Facebooktwitter

Η Βραζιλία, χάρη κυρίως στην αύξηση των κρατικών ελέγχων, πέτυχε προοδευτικά τη μείωση της καταστροφής των δασών την περίοδο μεταξύ του 2004 και του 2012. Ο Μπολσονάρου, άφησε πρόσφατα να εννοηθεί πως ενδέχεται να επανεξετάσει το σχέδιο αυτό, κάτι που προκάλεσε κατακραυγή.

Η αποψίλωση των δασών στη Βραζιλία, τη χώρα όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στην αμερικανική ήπειρο, αυξήθηκε κατά 13,72% μεταξύ του Αυγούστου του 2017 και του Ιουλίου του 2018, κατά επίσημα στοιχεία. Η επιφάνεια του δάσους που χάθηκε ισούται λίγο-πολύ με ένα εκατομμύριο γήπεδα ποδοσφαίρου, υπογράμμισε η Greenpeace.

Η επιφάνεια δάσους που χάθηκε την περίοδο αυτή ανήλθε σε 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή 5,2 φορές την έκταση της πόλης Σαν Πάουλου, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωγραφικών Μελετών, ένας κυβερνητικός οργανισμός.

Για την Greenpeace, πρόκειται για «πάνω-κάτω ένα εκατομμύριο γήπεδα ποδοσφαίρου που αποψιλώθηκαν μέσα σε μόλις έναν χρόνο», όπως τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συντονιστής αυτής της ΜΚΟ όσον αφορά τις δημόσιες πολιτικές για το περιβάλλον στη Βραζιλία, ο Μάρτσου Αστρίνι.

Σύμφωνα με τον Αστρίνι, η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το προσεχές διάστημα, στην περίπτωση που ο ακροδεξιός εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του ότι θα αμβλύνει ή θα απαλείψει τελείως πολλούς από τους περιορισμούς που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Έχει δηλώσει ότι θα βάλει τέλος στις προστατευόμενες περιοχές, στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται προστατευόμενες και όπου ζουν φυλές ιθαγενών, ότι θα μειώσει τις επιθεωρήσεις, τις κυρώσεις και τις ποινές για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος. Όλα όσα θα μπορούσαν να μειώσουν την εκδάσωση. Εάν τα εξαλείψει όλα αυτά, μπορεί να προκαλέσει μια αδιανόητη κατάσταση», προειδοποίησε ο Αστρίνι.

Η Βραζιλία πέτυχε προοδευτικά τη μείωση της καταστροφής των δασών την περίοδο μεταξύ του 2004 και του 2012, χάρη κυρίως στην αύξηση των κρατικών ελέγχων.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος είχε εξαγγείλει πως θα συγχώνευε τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Γεωργίας, άφησε πρόσφατα να εννοηθεί πως ενδέχεται να επανεξετάσει το σχέδιο αυτό, το οποίο προκάλεσε κατακραυγή στη Βραζιλία

Οι προθέσεις του προέδρου Μποσονάρου

Η εκλογή του ακροεξιού Ζαϊρ Μπολσονάρου στην προεδρία της Βραζιλίας έχει διχάσει τη χώρα με πολλούς πολίτες να ανησυχούν πως η χώρα θα διολισθήσει και πάλι στον αυταρχισμό. Οι δηλώσεις και οι προθέσεις του νέου προέδρου προκαλούν όμως μεγάλη ανησυχία και στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαφαινόμενες προσθέσεις του για το τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Ήδη ο Μπολσονάρο, όπως μεταδίδει το BBC, συγχωνεύει τα υπουργεία Γεωργία και Περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του γραφείου του ο οποίος έκανε λόγο για ένα «υπερ-υπουργείο».

Για πολλούς όμως η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική των προθέσεων του νέου προέδρου, καθώς εκτιμάται πως θα στηρίξει το αγροτοβιομηχανικό λόμπι.

Όπως σχολίασε μέσω Twitter πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Μαρίνα Σίλβα «η καταστροφική απόφαση  θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη Βραζιλία και περάσει το μήνυμα στους καταναλωτές διεθνώς πως τα αγροτικά προϊόντα της Βραζιλίας βασίζονται στην καταστροφή των δασών».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος Χάμιλτον Μουράο διασκέδαζε τις ανησυχίες των περιβαλλοντολόγων για τον Αμαζόνιο λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει με υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της γεωργίας στην περιοχή.

Η περιοχή του Αμαζονίου αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο και φιλοξενεί είδη φυτών και ζώων που εξακολουθούν που μέχρι στις μέρες μας ήταν άγνωστα στην επιστημονική κοινότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους – που ανέρχεται σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα- είναι εντός των συνόρων της Βραζιλίας.

Σύμφωνα δε με τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 1965, οι ιδιοκτήτες γης θα πρέπει να διατηρούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό ως δασώδη έκταση.

Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 20% σε ορισμένες περιοχές της χώρας έως 80% στην περίπτωση του Αμαζόνιο. Ωστόσο, στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί διαμάχες και διαφωνίες σχετικά με τις συχνά «συγκρουόμενες» ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος και των απαιτήσεων και σχεδίων περί οικονομικής ανάπτυξης.

Φέτος μάλιστα το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε μια σειρά νομοθετικών προβλέψεων και σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους διευκολύνεται η παράνομη αποψίλωση.

Ο νέος πρόεδρος Μπολσονάρο, είχε πρόσφατα δηλώσει πως ίσως να αποσύρει και αυτός τη Βραζιλία από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή καθώς εκτιμά πως η συμφωνία απειλεί την κυριαρχία της χώρας επί του Αμαζονίου.

Κατά την προεκλογική περίοδο είχε επίσης προτείνει τη συγχώνευση των υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος, λέγοντας: «Ας το ξεκαθαρίσουμε: το μελλοντικό υπουργείο θα προέρχεται από τον παραγωγικό τομέα και δεν θα έχουμε πλέον διαμάχες για το θέμα αυτό». Από τη πλευρά τους, ακτιβιστές και περιβαλλοντολόγοι είχαν προειδοποιήσει πως μια τέτοια κίνηση θα υπονόμευε τη δυνατότητα ελέγχου Υπουργείου Περιβάλλοντος σε όσους προχωρούν σε εμπορικές δραστηριότητες σε βάρος του περιβάλλοντος. Τότε ο Μπολσονάρο είχε πει πως θα «υπάρξει διαπραγμάτευση» επί του θέματος.

Μετά την εκλογή του όμως στην προεδρία, και τις συνομιλίες, που σύμφωνα με το BBC έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες με τον κορυφαίο σύμβουλό του επί οικονομικών θεμάτων, Πάουλο Γκουέντες ανακοινώθηκε η δημιουργία του «υπερ-υπουργείου» που θα προκύψει από τη συγχώνευση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Γεωργίας.

Το νέο υπουργείο αναλαμβάνει μάλιστα ο Γκουέντες.

Πληροφορίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΒΒC