Facebooktwitter

Οι Ιρλανδοί για πρώτη φορά σε 35 χρόνια θα ψηφίσουν για την αναθεώρηση ενός από τους σκληρότερους νόμους.

Την Παρασκευή, 25 Μαϊου, οι Ιρλανδοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα που θα αποφασίσει εάν θα καταργηθεί η Ογδοη Τροπολογία του Συντάγματος, που εισήχθη το 2013 και αναφέρει ότι ένα έμβρυο έχει ίσα δικαιώματα με την μητέρα.

Εάν κερδίσει το «ναι» θα ανοίξει η πόρτα για θέσπιση νόμων που θα επιτρέπουν τις αμβλώσεις έως την 12η εβδομάδα κύησης. Εάν κερδίσει το «όχι», ο πιο αυστηρός νόμος για τις αμβλώσεις στην ΕΕ θα συνεχίσει να ισχύει.

Αυτή τη στιγμή, οι αμβλώσεις είναι παράνομες στην Ιρλανδία – εκτός εάν υπάρχει «πραγματικός και σοβαρός κίνδυνος» για την ζωή της μητέρας – και οι  γυναίκες που συλλαμβάνονται να παραβιάζουν τον νόμο αλλά και οι γιατροί που τις βοηθούν, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 14 χρόνια. Μάλιστα, αυτό αποφασίστηκε μόλις το 2013. Λόγω της νομοθεσίας περισσότερες από 3.000 γυναίκες αναγκάζονται να ταξιδέψουν κάθε χρόνο στη Βρετανία για να κάνουν άμβλωση.

Εκείνοι που είναι εναντίον των αμβλώσεων, υποστηρίζουν ότι η Όγδοη Τροπολογία έχει σώσει χιλιάδες ζωές. Όμως οι υποστηρικτές των αμβλώσεων θεωρούν ότι έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα ντροπής, φοβισμένων γιατρών και γυναικών που εξαναγκάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Προηγείται το «ναι»

Η δημοσκόπηση της Irish Times και της MRBI διαπίστωσε ότι το 44% θα ψήφιζε υπέρ της κατάργησης της συγκεκριμένης συνταγματικής τροπολογίας, ενώ το 32% είναι αντίθετο.

Επιπλέον, 17% δηλώνουν αναποφάσιστοι και 5% δεν προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν, ενώ το 2% αρνούνται να απαντήσουν. Από τους αναποφάσιστους, το 31% απάντησαν ότι ”τείνουν προς” την κατάργηση με το 24% να τείνουν προς τη διατήρηση της τροπολογίας.

Στην ίδια δημοσκόπηση πριν από τρεις εβδομάδες με το ερώτημα αν οι ψηφοφόροι θα τάσσονταν υπέρ του να επιτραπεί στο κοινοβούλιο να θεσπίσει νομοθεσία για τις αμβλώσεις κατόπιν αιτήσεως για κύηση έως και 12 εβδομάδες, το 47% είχαν ταχθεί υπέρ και το 28% κατά.

Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης μια ισχυρή πεποίθηση ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ήδη αποφασίσει με το 65% να δηλώνει ”ότι αποκλείεται να αλλάξει γνώμη” και το 22% να θεωρεί ”εξαιρετικά απίθανο να αλλάξει γνώμη”.

Υπερ και ο πρωθυπουργός

«Ως πρωθυπουργός, ως γιατρός, ως πρώην υπουργός υγείας, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να επιμείνουμε σε μια κατάσταση όπου γυναίκες διακινδυνεύουν τη ζωή τους μέσω της χρήσης μη ελεγχόμενων φαρμάκων. Δεν πιστεύω ότι το σύνταγμα είναι ο τόπος για να κάνεις απόλυτες δηλώσεις για ιατρικά, ηθικά και νομικά ζητήματα», λέει ο πρωθυπουργός της χώρας Λίο Βαράντκαρ. Σημειώνεται ότι, ο  Λίο Βαράντκαρ είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της χώρας, η οποία το 2015 νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

In Her shoes: Γυναίκες μοιράζονται τις ιστορίες τους

Η Τζούλι Ο’Ντόνελ ήταν 29 μηνών έγκυος, όταν επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος από το Δουβλίνο στο Λίβερπουλ γεμάτο συμπατριώτες της που πήγαιναν για διακοπές.

