρυθμούς, το ξεκαθάρισε και είπε πως «εδώ υπάρχει ζήτημα μη τήρησης σοβαρών περιβαλλοντικών διατάξεων», δηλαδή ζητημάτων που προβλέπουν οι νόμοι. Αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από καμία ευνομούμενη Πολιτεία. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει αναστολή των εργασιών και επιμονή, απόλυτη προσήλωση στην τήρηση των όρων, με τους οποίους πρέπει η κάθε επιχείρηση να εργάζεται. Δεύτερον, για το ζήτημα των αεροδρομίων: Βρήκαμε μια ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση με τη Fraport και το ελληνικό Δημόσιο για τα 14 αεροδρόμια. Δεν ήταν δική μας επιλογή. Εμείς μπορούσαμε να ακυρώσουμε τη σύμβαση βέβαια, αλλά αυτό εντάσσεται στη γενική στρατηγική που είχαμε για τη νέα συμφωνία. Οπως δεν πήγαμε να κάνουμε άτακτη χρεοκοπία, δεν πήγαμε να κάνουμε και τέτοιες ενέργειες. Εντάσσουμε στη λογική μας μια νέα συμφωνία με υποχωρήσεις, αλλά φυσικά δεσμευόμαστε για τη συμφωνία που έχει υπογραφεί στη λογική της συνέχειας του κράτους και του Δημοσίου. Αν η Fraport ανακαλύπτει ξαφνικά ή είχε κάνει συζητήσεις για μετέπειτα αλλαγές αυτό είναι δικό της πρόβλημα. Δεν δεσμεύει το ελληνικό κράτος. Αν η εταιρεία θέλει να κάνουμε άλλη διαπραγμάτευση, θα ξεκινήσουμε από μηδενική βάση.

 

«Ελευθερία για τα χρήματα και φράχτες για τον πόνο»

 

Πώς βλέπετε τη διαχείριση του θέματος που έχει προκύψει από την εισροή χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου;

Οταν υπουργοί  της κυβέρνησής μας καθυστερούν να κάνουν πράγματα κατηγορούνται ως ανίκανοι. Οταν κάνουν κάτι που δεν αρέσει στα μίντια ή την αντιπολίτευση τους ζητείτε να παραιτηθούν. Στο συγκεκριμένο θέμα, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η ταύτιση απόψεων ΝΔ και Ποταμιού. Μερικές φορές δεν ξεχωρίζεις την ακροδεξιά προπαγάνδα από την προπαγάνδα του Σταύρου Θεοδωράκη, με το κόμμα του τελευταίου να ταυτίζεται με τη ρητορική της Χρυσής Αυγής.

Το ζήτημα είναι σοβαρό, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό. Δεν λέω ότι έγιναν όλα τέλεια, αφού έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ένα τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα, που μας ήρθε κατακέφαλα. Ολοι βλέπουμε πως οι ευθύνες της Ευρώπης είναι τεράστιες. Εμείς αγωνιζόμαστε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε, να αλλάξουν οι συνθήκες Δουβλίνο 1 και Δουβλίνο 2, τομείς στους οποίους δεν έκαναν τίποτα οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στόχος μας και ευρωπαϊκή μας υποχρέωση είναι, για όσο μένουν στη χώρα αυτοί οι άνθρωποι, να μπορούν να ζουν ανθρώπινα. Και στη συνέχεια να διευκολυνθούν να πάνε εκεί που θέλουν. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι υπέρ της ελευθερίας διακίνησης χρημάτων, εμπορευμάτων κ.λπ. και στον πόνο των ανθρώπων να στήνει φράχτες.

 

Για την Αριστερή Πλατφόρμα

«Οι σύντροφοι λένε να φύγουμε από την ευρωζώνη, σε συμφωνία με τους δανειστές μας. Κάτι που σημαίνει και μνημόνιο και δραχμή. Αν εγώ είχα τόσο σοβαρές αντιρρήσεις με το κόμμα θα είχα αποχωρήσει από καιρό και θα είχα παραδώσει και την έδρα μου»

 

Για τον Αντώνη Σαμαρά

«Οταν ακούω τον κ. Σαμαρά να ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ να πει συγγνώμη, δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω και να πω “καλά το άλλο ανέκδοτο με τον Τοτό το ξέρετε;”. Το ότι βάζουμε ψηλά και τις δικές μας ευθύνες, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος είναι… λωτοφάγος, ότι ξεχνά τι συνέβη επί Σαμαρά, Βενιζέλου και σία»

 

Για τις Σκουριές

«Ο Πάνος Σκουρλέτης ξεκαθάρισε πως “υπάρχει ζήτημα μη τήρησης σοβαρών περιβαλλοντικών διατάξεων”, δηλαδή ζητημάτων που προβλέπουν οι νόμοι. Αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από καμία ευνομούμενη Πολιτεία. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει αναστολή εργασιών και επιμονή, απόλυτη προσήλωση στην τήρηση των όρων, με τους οποίους πρέπει η κάθε επιχείρηση να εργάζεται»