Facebooktwitter

Παρέμβαση Δημ. Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το προσφυγικό, τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και το μέλλον της Σένγκεν:

«H Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό και όχι να μετατρέπονται σε εύκολους αποδιοπομπαίους τράγους».

«Όχι στην «Ευρώπη αλά καρτ», που από τη μια θέλει τις επιδοτήσεις ή τα διαρθρωτικά ταμεία, για την Πολωνία, την Ουγγαρία, ή τη Σλοβακία, αλλά δεν εφαρμόζει κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις για το προσφυγικό».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στο πλαίσιο τηςΈκτακτης Συνεδρίασης σχετικά με το προσφυγικό, τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα και το μέλλον της Σένγκεν, παρουσία του Ολλανδού Υπ. Εξωτερικούν κ. Μπερτ Κούντερς που εκπροσωπούσε το Συμβούλιο και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, Επίτροπου για τη Μετανάστευση.


Ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κ. Κούντερς και κ. Αβραμόπουλε, απαιτεί ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή συνεργασία. Όχι μια «Ευρώπη αλά καρτ», που από τη μια θέλει τις αγροτικές επιδοτήσεις ή τα διαρθρωτικά ταμεία για υποδομές, για την Πολωνία ή για την Ουγγαρία, ή για τη Σλοβακία, αλλάδεν θέλει την εφαρμογή των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Και φυσικά, μια τέτοια Ευρώπη, που σέβεται την υπογραφή της στην Σύμβαση της Γενεύης, των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την επιστροφή στους εθνικισμούς, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τη διάλυση της Ευρώπης που επιδιώκουν οι εξτρεμιστές της άκρας δεξιάς.

Η Ελλάδα και η Ιταλία, χρειάζονται περισσότερη αλληλεγγύη και ευρωπαϊκή βοήθεια για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και όχι να μετατρέπονται σε εύκολους αποδιοπομπαίους τράγους.

Πριν δυο μέρες, διάβασα την εξής φράση: «Όποια χώρα της ΕΕ κι αν βρισκόταν στη θέση της Ελλάδας, θα είχε τα ίδια προβλήματα. Η Ελλάδα έχει αιτηθεί βοήθεια και πρέπει να την υποστηρίξουμε». Το είπε ο Φαμπρίς Λεγκερί, Γενικός Διευθυντής της Frontex.

Πριν τέσσερις μήνες, σε αυτή την αίθουσα, κάποιος είπε: «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που μοιράζει ψωμί στους πρόσφυγες και οι Ευρωπαίοι πολίτες που υποδέχονται τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου».Ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτή πρέπει να είναι η Ευρώπη. Και όχι αυτή που προτείνει η πρόεδρος του AFD, κύριε Καμάλ, που ζητά να πυροβολούνται στα σύνορα οι πρόσφυγες ή οι φασίστες ακροδεξιοί που κυνηγούν πρόσφυγες στο σταθμό της Στοκχόλμης.

Και επειδή διάφοροι ανακάλυψαν ότι το πρόβλημα είναι η Σένγκεν και ζητούν κατάργηση της Σένγκεν ή μικρότερη Σένγκεν… Μικρότερη Σένγκεν σημαίνει καθόλου Σένγκεν. Και μια κατάργηση της Σένγκεν θα είναι τεράστια ζημιά και για τη Δημοκρατία και για τους πρόσφυγες και για την Οικονομία. Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα είναι μια καταστροφή για την Ευρώπη.

Και επειδή κάποιοι μιλούν για εφαρμογή -«its the implementation, stupid«… Αποφάσισαν Επιτροπή και Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο, μετεγκατάσταση 160 χιλιάδων προσφύγων, αναλογικά. Ποια είναι η εφαρμογή αυτού;400 άτομα! Μας το ‘πατε και σήμερα. Μπορεί να προχωρήσει έτσι η Ευρώπη;

Η Ελλάδα έχει κάνε ήδη σημαντική πρόοδο, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σε σχέση με την έκθεση των αρχών του Νοεμβρίου. Και είμαστε βέβαιοι ότι τον Μάρτιο, όταν θα αξιολογήσετε, θα έχουμε ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Αλλά θα πρέπει κι εσείς να τηρήσετε τις δεσμεύσεις κύριοι του Συμβουλίου και της Κομισιόν. Για να έχουμε περισσότερη, αποτελεσματική και δημοκρατική Ευρώπη, που να λύνει το πρόβλημα το προσφυγικό, το οποίο δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Αλλιώς θα νικήσει η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η άκρα δεξιά, η επιστροφή στους εθνικισμούς και η διάλυση της Ευρώπης».

Πηγή: https://papadimoulis.wordpress.com