Facebooktwitter

Ρεσιτάλ δημαγωγίας και κομματικής αλαζονείας έδωσαν χθες στη Βουλή Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι για τα κόκκινα δάνεια, “προαναγγέλλοντας” πλειστηριασμούς που δεν πρόκειται να γίνουν. “Συζητάμε ένα σημαντικό και κρίσιμο θέμα. Δεν είναι ούτε η στιγμή ούτε ο χώρος για εκτεταμένη δημαγωγία. Να έχουμε την αίσθηση του μέτρου” τους συνέστησε ο Γιώργος Σταθάκης.

Η συζήτηση εγκλωβίστηκε και στην επιβολή τέλους 0,30 ευρώ ανά φιάλη κρασιού (δηλαδή ανά 750 ml), ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης είπε ότι η ρύθμιση για το κρασί μπορεί να επανεξεταστεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι “δεν αφορά μόνο τα ελληνικά, αφορά και τα εισαγόμενα”. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε τροπολογίες για τα τέλη κυκλοφορίας και για παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου στην υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες. Ο Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι σήμερα θα έρθει η τροπολογία με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο, που συζητείται ως κατεπείγον, εγκρίθηκε χθες από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής (υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., ενώ το Ποτάμι επιφυλάχθηκε) και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Γ. Σταθάκης: Λελογισμένη λύση

Τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου ανέφερε ο Γ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μια “λελογισμένη λύση”, καθώς υπήρχε “τεράστια απόσταση” με τους δανειστές, οι οποίοι ήθελαν προστασία μόνο για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ τελικά προστατεύεται το 61% των στεγαστικών δανείων. Ανέφερε ότι από τα 430.000 δάνεια, τα 170.000 προστατεύονται από τον Νόμο Κατσέλη και από τα 230.000 κόκκινα στεγαστικά προστατεύεται το 61%, ενώ ο δανειολήπτης μπορεί στο δικαστήριο να φέρει για προστασία και άλλες μορφές χρεών (οφειλές σε εφορία κ.ά.). Όσον αφορά το απροστάτευτο του 40%, ο Γ. Σταθάκης επισήμανε ότι το όριο για την προστασία είναι στο εισόδημα 36.000 ευρώ. Από τα φορολογικά στοιχεία προκύπτει ότι το όριο αυτό καλύπτει το 82% των νοικοκυριών, καθώς μόνο το 18% των νοικοκυριών δηλώνει εισόδημα άνω των 36.000 ευρώ.

Το καινοτόμο στοιχείο του νόμου είναι η τρέχουσα αξία του ακινήτου, ενώ στο παρελθόν ήταν η αντικειμενική αξία, είπε ο υπουργός Οικονομίας, τονίζοντας ότι “η τρέχουσα εμπορική αξία διαχωρίζει το δάνειο σε δύο κομμάτια, την τρέχουσα αξία και το υπερβάλλον σε σχέση με την αντικειμενική αξία, που θα είναι και αυτή που θα εγγράψουν ως ζημία οι τράπεζες”.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή διαγραφής χρέους, όμως ο εισηγητής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας επέμεινε ότι αυτή η δυνατότητα δίνεται μόνο στην περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης!

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος τον διέψευσε εξηγώντας με παράδειγμα τι περιλαμβάνει το άρθρο 15: ένας δανειολήπτης είχε σπίτι 100.000 ευρώ και πλήρωνε δόση για τα 100.000. Τώρα έχει πέσει η αξία του στα 50.000. Η δόση θα προκύψει από το ενοίκιο που θα έπαιρνε η τράπεζα αν το έβγαζε στο σφυρί.

“Είναι άθλια διατυπωμένο. Είναι συντακτικά σε επίπεδο που θα απορρίπτονταν και πρωτοετής φοιτητής” επέμεινε ο Ν. Δένδιας και ζήτησε: “Μου δίνετε αυτό που θέλετε να σας το γράψω εγώ ως δικηγόρος; Υπάρχει διάσταση ανάμεσα στο κείμενο του νομοσχεδίου και στην πολιτική βούληση που εκφράζει ο υπουργός”. Ο Ν. Δένδιας εκτίμησε ότι στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις “ο έφορος γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος του οικονομικού παιχνιδιού αν δεν μπορεί κάποιος να πληρώσει” και δεν τίθενται αντικειμενικά κριτήρια.

Αυτή τη διαδικασία προέβλεπε ο νόμος της Ν.Δ. για χρέη άνω των 50.000 ευρώ, του υπενθύμισε ο Τρ. Αλεξιάδης και αναρωτήθηκε: “Οι έφοροι ήταν καλοί όταν ήταν άλλη κυβέρνηση και έγιναν κακοί μόλις άλλαξε η κυβέρνηση;”.

Ν. Σαντορινιός: Επόμενο βήμα, το χρέος

“Φτάνουμε σε ένα σημαντικό σκαλοπάτι, που θα οδηγήσει στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος, την πραγματική δηλαδή πολιτική διαπραγμάτευση, που θα μας βγάλει από την κρίση” υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, υπογραμμίζοντας ότι “το νομοσχέδιο προστατεύει την πρώτη κατοικία και τους δανειολήπτες με τέτοιο τρόπο ώστε καθένας ο οποίος έχει πραγματική αδυναμία δεν θα χάσει το σπίτι του”.

Την απόσυρση του άρθρου για το κρασί ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας, σημειώνοντας ότι “είναι μικρή η επιβάρυνση, αλλά για ψυχολογικούς λόγους να το αποσύρουμε και να βάλουμε την ίδια επιβάρυνση στο ουίσκι, στη βότκα, στο τζιν”.

“Από το ‘Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη’, πήγαμε στο ‘Κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη’ καθότι οι Συριζαίοι είναι οι καλύτεροι φίλοι κάθε τραπεζίτη” ισχυρίσθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

“Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, αλλά είναι ο πρώτος που συναίνεσε στους μαζικούς πλειστηριασμούς. Αυτό έχει τη δική του υπογραφή” υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος υπερασπίστηκε τον Νόμο Κατσέλη, ξεχνώντας ότι το ΠΑΣΟΚ την απαξίωσε χρεώνοντας σε εκείνη το “λεφτά υπάρχουν”.

“Η κυβέρνηση διευκολύνει τις τράπεζες με στόχο να μπορέσουν να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια και ενδεχομένως συμβάλλει να αλλάξουν χέρια μέσα από τη δράση των distress funds. Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για τα επιχειρηματικά δάνεια” είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. “Είναι οικονομία, στ’ αλήθεια, το σύνθημα ‘Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη’ να μετατρέπεται σε ‘Κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη’; Συνεχίζετε σαν οδοστρωτήρες, σαν τρελό φορτηγό να ποδοπατάτε τα πιστεύω σας. Πώς κοιμάστε τα βράδια;” αναρωτήθηκε ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. “Ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη για τις ‘αηδίες’ που έλεγε ζήτησε η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Πηγή:http://www.avgi.gr/