Οταν έφθασε στο αεροδρόμιο του Λίβερπουλ, μπήκε στο ταξί και είπε απλά: «Στο Νοσοκομείο για Γυναίκες, παρακαλώ». Ο ταξιτζής γνώριζε πολύ καλά τι πήγαινε να κάνει.. Το μωρό της Ο’ Ντονελ είχε μια βαριά και μοιραία ασθένεια που σήμαινε ότι δεν θα ολοκληρωνόταν η διαμόρφωση του εγκεφάλου και του κρανίου. Ακόμα και αν ολοκλήρωνε την κύηση, το μωρό μπορεί να γεννιόταν νεκρό.

Ο γιατρός έγραψε σ’ ένα χαρτί το όνομα του νοσοκομείου στο Λίβερπουλ και το έδωσε στην 29χρονη. Τίποτα άλλο. «Ποτέ δεν έχω αισθανθεί τόσο μόνη και εγκαταλελειμμένη», αφηγείται.

Πρόσφατα, εκατοντάδες γυναίκες έχουν αρχίσει να μοιράζονται παρόμοιες ιστορίες στο προφίλ In Her Shoes στο Facebook , αλλά πάντα ανώνυμα. Αυτές οι ιστορίες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του δημοψηφίσματος.

35 χρόνια παράνομες αμβλώσεις: Ένα χρονικό

-1983: διεξάγεται το πρώτο δημοψήφισμα το οποίο οδήγησε στην ενσωμάτων του Συντάγματος της διαβόητης 8ης Τροπολογίας που εξισώνει το δικαίωμα μητέρας και εμβρύου στη ζωή.

-1986: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται πως οι γυναίκες της Ιρλανδίας δεν έχουν δικαίωμα να αναζητούν πληροφορίες για αμβλώσεις ούτε εκτός της χώρας. Ευτυχώς δύο χρόνια μετά η απόφαση κατέπεσε.

-1992: Ξεσπά η «Υπόθεση Χ», όπου το «Χ» αντιστοιχεί στο όνομα ενός 14χρονου κοριτσιού, που έμεινε έγκυος από τον βιαστή του αλλά του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα για την πραγματοποίηση άμβλωσης. Τελικά η εντολή περιορισμού της μετακίνησης που είχε επιβάλλει ο Ανώτατος Εισαγγελέας ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο υπό την πίεση και της απειλή του θύματος πως θα αυτοκτονούσε.

-1992: Διεξάγονται δύο δημοψηφίσματα που εισάγουν αλλαγές στις προβλέψεις του Συντάγματος και επιτρέπουν την μετακίνηση της εγκύου στο εξωτερικό προς αναζήτηση πληροφόρησης για θέματα αμβλώσεων.

 -1997: «Υπόθεση C». Ένα ακόμη κοριτσάκι πέφτει θύμα βιασμού και εγκυμονεί το παιδί του θύτη και αναζητά βοήθεια στο εξωτερικό.

-2002: Με πολύ μικρή διαφορά δεν εγκρίνεται, και πάλι με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, η πρόταση να μην επιτρέπεται η άμβλωση ούτε σε περιπτώσεις που η γυναίκα απειλή πως θα αυτοκτονήσει.

-2010: Μετά την προσφυγή τριών γυναικών το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφαίνεται πως η Ιρλανδία δεν έχει φροντίσει για την υιοθέτηση ενός ξεκάθαρου νομικού πλαισίου που αφορά τις αμβλώσεις στις περιπτώσεις που απειλείται η ζωή της εγκυμονούσας. Σταδιακά η νομοθεσία βελτιώθηκε άλλα όχι στον επιθυμητό βαθμό.

-2012: Η Savita Halappanavar, πεθαίνει στο νοσοκομείο μια εβδομάδα μετά την εισαγωγή της ενώ ήταν έγκυος. Η γυναίκα είχε κατ′ επανάληψη ζητήσει τον τερματισμό της εγκυμοσύνης επικαλούμενη άμεσο κίνδυνο για τη ζωή της. Δεν εισακούστηκε.

-2016: Ο ΟΗΕ διαπιστώνει πως η Amanda Mallet, η οποία κυοφορούσε έμβρυο το οποίο παρουσίαζε ανωμαλίες έπεσε θύμα διακρίσεων, σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης εξαιτίας του νομοθεσίας της Ιρλανδίας επί των αμβλώσεων. Καλεί ξανά για αλλαγή της νομοθεσίας.

Πληροφορίες euronews, in.gr, huffington post, ΑΠΕ-ΜΠΕ