Facebooktwitter

Για την Αθήνα αναχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική αντιπροσωπεία που τον συνόδευε (Ν. Κοτζιάς και Τ. Κουίκ), αφού προηγουμένως συζήτησαν με μέλη της ελληνικής κοινότητας, σε μια συγκινητική συνάντηση – Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων κοινός τόπος στις δηλώσεις Τσίπρα-Ποροσένκο, μετά τη συνομιλία τους.

Πηγή των φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti.

Για την Αθήνα αναχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική αντιπροσωπεία που τον συνόδευε (Ν. Κοτζιάς και Τ. Κουίκ), αφού προηγουμένως συζήτησαν με μέλη της ελληνικής κοινότητας, σε μια συγκινητική συνάντηση.

Κάνοντας τον απολογισμό της διήμερης επίσημης επίσκεψης στο Κίεβο, εκτιμάται ότι για δύο λόγους τουλάχιστον, ήταν απαραίτητο το ταξίδι αυτό. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με αυτή καθαυτή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το ελληνικό στοιχείο, το οποίο περνά δύσκολα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω της έντασης που επικρατεί.

Οι Έλληνες αυτοί έχουν ακουμπήσει την ελπίδα τους στην Ελλάδα, γιατί είναι η πατρίδα τους αλλά και λόγω της ιδιότητάς της ως μέλους της ΕΕ, έχουν δε αιτήματα, όπως για παράδειγμα την αποστολή ασθενοφόρων. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη κινητοποιηθεί και έχει αποστείλει και αποστέλλει ανθρωπιστική και ιατροφαρμακευτική βοήθεια.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο εκτιμάται ότι ήταν αναγκαίο το ταξίδι αυτό, είναι ότι σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη διακυβεύεται για την επόμενη περίοδο η προοπτική επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της ΕΕ, και της Δύσης ευρύτερα, με τη Ρωσία, εφόσον με άλλα λόγια επιλυθεί το ουκρανικό. Αυτονόητο είναι ότι μέσα από τις ευρω-ρωσικές σχέσεις επηρεάζονται και οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις.

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα είναι δίπλα σε αυτούς τους «πιο άξιους πρεσβευτές του ελληνισμού», τόσο στις εύκολες, όσο και στις δύσκολες στιγμές, όπως είναι και η σημερινή συγκυρία, έδωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού τους ευχαρίστησε γιατί κάποιοι από αυτούς έκαναν πολλά χιλιόμετρα για να φθάσουν στο Κίεβο, «για να σας συναντήσω και να με συναντήσετε», όπως είπε χαρακτηριστικά, έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή και πολύ ευχάριστη έκπληξη, ένδειξη της δυνατότητας που έχουμε εμείς οι Έλληνες να κρατάμε τα συναισθήματά μας και να τα προσφέρουμε απλόχερα». «Η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε σήμερα είναι πολύ ουσιαστική, διότι η ελληνική κυβέρνηση, η Πολιτεία στο σύνολό της, η Ελλάδα, θέλει να σας δώσει ένα μήνυμα: Σας έχουμε στο μυαλό μας, δεν σας ξεχνάμε. Ξέρουμε ότι περνάτε δύσκολες στιγμές. Έχουμε, όμως, την πίστη ότι αυτές τις στιγμές θα τις ξεπεράσουμε όλοι μαζί. Έχετε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας. Δεν σας ξεχνάμε, ούτε στις δύσκολες, ούτε στις εύκολες στιγμές, πόσο μάλλον στις δύσκολες που περνάτε τώρα», πρόσθεσε.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία ως «μία πολύ σημαντική κοινότητα», και αυτό γιατί, όπως σημείωσε, «παρότι βρίσκεστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα, κρατάτε τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες, την ελληνική γλώσσα ζωντανή. Για μας αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό». «Είστε οι πιο άξιοι πρεσβευτές του ελληνισμού και η Ελλάδα, η ελληνική Πολιτεία θα βρίσκεται, με όποιον τρόπο μπορεί, στο πλευρό σας για να στηρίξει αυτές τις δύσκολες στιγμές», ήταν η δέσμευση του κ. Τσίπρα.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ποροσένκο

