Facebooktwitter

Το κέρδος από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο είναι οι δηλώσεις Τραμπ, που στηρίζουν το «Greece is back» και το ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9».

«Ο Τραμπ μετά από μία περίοδο πολύμηνης σιωπής υιοθέτησε τις θέσεις που είχε και η διοίκηση Ομπάμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός τόπος με πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις και νομίζω ότι προχώρησε πολύ η συζήτηση και στα θέματα της ενεργειακής συνεργασίας, καθώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν κόμβο» επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «μία εξήγηση για τα πολύ καλά λόγια του Τραμπ και προς τον Τσίπρα και την Ελλάδα και την κυβέρνηση είναι η όξυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο παράγοντας αστάθειας που λέγεται Ερντογάν».

Σε ό,τι αφορά όσα ανακοινώθηκαν για την αναβάθμιση των F-16 ο ευρωβουλευτής σημείωσε: «Η χώρα εδώ και δεκαετίες είναι αναγκασμένη να ξοδεύει περισσότερα από όσα θα θέλαμε στον τομέα των εξοπλισμών και της Άμυνας, αγοράζοντας και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τη Γαλλία και από τη Ρωσία. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε αυτή την πολυδιάστατη προσέγγιση στο θέμα αυτό. Η δική μου γνώμη είναι ότι χρειάζεται να δούμε το θέμα με τη μεγαλύτερη δυνατή φειδώ και διαφάνεια, διότι τα μεν χρήματα δε μας περισσεύουν και επομένως πρέπει να δώσουμε όσα είναι τα απολύτως απαραίτητα, για δε τη διαφάνεια να περιμένουμε την οριστική συμφωνία, τις ανακοινώσεις, τις ρήτρες, τα αντισταθμιστικά, διότι στη χώρα μας έχουν δει πολλά τα μάτια μας στον τομέα των εξοπλισμών» διευκρίνισε.

Σχολιάζοντας την κριτική της ΝΔ στα αποτελέσματα της συνάντησης Τραμπ-Τσίπρα ο κ. Παπαδημούλης συνέστησε «να ξεπεράσουν λίγο αυτό το αντιπολιτευτικό βέρτιγκο και να συνειδητοποιήσουν ότι στην εξωτερική πολιτική -όχι μόνο για τις μικρές, αλλά και για μεγάλες χώρες- μετράει και πόσο ανάγκη έχεις τον συνομιλητή σου και έχει αυξηθεί ο ρόλος της Ελλάδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο λόγω Ερντογάν, αλλά γιατί η Ελλάδα έχει μία στρατηγική θέση σε μία ευρύτερη περιοχή, που συμπεριλαμβάνει και τη Μέση Ανατολή, καθώς εκεί υπάρχει μία παρατεταμένη κρίση ενώ […] και οι Αμερικάνοι συνειδητοποιούν ότι η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας μπορεί να τη μετατρέψει σε έναν σημαντικό κόμβο για επενδύσεις στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες».

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Παπαδημούλης είπε πως «πήγε καλά, διότι κοινή επιθυμία και των δύο είναι η ολοκλήρωση το ταχύτερο δυνατό της τρίτης αξιολόγησης», ενώ το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι «δε ζητεί παραπάνω μέτρα από την Ελλάδα» και «εμείς εκεί που εστιάζουμε είναι στην ανάγκη να προσδιοριστούν περαιτέρω τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα».

«Τη Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των κλιμακίων στην Ελλάδα και ουσιαστικά αρχίζει η τρίτη αξιολόγηση. Όλα δείχνουν ότι είναι απολύτως εφικτό και όλες οι πλευρές το θέλουν, η τρίτη αξιολόγηση να τελειώσει μέχρι το τέλος του 2017» εκτίμησε και διευκρίνισε: «Θέλουμε να τρέξει η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέσα στο 2017, έτσι ώστε αμέσως μετά τις γιορτές να ξεκινήσει η συζήτηση για την τελική αξιολόγηση, που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος και στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία και ο στόχος είναι να ξεκινήσουν αυτές οι συζητήσεις και για τον περαιτέρω προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».

Αναφερόμενος στις επαφές του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ με ομογενείς επιχειρηματίες ο κ. Παπαδημούλης παρατήρησε πως «από αυτούς που χειροκρότησαν τον Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, όπου πήγε στις ΗΠΑ, ορισμένοι πριν από 2,5 χρόνια δεν έδιναν ούτε μερικές εβδομάδες ή λίγους μήνες στην πρωθυπουργία Τσίπρα και σήμερα ο Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης».

*Τη συνέντευξη πήραν ο Κώστας Παπαδάκης και η Σοφία Παπαδοπούλου