Facebooktwitter

«Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι το γεγονός ότι η ΝΔ υπερασπίζεται συγκεκριμένο επιχειρηματία που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, φέρεται να εμπλέκεται σε μια σειρά από υποθέσεις και αυτό θεωρώ ότι αποτελεί τεράστιο θεσμικό, πολιτικό, στρατηγικό λάθος της ΝΔ» τόνισε o κυβερνητικός εκπρόσωπος

   Με δεδομένη τη νομική επιπλοκή, η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις, ανέφερε για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρόνοιες, αλλά και ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει.

   Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχει βρεθεί ο τρόπος που θα επιλύσει την κρίση που έχουμε μπροστά μας, με μια σύμβαση (για τους νυν συμβασιούχους στην καθαριότητα) και από εκεί και πέρα θα υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο. «Αυτό θα το αποφασίσουμε στη βάση της μελέτης που θα κάνουν οι ΟΤΑ, στη βάση των αναγκών για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πρόκειται για συνολική πρόταση που σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα επιλύει το θέμα».

   Η βασική πολιτική κατεύθυνση, υπογράμμισε, είναι ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας παραμένουν στους δήμους και τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τις εργασιακές συνθήκες «μεσαίωνα» που επιβάλλουν οι εργολάβοι. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα έχει λυθεί εντός των επόμενων ημερών και θα καταλαγιάσει η απεργία.

   «Τεράστιο πολιτικό, θεσμικό, στρατηγικό λάθος να ταυτίζεται η ΝΔ με αυτά τα συμφέροντα που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις εξαιρετικά σκοτεινές»

   Σχετικά με την υπόθεση Noor 1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι είναι «τεράστιο πολιτικό, θεσμικό, στρατηγικό λάθος να ταυτίζεται η ΝΔ με αυτά τα συμφέροντα που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις εξαιρετικά σκοτεινές» και πρόσθεσε: «Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά δεν είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά για ποιον λόγο η ΝΔ ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

   «Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι το γεγονός ότι η ΝΔ υπερασπίζεται συγκεκριμένο επιχειρηματία που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, φέρεται να εμπλέκεται σε μια σειρά από υποθέσεις και αυτό θεωρώ ότι αποτελεί τεράστιο θεσμικό, πολιτικό, στρατηγικό λάθος της ΝΔ» τόνισε.

   Κατηγόρησε, επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, γιατί δεν της βγήκε το καταστροφολογικό σενάριο της αποτυχίας της αξιολόγησης και προσπαθεί να απλώσει ένα πέπλο σήψης πάνω από την ελληνική κοινωνία και τον δημόσιο διάλογο.

   Δεν συντελέστηκε καμιά αντιθεσμική, παραθεσμική ή παράνομη πράξη, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε πως το μείζον είναι μια τεράστια υπόθεση ναρκωτικών που πρέπει να διαλευκανθεί. Είπε ότι «οι κρατούμενοι νομιμοποιούνται να παίρνουν όποιον θέλουν τηλέφωνο, δεν τους έχει απαγορευτεί η επικοινωνία με τον έξω κόσμο, και στη συνέχεια η κάθε λειτουργία κάνει αυτό που ορίζει το Σύνταγμα. Δεν παρεμβαίνει στις έρευνες, αντιθέτως παραπέμπει την υπόθεση εκεί που πρέπει να παραπεμφθεί. Πολιτικά, το μόνο που έκανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ήταν να παραπέμψει την υπόθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης κι αυτός στην εισαγγελία».

   Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι δεν παρενέβη ο υπουργός ‘Αμυνας, υπογραμμίζοντας ότι το μείζον είναι η τεράστια υπόθεση ναρκωτικών. Επισήμανε, στο ίδιο πλαίσιο, ότι «υπάρχει μια υπόθεση, στην οποία οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίες, ο ένας μετά τον άλλον, έπεφταν νεκροί, υπάρχει ένας γενικευμένος τρόμος που επικρατεί γύρω από αυτή την υπόθεση, υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να μιλήσουν. Το μείζον, λοιπόν, είναι ότι έχουμε μια υπόθεση 2 τόνων ηρωίνης που πρέπει να διαλευκανθεί και είναι λάθος πολιτικά και θεσμικά, από τη ΝΔ, να ταυτίζεται με τους ισχυρισμούς συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, και στη συνεχεία αποκαλύφθηκαν ποια είναι αυτά».

   «Είναι τα συμφέροντα εκείνα που στην εκπομπή του καναλιού σας στη ‘Δίκη της Δευτέρας’ πάρα πολλές φόρες έχουν κατονομαστεί και καταδειχτεί» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος, εκφράζοντας την απορία και την έκπληξή του για ποιον λόγο η συγκεκριμένη ανάδειξη σταμάτησε.

   Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι είχαν υπάρξει συναντήσεις με όλους τους υποψηφίους για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας ότι είναι διαφορετικό πράγμα η συνάντηση ενόψει ενός διαγωνισμού ή ενόψει μιας κατάστασης που αφορούσε τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. «Αυτό που προκαλεί ερωτηματικά δεν είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αυτό αποδείχτηκε από την ίδια την αδιάβλητη διενέργεια του διαγωνισμού. Από τη μεριά της κυβέρνησης έχει αποδειχτεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου δεν υπάρχουν προνομιακές σχέσεις ή ιδιαίτερες συμμαχίες με κανένα επιχειρηματικό συμφέρον» τόνισε

   «Η κ. Γεννηματά βρίσκεται εγκλωβισμένη πολιτικά»

   Ο κ. Τζανακόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει την αρνητική απάντηση της κ. Γεννηματά αναφορικά με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και εάν αυτή η συνέντευξη μοιάζει σα να αδειάζει τον σύμμαχό του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ. «Δεν είναι έτσι» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

   Εξήγησε αναλυτικά ότι υπάρχει μια συνθήκη αυτή τη στιγμή στην ελληνική πολιτική ζωή που έχει οδηγήσει σε αρκετά παράδοξα, ένα εκ των οποίων είναι αυτό που υπάρχει από το 2012 και μετά και το οποίο είναι η στρατηγική σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ερωτηθείς εάν είναι πολιτικό παράδοξο η σύμπλευση με τους ΑΝΕΛ, ανέφερε ότι τα «μνημόνια δημιούργησαν πράγματι πολιτικές παραδοξότητες και συμμαχίες που υπερέβησαν προς στιγμήν και συγκυριακά τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς». Σημείωσε επίσης ότι «η λογική της σύμπλευσης με τον κ. Καμμένο έχει να κάνει με δύο καταρχήν στοιχεία: το πρώτο ήταν οι τοποθετήσεις απέναντι στο μνημόνιο και το δεύτερο οι τοποθετήσεις απέναντι στη γενικευμένη διαφθορά που είχε επιβάλει το δικομματικό σύστημα και γιγαντώθηκε την περίοδο 2012-2014».

   «Θεωρώ ότι δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις πράγματι συνεργασίας με τον κ. Καμμένο και καλώς υπάρχει και καλώς συνεχίζεται αυτή η συνεργασία» τόνισε. «Από εκεί και πέρα» πρόσθεσε «με την επαναφορά της κανονικότητας καταλαβαίνετε ότι και το πολιτικό σύστημα θα αρχίσει να αναδιατάσσεται. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός έκανε μια συγκεκριμένη πολιτική εκτίμηση ότι θα έπρεπε να αρχίσουμε να συζητάμε για την προοδευτική διακυβέρνηση της μεταμνημονιακής εποχής».

   «Ωστόσο, στη συνέχεια» επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος «υπήρξε και μια αποστροφή του πρωθυπουργού, στο τέλος της απάντησής του, ότι με δεδομένη την κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν το βρίσκει και πάρα πολύ πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο».

   «Διότι» εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η κ. Γεννηματά βρίσκεται εγκλωβισμένη πολιτικά, για λόγους που έχουν να κάνουν με το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ, για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ αυτοκριτική για τη στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ, για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν μετατοπίσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από τις πολιτικές που αρχίζουν να υλοποιούνται από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία».

   «Λίγο αστείος ο τρόπος προσέγγισης των δημοσκοπήσεων από τη ΝΔ»

   Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι η ΝΔ με μια αναλυτική διαρροή αξιωματούχου της, προσπάθησε να διαβάσει τις δημοσκοπήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να “αγιογραφήσει” τον κ. Μητσοτάκη. «Αν ο κ. Μητσοτάκης χρειάζεται τέτοιου είδους σχόλια για να τονωθεί η ηγετική φυσιογνωμία του…», σχολίασε σκωπτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας ως λίγο αστείο τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την κατάσταση η ΝΔ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