Photo published for O Τσίπρας δίψασε στη συνέντευξη Τύπου και άφησε τον Ποροσένκο για να βρει νερό (video)

«Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις στην παρευξείνια γειτονιά μας, μας επηρεάζουν, επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας, τις σχέσεις της ΕΕ στη γειτονιά της, τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις και τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με το θέμα της αναζωπύρωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο συζήτησαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας οι εξελίξεις μάς επηρεάζουν γιατί αφορούν και την πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στην περιοχή και επεσήμανε πως σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν με τον κ. Ποροσένκο για την προσπάθεια εξεύρεσης σταθερής και βιώσιμης λύσης μέσα από τον διπλωματικό δρόμο. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και πως σταθερός γνώμονας της χώρας μας ήταν, είναι και παραμένει η τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της πρόσφατης κλιμάκωσης της κρίσης στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών και υπογράμμισε πως συνομίλησαν με τον κ. Ποροσένκο για τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η Ελλάδα για τους πληγέντες. Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησαν και για την ασφάλεια των μελών της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή, ενώ ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιήσει ειδικό ταξίδι στη Μαριούπολη ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με τον κ. Ποροσένκο συμφώνησαν για την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ. «Μία σταθερή θέση της ελληνικής διπλωματίας», σημείωσε και επανέλαβε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στις διπλωματικές προσπάθειες του σχήματος της Νορμανδίας, της τριμερούς ομάδας επαφής και της ειδικής αποστολής επιτήρησης του ΟΑΣΕ.

Κατά τις δηλώσεις τους με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με την άνεση της γεωγραφικής απόστασης, διότι έχει μια πολυάριθμη ελληνική κοινότητα που διαβιεί στις περιοχές που παρατηρούνται συγκρούσεις και η μοναδική χώρα που διατηρεί προξενείο στη Μαριούπολη. «Άρα το ενδιαφέρον μας είναι έντονο και εξ αυτού του λόγου έχουμε μια ενεργητική πολιτική προώθησης της ασφάλειας, της συνεργασίας και των απαραίτητων ενεργειών για να έχουμε μια διέξοδο στην ουκρανική κρίση», σημείωσε.

«Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και παρά το γεγονός ότι είχε ιδιαίτερο οικονομικό συμφέρον να υπάρξει άμεσα μια διευθέτηση της κρίσης και να αρθούν οι κυρώσεις και συνεπώς τα αντίμετρα που επηρέασαν εξαιρετικά οδυνηρά την ελληνική οικονομία, εντούτοις δεν διασπάσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», τόνισε. Προσέθεσε ότι έχουμε όμως μια διεθνή εμπειρία από τις κυρώσεις, για να εξηγήσει πως από τη μια λοιπόν κατανοούμε την ανάγκη μιας αποφασιστικής στάσης, από την άλλη πιστεύουμε ότι αυτή πρέπει να συνοδεύεται και με κίνητρα προς την άλλη πλευρά προκειμένου να κάνει βήματα και ταυτόχρονα από τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου, για την εξεύρεση λύσης και διεξόδου.

«Η θέση μας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι σαφής. Αλλά η Ελλάδα ήταν, είναι και παραμένει πρεσβευτής αρχών και αξιών σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι αρχές μας είναι η εφαρμογή και η προάσπιση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και η διαρκής προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων μέσα από τη διπλωματική οδό». Υπ’ αυτή την έννοια, είπε ο κ. Τσίπρας, «πιστεύω ότι μπορεί να είναι ίσως περισσότερο χρήσιμη η θέση και η στάση της Ελλάδας απ’ ό,τι άλλων κρατών της ΕΕ».

Οι δύο άνδρες συνομίλησαν εκτενώς για τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, με τον κ. Τσίπρα να επισημαίνει ότι πρόκειται για περίοδο που αναδεικνύει δυνατότητες για την ενίσχυση των διπλωματικών πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της ειρήνης. «Η Ελλάδα, ως χώρα που έχει σταθερές αρχές και αξίες, που πρεσβεύει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ειρήνη και τη συνεργασία, μπορεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο», υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε και τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης και μετέφερε στον κ. Ποροσένκο το μήνυμα από την πλευρά της Κομισιόν ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων για Ουκρανούς πολίτες.

