Facebooktwitter

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργο Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο τράπεζι τέθηκαν νέες προτάσεις, οι οποίες συζητήθηκαν – Πλήρης απαλοιφή του ηλικιακού ορίου, μοριοδότηση των υφιστάμενων συμβασιούχων, βάση εκκίνησης οι 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, περιλάμβάνονται μεταξύ άλλων στις κυβερνητικές προτάσεις οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στην σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή

Σε καλό κλίμα, όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθούν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω της μη αποκομιδής των απορριμμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στην σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

«1. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

2. Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους.

3. Κατέστη επίσης, σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

4. Τέλος, σαφής θέση της Κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους».

Αναμένεται η απόφαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ

Έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νίκος Τράκας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργο, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, στο Μέγαρο Μαξίμου, για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων. Όπως ανέφερε, στο τράπεζι τέθηκαν νέες προτάσεις, οι οποίες συζητήθηκαν. Τώρα θα πάμε στην Εκτελεστική Επιτροπή να τις αξιολογήσουμε και στην επόμενη ώρα θα πάρουμε την απόφασή μας, πρόσθεσε.

Π. Σκουρλέτης: «Μπορούμε να αισιοδοξούμε»

Μιλώντας στον realfm 97.8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ήταν παρών στο κρίσιμο τετ α τετ με τους εργαζομένους στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε πως «μεταφράζοντας το κλίμα της συζήτησης, νομίζω ότι πρέπει να αισιοδοξούμε».
Στο ερώτημα τι υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στους συμβασιούχους των δήμων περισσότερο από ό,τι μπορούσε να δώσει ο ίδιος, ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε:
«Διευκρινίσαμε ακόμα παραπάνω τα θέματα του διαγωνισμού που πρόκειται να γίνει, μέσω της αποσαφήνισης των όρων της μοριοδότησης και των ορίων ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα κάναμε μία πολιτική συζήτηση, κατά την οποία συμπέσανε οι απόψεις μας για το ποιος πρέπει να έχει την ευθύνη για το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων,δηλαδή να μην παραδώσουμε αυτή τη βασική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες».  «Η αντίστοιχη εμπειρία στο εξωτερικό έχει δείξει ότι η παράδοση της καθαριότητς σε ιδιώτες μεταφράζεται σε μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τον πολίτη, όχι καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους», σημείωσε ο ίδιος.

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ προσπάθησαν να περάσουν την είσοδο του μεγάρου και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

Πηγή: left.gr