Facebooktwitter

Η κυβέρνηση ,ως όφειλε, υλοποίησε ενα διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς, απο τα χρόνια της μεταπολιτευσης,για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ως εκλογικού συστήματος.

       Παρ οτι ,η νομοθετική πρωτοβουλία,δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 200 ψήφους,για να εφαρμοσθεί στις επόμενες εκλογές, θα ισχύσει για τις μεθεπόμενες.

      Ειδικά την κατάργηση του στρεβλωτικού ” bonus των 50 εδρών ,ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ ,Ε.Κ. (180 ψήφοι) ενω καταψήφισαν,όπως ηταν αναμενόμενο,Ν.Δ .και Χ.Α .

      Έκπληξη προκάλεσε όμως η καταψήφιση απο τα κόμματα, που αυτοπροσδιοριζονται ως συνιστώσες  της υπο διαμόρφωση, λεγόμενης “κεντροαριστερας,” ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι.
Την ίδια στιγμή,που σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,ήταν σε εξέλιξη μια νεα Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών – Αριστερών- Οικολόγων,για ένα New Deal για την Ευρώπη.

      Στόχος της «Προοδευτικής ομάδας» όπως αναφέρεται, είναι να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αλλάξει η νεοφιλελεύθερη, και κοινωνικά άδικη Ευρώπη, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις,για  ένα νέο ευρωπαϊκό εγχείρημα που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την οικολογία. Για την επίτευξη του στόχου αυτού,καλεί τις προοδευτικές πολιτικές ομάδες μέσα απο τον δημιουργικό διάλογο,και τον εντοπισμό  διαφωνιών και συγκλίσεων ,ώστε να δράσουν πιο αποτελεσματικά και συλλογικά.

     Κι ενω σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ,ωριμάζει η ιδέα της σύγκλισης των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων,οι εγχώριοι εκπρόσωποι της “κεντροαριστερας” ,με την στάση τους,έκλειναν κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Αριστερά και ταυτιζόταν άλλη μια φορά με τις συντηρητικές δυνάμεις.

    Η κοινωνία και η οικονομία πληρώνουν επί 6 χρόνια το τίμημα της κρίσης. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι  να εφαρμόσει με δίκαιο κοινωνικά τρόπο τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ώστε, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του χρέους, η χώρα να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς,στην βάση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα  στοχεύει στη δίκαιη ανακατανομή των πόρων και προς όφελος  των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων που έχουν πληγεί βαρύτατα απο την κρίση.

     Στην κατεύθυνση αυτή, ουσιαστική συμβολή θα εχει η συγκρότηση ενος πλειοψηφικού ρεύματος ,πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την προοδευτική αλλαγή. Ο αναγκαίος μετασχηματισμός της χώρας,προϋποθέτει την συσπείρωση και την κοινή δράση ολων των προοδευτικών δυνάμεων τόσο σε πολιτικό ,όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

     Σε πολιτικό επίπεδο ,οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα, που περιλαμβάνει τη ριζοσπαστική αριστερά, μεταρρυθμιστική αριστερά, την πολιτική οικολογία και την προοδευτική σοσιαλδημοκρατία.

      Σε κοινωνικό επίπεδο προϋποθέτει την ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας και πρωτίστως την ενεργοποίηση όλων των πολιτών που κατανοούν την αναγκαιότητα  και τάσσονται υπέρ των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Για αυτό πιστεύουμε ότι η επιδίωξη συνεργασίας όλων των αριστερών και  προοδευτικών δυνάμεων πρέπει να είναι σταθερή και συνεχής, τόσο με ανάλογες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, οσο και με ευθύνη των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου   ώστε ν απαγκιστρωθούν από τον μέχρι τώρα συντηρητικό τους προσανατολισμό, υπερβαίνοντας την αντιαριστερή ρητορική και συμβάλλοντας σε προοδευτικές λύσεις.

      Ας μη χαθεί άλλη ευκαιρία διαλόγου .απο τις δυνάμεις της “ Κεντροαριστερας”

     Κωστας Κουτρουκης

Μελος της Συντονιστικης Επιτροπης

    της  Ε.ΚΙ.Ε.Α