«Ενότητα της ΕΕ και αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία είναι αυτό που θα ήθελα να δω από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ποροσένκο ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, συζήτησαν με τον κ. Τσίπρα θέματα τουρισμού, ενεργειακά θέματα και όπως τόνισε «θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στην κατασκευή οδικών δικτύων στην Ουκρανία, να προσελκύσουμε τις ελληνικές επενδύσεις και τους Έλληνες κατασκευαστές, θέλουμε να ανοίξουμε έδρες ελληνικής γλώσσας και φιλολογίας σε έδρες σε πανεπιστήμια».

Εντυπωσιασμένος από τον ναό Αγίας Σοφίας του Κιέβου ο Αλέξης Τσίπρας

 Στο «στολίδι» της ουκρανικής πρωτεύουσας, τον ναό της Αγίας Σοφίας, ξεναγήθηκαν νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ.

Ναός χτισμένος τον 11ο αιώνα από διαφορετικές ομάδες μαστόρων, κάποιοι από τους οποίους Έλληνες, κοσμείται από εντυπωσιακές νωπογραφίες και ψηφιδωτά, ενώ το τέμπλο του είναι σε στυλ μπαρόκ. Πολλές από τις τοιχογραφίες είναι γραμμένες στην ελληνική, ορισμένες όμως έτυχαν της γνωστής αντιμετώπισης, με εκ των υστέρων επικαλύψεις. Χαρακτηριστικό της μοναδικής ομορφιάς του, οι 20 αποχρώσεις που εμφανίζει κάθε χρώμα, ενώ στο μπλε οι ειδικοί μέτρησαν 27 αποχρώσεις.

Η Αγία Σοφία του Κιέβου ήταν η έδρα του Μητροπολίτη Κιέβου, ενώ ως το 1686 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μάλιστα το 2008 λειτούργησε σε αυτήν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Τη δεκαετία του 1930 μετατράπηκε σε μουσείο, χαρακτήρα που διατηρεί και σήμερα.

Μετά την ξενάγηση του πρωθυπουργού και της υπόλοιπης αντιπροσωπείας από ξεναγό που έχει φοιτήσει στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Αλ. Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών τα εξής λόγια: «Εντυπωσιασμένος από το μεγαλείο ενός πολύ σημαντικού μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, που μαρτυρεί τη στενή και βαθιά πνευματική και πολιτισμική σχέση των λαών μας».

Η πρώτη μέρα της επίσκεψης τυ πρωθυπουργού στην Ουκρανία

Μήνυμα ειρήνης στην Ουκρανία, μέσω της εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ, «κατέθεσε» ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες. Ταυτοχρόνως, η Αθήνα εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον της για την ασφάλεια και ευημερία των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής που ζουν εδώ.

Τα μηνύματα αυτά έστειλε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των πρωθυπουργών των δύο χωρών, οι οποίοι συμφώνησαν εξάλλου, στην δυνατότητα στενότερης οικονομικής συνεργασίας και ως πρώτο βήμα αποφάσισαν την συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής.

Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε «πολύ ουσιαστική εμπειρία» την ανταλλαγή απόψεων με τον Βολοντίμιρ Γκρόισμαν σε σειρά θεμάτων, κυρίως για διμερείς σχέσεις, αλλά και περιφερειακές εξελίξεις, εξήγησε το ιδιαίτερο, όπως το χαρακτήρισε, ενδιαφέρον της χώρας μας στην ευρύτερη Παρευξείνια «γειτονιά», με την οποία συνδέεται ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και μέσω της ύπαρξης μιας πολύ σημαντικής ομογένειας. «Πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, μιλούν την ελληνική γλώσσα και έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλειά τους, όσο και την ευημερία τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προφανώς η διμερής συνεργασία περνά μέσα και από τους φιλικούς δεσμούς, οι οποίοι «στηρίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αναφορές», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που δεν παρέλειψε την ίδια στιγμή ωστόσο να υπογραμμίσει την «νέα φάση», για τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις. «Και σε αυτή τη νέα φάση οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν το διάλογο, τόσο για την δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας, όσο όμως και την δυνατότητα να εξασφαλισθεί μέσα από διπλωματικές οδούς η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή», σύμφωνα πάντα με την ελληνική προσέγγιση.

Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία ειδικότερα, «αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της διϋπουργικής συνάντησης το επόμενο διάστημα», ενώ «αύριο έχουμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Κίεβο, υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας», σημείωσε τονίζοντας έτσι και τις προοπτικές των ελληνοουκρανικών σχέσεων.

«Εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ»

Από την άλλη και όσον αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, «παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας», με την Ελλάδα να υποστηρίζει «σε όλα τα fora την ανάγκη για ειρήνη στην Ουκρανία και την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και όπως εξήγησε στην συνέχεια, «αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινότητας διαβιεί στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις».

Εν κατακλείδι και «σε αυτό το πλαίσιο ήταν σημαντική, ουσιώδης η σημερινή μου συνάντηση με τον κ. πρωθυπουργό». Η ανταλλαγή απόψεων των δύο πρωθυπουργών συνεχίσθηκε και κατά το δείπνο εργασίας, ενώ αύριο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

«Η επίσκεψη Τσίπρα εδραιώνει τις σχέσεις των δύο χωρών»

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, αφού χαρακτήρισε «ευχάριστη ευκαιρία» την ελληνική επίσκεψη, επιχειρηματολόγησε ότι το Κίεβο την βλέπει «ως ένα βήμα που εδραιώνει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, αλλά και ένα δείγμα της αλληλεγγύης της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό. Έχουμε 25 χρόνια καρποφόρων διπλωματικών σχέσεων, έχουμε την ελληνική κοινότητα που είναι ένας πλούτος της Ουκρανίας», επεσήμανε εξάλλου.

Ταυτοχρόνως, αναφέρθηκε και στην ατζέντα των συνομιλιών: «έχουμε μεγάλο περιθώριο για οικονομική συνεργασία, έχουμε συζητήσει στη συνάντησή μας τα θέματα ασφάλειας, αλλά και αναπτύξαμε μια ιδέα για σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα μπορέσει να εξετάσει τις ευκαιρίες και μελλοντική πορεία στη συνεργασία των χωρών μας».

Παρών στις δηλώσεις από ελληνικής πλευράς ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του: 

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Ουκρανό Πρωθυπουργό για την υποδοχή. Είχαμε μια πολύ ουσιαστική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για μια σειρά θεμάτων, κυρίως θέματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά με την οποία συνδέεται ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά και μέσω της ύπαρξης μιας πολύ σημαντικής ομογένειας.

Πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, μιλούν την ελληνική γλώσσα και έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την ασφάλειά τους, όσο και για την ευημερία τους.

Στη βάση αυτή, συζητήσαμε για την ανάπτυξη των σχέσεών μας, της διμερούς μας συνεργασίας, διότι τις χώρες μας συνδέουν φιλικοί δεσμοί που στηρίζονται σε κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αναφορές.

Βρισκόμαστε σε μια νέα μεταβατική φάση για τις παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις και σε αυτή τη νέα φάση οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν το διάλογο, τόσο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας, όσο όμως και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί μέσα από διπλωματικές οδούς η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της διυπουργικής συνάντησης το επόμενο διάστημα. Έχουμε αύριο και ένα σημαντικό επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Κίεβο. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει σε όλα τα φόρα την ανάγκη για ειρήνευση στην Ουκρανία και για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μίνσκ.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης, δεδομένου ότι και σημαντικό μέρος της ελληνικής Κοινότητας διαβιεί στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ουσιώδης η σημερινή μου συνάντηση με τον κύριο Πρωθυπουργό, με τον οποίο, όμως, θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας, καθώς επίσης θα έχω την ευκαιρία αύριο να συνεχίσω το διάλογο σε διμερές επίπεδο με τον Πρόεδρο Ποροσένκο.

Να ευχαριστήσω και πάλι για την υποδοχή και τη φιλοξενία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Σημείωση: Όλες οι ώρες αναγράφονται σε ώρα Ελλάδας (ίδια ζώνη ώρας με την Ουκρανία)

Πηγή: left.gr