Facebooktwitter

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρώτη Είδηση», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Μαίρη Πολλάλη, συμμετείχε την Τετάρτη (31/1) ο Βασίλης Τσίρκας. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αρχικά ο κ. Τσίρκας μίλησε για την ευνοϊκή συγκυρία που υπάρχει αυτή τη περίοδο προκειμένου να λυθεί ένα ζήτημα που ταλαιπώρησε για χρόνια την Ελλάδα, αλλά και την διεθνή σκηνή. «Η Κυβέρνηση έχει ένα ρεαλιστικό στόχο, σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία, δεδομένου ότι δεν έχουμε την συγκεκριμένη στιγμή μια εθνικιστική κυβέρνηση στη ΠΓΔΜ, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας που ταλαιπώρησε την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή σκηνή για πάρα πολλά χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια σαφή και ρεαλιστική στόχευση από την πλευρά της Κυβέρνησης για επίλυση, που σημαίνει κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία έναντι όλων. Δηλαδή δεν μπορεί να λέγεται αλλιώς στις διμερείς μας σχέσεις και στον ΟΗΕ και άλλη να είναι η συνταγματική ονομασία».

Αναφορικά με την θέση του κ. Πάνου Καμμένου, ο βουλευτής Άρτας τόνισε: «Υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση από την πλευρά της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, με τον κ. Πάνο Καμμένο να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών. Σε όλη την Ευρώπη, όπου υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, οι διαφωνίες είναι θεμιτές σε επιμέρους ζητήματα. Αυτή η ευνοϊκή συγκυρία προέκυψε στην πορεία και δεν ήταν στην προγραμματική συμφωνία που είχαν κάνει τα δύο κόμματα για να κυβερνήσουν».

Στη συνέχεια επισήμανε πως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιλέγουν την απομόνωση στο ζήτημα της ονομασίας και σύρονται από ακροδεξιές λογικές: «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το εν λόγω θέμα. Εμείς, άλλωστε, προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη που έκανε στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία που είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα 140 χώρες να αναφέρονται στη γειτονική χώρα με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Εμείς θέλουμε να το διορθώσουμε αυτό, προκειμένου να μην υπάρχουν πλέον αλυτρωτικές διατυπώσεις τόσο στο όνομα όσο και σε συνταγματικά κείμενα.  Ο κ. Μητσοτάκης είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς λογικής και συνεχίζει να επιλέγει την απομόνωση. Όλες αυτές οι παλινωδίες το τελευταίο 20ήμερο με κορύφωση το αίτημά του να μετατεθεί το πρόβλημα σε μια άλλη συγκυρία διέπονται από μικροπολιτική λογική. Το θετικό είναι ότι από την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών προέκυψαν θετικές συγκλίσεις».

Σχετικά με τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται, ο Βασίλης Τσίρκας ανέφερε: «Δεν μπορεί να μην βλέπει ο πολίτης που συμμετέχει στα συλλαλητήρια ποιοι τα οργανώνουν και ποιοι δίνουν τον τόνο σε αυτά, όπως έγινε εμφανές στην Θεσσαλονίκη. Πρόκειται δηλαδή για ακροδεξιές φωνές που καπηλεύονται το αίσθημα του λαού.

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία και τον προβληματισμό που έχει ο ελληνικός λαός, αλλά πρέπει να γίνει και μια εκτενής και σοβαρή ενημέρωση. Η τεκμηριωμένη ιστορική γνώμη απέχει παρασάγγας από την επιφανειακή προσέγγιση κάποιων κομμάτων και όσων επενδύουν σε αυτό το ζήτημα. Το εθνικό συμφέρον είναι να λυθεί αυτό το πρόβλημα με μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία, ώστε να προωθηθεί η ειρήνη και η συνεργασία στα Βαλκάνια».

Τέλος ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Η προγραμματική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι να βγάλουν τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Η Κυβέρνηση αυτή θα τηρήσει μέχρι τέλους την εντολή που έχει λάβει από τον ελληνικό λαό προκειμένου να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και θα ολοκληρώσει την τετραετία».

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο: