Facebooktwitter

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την είδηση που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα σχετικά με υποτιθέμενο κρούσμα χολέρας σε υπόγειο του νοσοκομείου «Έλενα», διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος.

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των Κεντρικών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας για το στέλεχος εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) που φερόταν ότι βρέθηκε σε λιμνάζοντα ύδατα στο Γ.Ν. Έλενα – Βενιζέλου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στο μεταξύ τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα fake news περί κρούσματος χολέρας διέταξε η εισαγγελία.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρεται πως «τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι συμβατά με πρόσφατη κοπρανώδη επιμόλυνση του νερού (λύματα). Για την απόλυτη διασφάλιση της δημόσιας υγείας διενεργείται και επιπρόσθετος μοριακός έλεγχος, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ανακοίνωση του καταλήγει τονίζοντας πως η έως τώρα αρνητική τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων αποτελεί ηχηρή επισήμανση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για υπεύθυνη συμπεριφορά σε θέματα δημόσιας υγείας.

Εισαγγελική παρέμβαση

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, με αφορμή την είδηση που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα σχετικά με υποτιθέμενο κρούσμα χολέρας σε υπόγειο του νοσοκομείου «Έλενα».

Η παρέμβαση του εισαγγελέα είχε αφορμή έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ που ήδη από χθες διέψευδε το περιστατικό. Η εντολή του εισαγγελέα είναι να ερευνηθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

To KEΕΛΠΝΟ καθησύχαζε εξ αρχής

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Πρέπει να είναι ένα δονάκιο που βρίσκεται στα νερά το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το δονάκιο της χολέρας» δήλωνε από το πρωί της Παρασκευής ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ειδικός Σύμβουλος του ΚΕΕΛ (Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων) και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), Σωτήρης Τσιόδρας συμπληρώνοντας ότι «το θέμα διερευνάται σε βάθος γιατί ακόμα και η υποψία πρέπει να διερευνηθεί».

Η τρομοκρατία στους τηλεοπτικούς μας δέκτες

Παρά το «τρομοκρατικό» ρεπορτάζ που προηγήθηκε στο ΣΚΑΪ,  ο κ. Τσιόρδα, καθησύχαζε από το πρωί, λέγοντας ότι:«υπήρξε υπερεκτίμηση υπάρχουν 80 είδη δονακίων τα περισσότερα ζουν στα νερά και δεν είναι παθογόνα για τον άνθρωπο» και συμπλήρωνε ότι «δεν ανησυχούμε θεωρούμε ότι η πιθανότητα είναι μηδαμινή να υπάρχει τέτοιοι δονάκιο. Δεν θα τεκμηριωθεί και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι αρνητικά για τον έλεγχο αυτό».

«Επειδή υπάρχει σωρεία ανθρώπων στα δημόσια νοσοκομεία οφείλουμε να τηρούμε όλα τα μέτρα πρόληψης λοιμώξεων και υγιεινής», πρόσθεσε, ενώ όταν ο δημοσιογράφος πέταξε την μπάλα στις εικόνες που παρουσιάζονται για την κατάσταση του νοσοκομείουν ο κ. Τσιόρδας απάντησε ότι: «Τα νοσοκομεία καταγράφουν τα προβλήματα και ειδικά το Έλενα διαθέτει και επόπτη δημόσιας υγείας», ενώ διαβεβαίωσε για την άμεση αντίδραση των υπεύθυνων φορέων. (ΑΥΓΗ)

Τα «μάζεψε» για τη χολέρα το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου «Έλενα»

Έπειτα από αυτά «μάζεψε» τα περί χολέρας στο νοσοκομείο, ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» Στέργιος Χαχάμης, ο οποίος εξήγησε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον Real FM και στον Μάνο Νιφλή ότι «δεν πρέπει να μεγαλώνουμε τα πράγματα».

«Το πρώτο δείγμα που πήραν και έγινε η δειγματοληψία στα δικά μας εργαστήρια, έδειξε ότι υπάρχει ένας οργανισμός που είναι χολέρα. Όταν μιλάμε για χολέρα -μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα- υπάρχουν πολλά μικρόβια. Τώρα εάν είναι μεταδοτικό κτλ, θα είχαμε κρούσματα. Τέλος πάντων δεν υπάρχει κι ελπίζω αύριο που θα βγουν τα τελικά αποτελέσματα, από τα εργαστήρια της ΚΕΔΥ θα δείξουν ότι δεν είναι τόσο σοβαρό το πράγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαχάμης, ο οποίος δικαιολόγησε τη σπουδή της ΠΟΕΔΗΝ να μιλήσει για χολέρα, λέγοντας ότι το συνδικαλιστικό σωματείο έδωσε στη δημοσιότητα το συμβάν, «για να έχουμε σε εγρήγορση τις υπηρεσίες, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη διοίκηση που αδιαφορούσε τόσο καιρό».

Η χθεσινή ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

Σε ανακοίνωση που υπέγραψαν τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όσο  και ο αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης, ξεκαθαρίζονται τα εξής:

«Αυτή η ιστορία με τη “χολέρα” στο Έλενα, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής, της επίδειξης ανωτερότητας και του σεβασμού στα συνδικαλιστικά όργανα που έχει δείξει μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Η πολιτική αλητεία, η χυδαιότητα, η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η τρομοκράτηση του πληθυσμού, η δημιουργία ανασφάλειας απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, θα αντιμετωπιστούν δραστικά με ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ.

Το υπουργείο υγείας είναι υποχρεωμένο πλέον να προστατεύσει την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια του δημοσίου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του.»

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Με αφορμή δημοσιεύματα και ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ, που προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, σχετικά με την ανίχνευση δονακίου της χολέρας σε λιμνάζοντα ύδατα στο Γ.Ν. Έλενα Βενιζέλου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  διευκρίνισε ήδη από την Πέμπτη, τα εξής:

«Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο. Επιπλέον κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναμένεται η τελική εργαστηριακή επιβεβαίωση από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.»

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του Νοσοκομείου την Πέμπτη, «στις 05-10-2017 η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, δείγματα τα οποία έλαβε από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο Α΄ Υπόγειο του κτιρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη  από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού».

Η Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος προχώρησε σε σφράγισμα της υπόγειας αποθήκης τροφίμων  έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος δειγμάτων από νερά που διέρρευσαν στην αποθήκη, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται σήμερα Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου.