Facebooktwitter

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας, μιλά στην «ΗΧΩ»
-Έχουν χρηματοδοτηθεί έργα άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ
-Οι πολίτες θα μας κρίνουν στο τέλος της τετραετίας
«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αυτό που προέχει είναι να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και της επιτροπείας. Τον Αύγουστο θα είμαστε εμείς αυτοί που θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και θα θέσουμε τις βάσεις για το μέλλον», δηλώνει με συνέντευξη του ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας, στην «ΗΧΩ της Άρτας».
«Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί και χρηματοδοτηθεί έργα συνολικού ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων Ευρώ, κατανεμημένα και στους τέσσερις δήμους του Νομού Άρτας, τα οποία φιλοδοξούμε να αλλάξουν την εικόνα της περιοχής σε τομείς που τα προηγούμενα χρόνια υστερούσε σημαντικά.

TSIRKAS TSIPRAS ARTA 1A

Αυτά τα έργα υποδομών εντάσσονται σε μία λογική ενός ενιαίου αναπτυξιακού σχεδιασμού για την ευρύτερη περιοχή της Άρτας και δεν υπακούουν στη λογική των αποσπασματικών μικροπαρεμβάσεων» σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας για τα τοπικά θέματα ο κ. Τσίρκας επισημαίνει πως η «οριοθέτηση του Αράχθου θα θωρακίσει την πόλη από ακραία καιρικά φαινόμενα» και ότι η «σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο ζήτημα», ενώ για το ζήτημα της ανακαίνισης του Παλαιού Δικαστικού Κτιρίου της Άρτας τονίζει ότι «βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, αφού ξεπεράστηκαν διάφορες δυσκολίες και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες για την υλοποίηση του έργου».

Η συνέντευξη του Βασίλη Τσίρκα έχει ως εξής:

Ερ.: Η κυβέρνηση μιλάει για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της εκφράζει έντονη δυσπιστία. Μπορούμε να ελπίζουμε σε καθαρή έξοδο;
Απ.: Οι δημοσιονομικοί δείκτες και τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία σε συνάρτηση με την πτωτική τάση της ανεργίας αποτελούν σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Καθοριστική για την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια θα είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης στις αρχές του καλοκαιριού. Επιπλέον, έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η μέχρι τώρα πορεία της χώρας, μας δίνει τη βεβαιότητα ότι και καθαρή έξοδο θα έχουμε και θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την αυτόνομη πορεία μας.
Όλες οι τοποθετήσεις των θεσμικών παραγόντων και αξιωματούχων της Ευρώπης συγκλίνουν στην ίδια εκτίμηση, την οποία και εμείς υποστηρίζουμε, ότι με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή των μνημονίων. Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει να υπονομεύσει την πορεία της εξόδου από τα μνημόνια επιμένοντας στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης, ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό ισοδυναμεί με ένα επιπλέον μνημόνιο και βαριές δεσμεύσεις για τον λαό. Το μόνο που τελικά καταφέρνει είναι να εκτίθεται η ίδια.
Η χώρα επί τρία χρόνια υπερβαίνει κατά πολύ τους δημοσιονομικούς στόχους και επιπλέον για πρώτη φορά μετά από μια μακρόχρονη υφεσιακή πορεία επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης. Ο προσανατολισμός μας είναι να ενισχύσουμε αυτή την αναπτυξιακή δυναμική η οποία είναι απολύτως καθοριστική για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας. Επομένως τα κινδυνολογικά σενάρια απ’ όπου κι αν διακινούνται δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Η οικονομική και δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας είναι πλέον εντελώς διαφορετική και τίποτα δεν μπορεί να διακόψει την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

TSIRKAS VASILHS VOYLH BHMA

Ερ.: Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών, καθώς διακινούνται και διάφορα σενάρια για πρόωρες εκλογές;
Απ.: Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αυτό που προέχει είναι να κλείσει οριστικά ο κύκλος των μνημονίων και της επιτροπείας. Τον Αύγουστο θα είμαστε εμείς αυτοί που θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και θα θέσουμε τις βάσεις για το μέλλον. Το 2015 βρεθήκαμε απέναντι σε μια κατάσταση την οποία λίγοι πίστεψαν ότι θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε.
Οι δυσκολίες ήταν πολλές. Καταφέραμε όμως με σωστό σχεδιασμό και πολλή δουλειά να ανταπεξέλθουμε τις δυσκολίες και βρισκόμαστε σήμερα σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορούμε να δώσουμε στου πολίτες προοπτική για τη συνέχεια.
Τώρα το τοπίο ξεκαθαρίζει και μπορούμε απερίσπαστοι να χαράξουμε τη νέα πορεία. Οφείλουμε να απαντήσουμε με όραμα και σχέδιο για τον δρόμο που θέλουμε να βαδίσουμε στη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτή η νέα αναπτυξιακή στρατηγική έχει ήδη αποτυπωθεί και φιλοδοξούμε ότι θα αποτελέσει ένα ασφαλές πέρασμα στη νέα εποχή που οραματιζόμαστε. Οι πολίτες θα κρίνουν στο τέλος της τετραετίας ποιοι θέλουν να τους κυβερνήσουν στη βάση προγραμμάτων, αξιών και σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Ερ.: Παρακολουθήσαμε πριν μερικές μέρες μια ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο της Άρτας για τα μεγάλα ζητήματα του Νομού. Προχωράνε τα έργα υποδομής στον Νομό;
Απ.: Η ανασυγκρότηση της περιοχής χρειάζεται τη συμβολή όλων και τη συνεργασία τουλάχιστον στα στοιχειώδη, προκειμένου να είναι αποτελεσματική, μακρόπνοη, και να έχει ορίζοντα. Και για τον λόγο αυτό η σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Άρτα.
Ήδη από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν αξιολογηθεί και χρηματοδοτηθεί έργα συνολικού ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων Ευρώ, κατανεμημένα και στους τέσσερις δήμους του Νομού Άρτας, τα οποία φιλοδοξούμε να αλλάξουν την εικόνα της περιοχής σε τομείς που τα προηγούμενα χρόνια υστερούσε σημαντικά. Αυτά τα έργα υποδομών εντάσσονται σε μία λογική ενός ενιαίου αναπτυξιακού σχεδιασμού για την ευρύτερη περιοχή της Άρτας και δεν υπακούουν στη λογική των αποσπασματικών μικροπαρεμβάσεων. Η Άρτα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε είναι δίκαιη, βιώσιμη και αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Και για πρώτη φορά αφορά και τη δική μας περιοχή, την Άρτα.

Ερ.: Οριοθέτηση του ποταμού Αράχθου. Μήπως είναι ανέφικτη και η συζήτηση γίνεται για να γίνεται;
Απ.: Ειδικοί επιστήμονες έχουν απαντήσει θετικά στη δυνατότητα οριοθέτησης του Αράχθου. Πρόκειται για ένα αναγκαίο έργο που θα θωρακίσει την πόλη από ακραία καιρικά φαινόμενα και θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής γύρω από το ποτάμι. Δεν θεωρώ ότι εμείς περιοριζόμαστε μόνο σε συζητήσεις. Η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχει ήδη εγκριθεί το ποσό των 4 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την εκπόνηση μελέτης για την οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε εξελίξεις και στο θέμα αυτό.

Ερ.: Αξιοποίηση Λίμνης Πουρναρίου; Από ποιους και με ποια προοπτική;
Απ.: Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί κατά καιρούς διάφορες προτάσεις για τον τρόπο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η Λίμνη Πουρναρίου. Η αλήθεια όμως είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Η εν λόγω αξιοποίηση πάντως δεν είναι απαραίτητο να είναι μονόπλευρη. Χρειάζονται συνέργειες με στόχο την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα αξιοποιεί τις ιδιαιτερότητες του τόπου σε συνδυασμό με τα αναγκαία έργα υποδομής για την τουριστικό αναπροσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής.
Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε λάβουμε υπόψη στον σχεδιασμό που θα κάνουμε την ανάγκη της ορθής διαχείρισης του νερού από την οποία θα μπορούσε να ωφεληθεί μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου στον κάμπο της Άρτας. Από την πλευρά μας είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Εξάλλου η συνολική αναπτυξιακή μας στρατηγική στοχεύει σε ένα νέο οικονομικό παραγωγικό πρότυπο μέσα από την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής ξεχωριστά. Έτσι και στην περίπτωση της λίμνης Πουρναρίου ο σοβαρός σχεδιασμός και η συνεργασία των εμπλεκόμενων δήμων και των υπόλοιπων φορέων μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την τοπική οικονομία σε βάθος χρόνου και όχι περιστασιακά.

Ερ.: Εξορύξεις πετρελαίου στην Άρτα. Ποιες είναι οι δικές σας πληροφορίες; Έχουν προοπτική;
Απ.: Στον τομέα των υδρογονανθράκων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες τόσο σχετικά με την έρευνα όσο και με τις προϋποθέσεις εκμετάλλευσής τους. Από τα αποτελέσματα των ερευνών στη δική μας περιοχή, θα διαφανούν οι δυνατότητες αξιοποίησης των υπαρχόντων υδρογονανθράκων. Θα ήθελα να τονίσω, λοιπόν, ότι η ενδεχόμενη εξόρυξη πετρελαίου, η οποία συνδέεται άμεσα με την τόνωση της απασχόλησης και της οικονομίας αλλά και με την ενεργειακή αυτάρκεια, θα λάβει χώρα σε κάθε περίπτωση με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό, πολιτισμικό και οικονομικό περιβάλλον της περιοχής μας και θα γίνει προς όφελος των πολιτών. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών 2013-2014, απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν η αξιοποίηση υδρογονανθράκων συνάδει με το ιδιαίτερο φυσικό, πολιτισμικό και οικονομικό περιβάλλον της Ηπείρου.
Είναι θεμιτή η αγωνία και η ανησυχία των πολιτών για το θέμα αυτό αλλά απαιτείται μια ευρεία διαβούλευση και ενημέρωση, ώστε όλοι να πειστούν ότι οποιαδήποτε εξέλιξη θα συμβεί εντός του πλαισίου των περιβαλλοντικών κανόνων και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σε μια περιοχή όπου παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανεργίας και καταγράφεται ως μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να της αποστερούμε τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.

Ερ.: Δεν είδαμε στην ατζέντα της συζήτησης στο Δημαρχείο κάτι για το Δικαστικό Μέγαρο. Πού βρίσκεται το θέμα;
Απ.: Το ζήτημα της ανακαίνισης του Παλαιού Δικαστικού Κτιρίου της Άρτας βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, αφού ξεπεράστηκαν διάφορες δυσκολίες που προέκυψαν στην πορεία. Πλέον έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες για την υλοποίηση του έργου και αναμένεται να εγκριθεί άμεσα και το επιπλέον ποσό που απαιτείται από αυτό που είχε ήδη πιστωθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προς τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Τους επομένους μήνες θα δημοπρατηθεί το έργο και με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα του νομικού κόσμου της Άρτας αλλά και των πολιτών που βλέπουν ότι η δημόσια περιουσία αξιοποιείται προς όφελός τους.

Ερ.: Μεγάλη συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό για το σύστημα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποια είναι η άποψή σας;
Απ.: Η θεσμοθέτηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής αποτελεί τομή για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Μέσα από την απλή αναλογική εξασφαλίζεται αναμφισβήτητα περισσότερη δημοκρατία και ισχυροποιείται ο ρόλος των πολιτών. Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε συνεργασίες και συγκλίσεις, σε απαγκίστρωση από στενές κομματικές εξαρτήσεις και θα απελευθερώσει νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Για εμάς η απλή αναλογική είναι το αναγκαίο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε μια προοδευτική μεταρρύθμιση στον χώρο της αυτοδιοίκησης, ώστε να δυναμώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και να δώσουμε εργαλεία για την ανάταξη της τοπικής οικονομίας.

ixotisartas.gr