Facebooktwitter

Συνέντευξη του βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Τσίρκα  στην εφημερίδα “Ταχυδρόμος της Άρτας”.

Κυβερνητικοί παράγοντες μιλάνε για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει καθαρή έξοδος;

 Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο. Και αυτή είναι μια οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη. Δεν ήταν αυτονόητο να συμβεί. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς από την πρώτη στιγμή που η παρούσα Κυβέρνηση ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν μιλάμε πλέον απλά για σημάδια ανάκαμψης αλλά για σαφή βελτίωση των οικονομικών δεικτών, γεγονός που μας επιτρέπει να διαπραγματευτούμε με ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις την έξοδο από το πρόγραμμα. Η έξοδος θα είναι καθαρή, χωρίς θολά σημεία και ανοιχτές εκκρεμότητες.

Στη μεταμνημονιακή εποχή η εποπτεία θα περιοριστεί μόνο επί των δημοσιονομικών στόχων, ενώ θα απαλλαγούμε από τη σκληρή επιτροπεία, την εξάρτηση και την επιβολή μέτρων πολιτικής. Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με πολλά εμπόδια ανοίγεται μπροστά μας μια νέα προοπτική και μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να ασκήσουμε τις δικές μας πολιτικές για μια Ελλάδα της προόδου, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο λαός θα μας εμπιστευτεί και στις εκλογές του 2019. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ποιοι τον ενέπλεξαν στη μνημονιακή περιπέτεια και ποιοι τον έβγαλαν από αυτήν.

Αυτό που επείγει σήμερα είναι η έξοδος από τα μνημόνια, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την ουσιαστική ρύθμιση του χρέους, το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησής σας τι πιστεύετε ότι έχετε καταφέρει ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα της ζωής των πολιτών;

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι σχήμα λόγου. Η ελληνική οικονομία δείχνει συνεχώς θετικά σημάδια ανάκαμψης και σε συνδυασμό με κρίσιμα νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αναδιοργάνωση των ευαίσθητων τομέων της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κατάσταση ομαλοποιείται και σταδιακά βελτιώνεται.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που περνάει καθημερινά μεγάλη μερίδα της κοινωνίας.  Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας για την ανακούφιση όσων επλήγησαν από την κρίση, τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων, την ακόμη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας

Το τέλος της σκληρής επιτροπείας θα μας δώσει την οικονομική και πολιτική ελευθερία να προβούμε σε περαιτέρω διορθωτικές κινήσεις. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το νέο οικονομικό περιβάλλον διαμορφώνει ευνοϊκές προϋποθέσεις για να επιδιώξουμε την αφαίρεση επιβαρυντικών μέτρων, τη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών και τη διεύρυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Θέλουμε η ανάκαμψη της οικονομίας να μεταφραστεί όσο το δυνατόν συντομότερα σε ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πώς βλέπετε τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς; Υπάρχει περιθώριο σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμενων;

 Η αποστροφή των προοδευτικών δυνάμεων προς τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις πολιτικές λιτότητας και τις καταστροφικές συνέπειες που αυτές προκάλεσαν, αλλάζουν σταδιακά τους πολιτικούς συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε ανοιχτοί και επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και συμφωνιών και όχι συγκυριακών μικροπολιτικών συνεργασιών.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση για να επουλωθούν οι πληγές που προκάλεσαν στον λαό τα μνημόνια. Στην Ευρώπη ολοένα και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στην Ελλάδα τον βασικό προοδευτικό πόλο. Αν αναλογιστούμε τη θέση της Ευρώπης στις αρχές του 2015 και το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, γίνεται αντιληπτό ότι έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Κάτι που δεν θεωρούταν αυτονόητο πριν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ελλάδα, όμως, ορισμένοι δεν κατανοούν αυτή την αλλαγή και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που αποτελείται από τις παλιές και αντιδραστικές δυνάμεις μιας γερασμένης Ελλάδας. Επιδιώκουν να γυρίσουν τη χώρα και τον λαό στο παρελθόν. Δεν θα τα καταφέρουν. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά, βγαίνει από τα μνημόνια, μπαίνει σε μια νέα εποχή.

Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι εκείνες που καλούνται να διαμορφώσουν ένα σταθερό και δίκαιο μέλλον για τις κοινωνίες, απέναντι στο δόγμα της λιτότητας, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την απουσία του δημόσιου χαρακτήρα βασικών κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, πολιτικές που υπηρετούν οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις.

Πως εκτιμάτε ότι εξελίχθηκε η διαδικασία για το πόρισμα της υπόθεσης Novartis στην Ολομέλεια της Βουλής;

Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση συνολικά, ακολούθησαν χωρίς παρέκκλιση και χωρίς καμία διάθεση συγκάλυψης τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Κινηθήκαμε μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιήσαμε την υπόθεση για μικροκομματική εκμετάλλευση.

Η απόφαση να επιστρέψει ο φάκελος της υπόθεσης Novartis στη Δικαιοσύνη δεν εκπορεύεται από προθέσεις συσκότισης των ενδεχόμενων ευθυνών των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων. Αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση με τη στάση της φάνηκε ότι επιδιώκει να παρεμποδίσει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis από την Δικαιοσύνη. Η προσπάθειά της όμως έπεσε στο κενό.

Στο πόρισμα που καταλήξαμε υπάρχει εμπεριστατωμένη επιστημονική τεκμηρίωση της αναρμοδιότητας της Βουλής, ώστε τα πολιτικά πρόσωπα να κριθούν από την τακτική δικαιοσύνη και η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς τους ευνοϊκούς χρόνους παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα. Και οι θέσεις αυτές δεν αποτελούν κρίσεις πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά στηρίζονται στην πιστή ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας. Από εδώ και πέρα η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis είναι θέμα της τακτικής δικαιοσύνης, η οποία θα ερευνήσει για την οριστική απαλλαγή των αθώων και την καταδίκη των ενόχων.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που αναδείχτηκε με αφορμή και τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η ανάγκη αναθεώρησης συνταγματικών διατάξεων που συγκροτούν ένα ευνοϊκό και προστατευτικό πλέγμα για μια κατηγορία πολιτικών προσώπων με τη θέσπιση σύντομης προθεσμίας για την εξάλειψη του αξιοποίνου των εγκλημάτων τους.

Ποιο είναι το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή;

 Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει σχέδιο ανάπτυξης. Η ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες ένα ολοκληρωμένο, λεπτομερές και ρεαλιστικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα ακολουθηθεί μετά τη λήξη των μνημονίων και προσδοκά ότι θα δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία. Πρόκειται για μια ολιστική στρατηγική ανάπτυξης με βασικό στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, προσανατολισμένη στην έμπρακτη στήριξη των κύριων πυλώνων της οικονομίας μας.

Το ολιστικό σχέδιό μας για την ανάπτυξη έχει σε κάθε περίπτωση σαφείς προεκτάσεις στην ίδια την κοινωνία. Περιγράφει ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που θα λειτουργεί και προστατευτικά σε μελλοντικές κρίσεις. Στοχεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη, την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το παραγωγικό μοντέλο που παρουσιάζουμε στην ελληνική κοινωνία, στα Κόμματα, στους φορείς, αλλά και στους θεσμούς, έχει στο επίκεντρο την ανάκτηση της εργασιακής ασφάλειας και της αξιοπρέπειας.  Η ανάκαμψη της χώρας, είναι έννοια ταυτόσημη με την ανάκαμψη της εργασίας. Και αυτό αποτελεί την κεντρική ιδέα και τη βασική αντίληψη του συνολικού σχεδίου μας για την επόμενη μέρα στον τόπο.

Η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει την οικονομία της στον εργαζόμενο κόσμο. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται. Όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να έχουν μια κοινή αφετηρία δικαιωμάτων για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο, επενδύοντας στις ζωντανές δυνάμεις του τόπου μας, στον κόσμο της εργασίας και στη νέα γενιά.

Βασική μας επιδίωξη είναι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, κρατώντας την κοινωνία όρθια, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών, στις αρχές της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στη διάθεσή του έναν χρόνο από το τέλος του προγράμματος για να πείσει τους ψηφοφόρους, να τον εμπιστευτούν ξανά. Ποιά θα είναι η γραμμή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες του 2019;

  Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα χρεοκοπημένο κράτος με βαριές μνημονιακές δεσμεύσεις, ως αποτέλεσμα των αποτυχημένων πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, οι οικονομικοί δείκτες και οι επενδύσεις ενισχύονται, η ανεργία μειώνεται σταθερά, προοδευτικές νομοθετικές τομές προχωρούν.

Η χώρα προχωράει με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την πολυετή κρίση και την ασφυκτική επιτροπεία, τελειώνοντας οριστικά και αμετάκλητα με τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018. Αυτό από μόνο του συνιστά το μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για να αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών.

 Αυτή η νέα συνθήκη θα αποτυπωθεί με σαφήνεια στο αναπτυξιακό σχέδιο που για πρώτη φορά αποκτά η χώρα και θα συμπεριληφθούν σε αυτό οι δικές μας πολιτικές προτεραιότητες. Με το τέλος του προγράμματος και την υπεραπόδοση των στόχων εξασφαλίζουμε δημοσιονομικό χώρο για ποιοτικές παρεμβάσεις σε ευαίσθητους τομείς, ενώ είναι ορατή για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

 Επομένως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όχι μόνο θα ενισχύσει την ήδη θετική πορεία που έχει χαράξει η χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή για την πατρίδα μας, με την προώθηση ενός  προοδευτικού προγράμματος και μιας οικονομικής πολιτικής που θα ενδυναμώνει την πραγματική οικονομία και θα βελτιώνει ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών.