Facebooktwitter

Η προγραμματική σύγκλιση Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλιστών και ο μεταξύ τους συντονισμός μπορεί αρχικά να φέρει καλές επιδόσεις στις ευρωεκλογές και μετά από αυτές την δυνατότητα να παίξουν από κοινού καθοριστικό ρόλο στις ακόλουθες διαδικασίες για πρόεδρο της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

28 Νοεμβρίου 2018 13:34:24

«Χθες έκατσαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων», είπε ο κ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ευρωκοινοβούλιο για την συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, την ώρα που «έχουμε την ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς και τα διαλυτικά φαινόμενα που παράγει το νεοφιλελεύθερο δόγμα με την εκρηκτική άνοδο των ανισοτήτων … απειλούν με διάλυση και τις κοινωνίες και το όραμα μίας ενωμένης Ευρώπης και την ίδια την Δημοκρατία».

«Η χθεσινή εκδήλωση είναι επιτυχημένη μόνο αν την θεωρήσουμε ως πρώτο βήμα για περισσότερο διάλογο με στόχο συγκλίσεις ανάμεσα στις τρεις αυτές ομάδες, τόσο πριν όσο και μετά τις ευρωεκλογές», όπως σημείωσε, «να μπλοκάρουμε αρνητικές εξελίξεις, μία Ευρώπη που θα πάει ακόμη πιο δεξιά, έναν πρόεδρο ακόμη δεξιότερο του Γιούνκερ -γιατί τέτοιος είναι ο Βέμπερ, αλλά και για να προωθήσουμε κοινές προτάσεις και διεκδικήσεις που να συνδυάζουν το αριστερό, οραματικό σχέδιο με τον ρεαλισμό της προοδευτικής εφικτής πρότασης, να δημιουργήσουμε μία πιο ελκυστική και πειστική εικόνα για την Ευρώπη που εμείς θέλουμε».

Άλλο Γιούνκερ, άλλο Βέμπερ

Η κίνηση αυτή «προφανώς δεν ισοδυναμεί με ταύτιση των τριών πολιτικών ομάδων … ο στόχος είναι να επενδύσουμε στις συγκλίσεις μέσα από τον διάλογο και να οργανώσουμε κοινές παρεμβάσεις και δράσεις». Από την άλλη, «το σενάριο ενός κοινού υποψηφίου (σ.τ.σ. για την προεδρία της Κομισιόν) δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό. Αυτό που θα μπορούσε να γίνει μετά τις ευρωεκλογές και αν υπάρχει στέρεο έδαφος συγκλίσεων, είναι από κοινού να επηρεάσουν την λήψη των αποφάσεων, για τις πολιτικές και τα πρόσωπα», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

Στην προηγούμενη διαδικασία εκλογής προέδρου της Κομισιόν, εξελέγη ο Γιούνκερ «γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πήρε περισσότερες ψήφους στις ευρωεκλογές, αλλά και γιατί οι πολιτικοί του αντίπαλοι (Τσίπρας, Σκα Κέλερ, Σουλτς, Φερχόφστατ) προκειμένου να ακυρώσουν σενάρια διορισμού ενός “αχυρανθρώπου” από τις κυβερνήσεις είπαν “εμείς λέμε Γιούνκερ” … τώρα που στη θέση του Γιούνκερ είναι ο Βέμπερ, δεν βλέπω για ποιο λόγο οι άλλοι υποψήφιοι (Αριστεράς, Σοσιαλιστών, Πρασίνων, Φιλελεύθερων) θα πουν “Βέμπερ” … ιδίως εάν όπως φαίνεται σημειώσει και χειρότερες επιδόσεις από το Γιούνκερ», υπογράμμισε.

Στην περίοδο μετά τις ευρωεκλογές, αν Αριστερά, Πράσινοι και Σοσιαλιστές α) έχουν σημειώσει καλές επιδόσεις, β) έχουν συντονισμό μεταξύ τους, «στην περίοδο που θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις (για πρόεδρο της Κομισιόν, πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, πρόεδρο του Συμβουλίου) εκεί μπορούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα».

Επόμενο βήμα η αναίρεση της απόφασης για την καθαρίστρια στον Άρειο Πάγο

Για την απόφαση του Εφετείου της Λάρισας σε σχέση με την υπόθεση της καθαρίστριας και την αναστολή της ποινής της, ο κ. Παπαδημούλης την χαρακτήρισε «μία πρώτη νίκη της κοινωνίας, υπό την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής και χάρη στις θεσμικές πρωτοβουλίες, την παρέμβαση της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που γύρισε πίσω τον φάκελο και της με ισχυρό συμβολισμό επίσκεψης του υπουργού Δικαιοσύνης στην καθαρίστρια … Τώρα, πρέπει να κερδηθεί το επόμενο βήμα, η αναίρεση της απόφασης στον Άρειο Πάγο», υπογράμμισε.

Σημείωσε παράλληλα την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία, καθώς ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου έρχεται από την μετεμφυλιακή περίοδο, αλλά και την εφαρμογή πειθαρχικών διαδικασιών κατά δικαστών που επιβάλλουν υπερβολικές ποινές.