Facebooktwitter

Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και στη συζήτηση ημερήσιας διάταξης με θέμα «Επισκόπηση της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου».

Ενώπιον του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και απευθυνόμενος στον Αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς που εκπροσώπησε το Συμβούλιο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Kε Κουρτς,

Λυπάμαι, αλλά θα σας απογοητεύσω.

Δε συμμερίζομαι το κλίμα των αυτοεπαίνων και των συγχαρητηρίων. Θεωρώ ντροπή για την ΕΕ, ότι η Αυστρία ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου, αρνήθηκε να υπογράψει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση στο Μαρρακές.

Ένα Σύμφωνο που υπέγραψαν 150 χώρες από όλο τον πλανήτη, μετριοπαθές, ισορροπημένο και στην προετοιμασία του οποίου είχατε συμβάλλει! Και θέλω να μας απαντήσετε στη δευτερολογία σας: “Γιατί ντροπιάσατε την EE ως προεδρεύων, αρνούμενος να βάλετε την υπογραφή σας σε αυτό το κείμενο; ”

Δεν σας τα λέω μόνο εγώ, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σας τα είπε, πιο κομψά – πιο ευγενικά, και ο κος Γιούνκερ, που ανήκει στην πολιτική σας ομάδα.

Και επίσης, δεν κάνατε τίποτα:

Για τον ευρωπαϊκό κοινωνικό πυλώνα. Δεν κάνατε τίποτα ουσιαστικό για να προωθήσετε το πακέτο μεταρρύθμισης του Δουβλίνου, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει εδώ και καιρό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν – το καθυστερείτε και το μπλοκάρετε.

Για το πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, το περίφημο ΕDIS – και πάλι αναβλητικότητα και καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται η τραπεζική ενοποίηση.

Για τη φορολόγηση των γιγάντων του διαδικτύου: Τίποτα συγκεκριμένο.

Για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο: Η δουλειά σας ήταν να επιταχύνετε τις συγκλίσεις για να έχουμε μια συμφωνία πριν από τις Ευρωεκλογές, διότι η αναβολή λήψης αποφάσεων σε αυτό το θέμα κάνει ζημιά στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.


Πολύ φοβούμαι ότι η συγκυβέρνησή σας με ένα κόμμα της άκρας δεξιάς, το οποίο ιδρύθηκε από οπαδούς των ναζί στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο,
σας επηρεάζει καθοριστικά.
Και γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ανησυχητικό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τις ευρωεκλογές μια τέτοια συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς.

Επειδή σας επέκρινα πολύ, θα κλείσω με μια θετική αναφορά.

Θεωρώ θετικό ότι και εσείς και ομόφωνα το Συμβούλιο και ομόφωνα η Κομισιόν και όλες οι πτέρυγες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι μια συμφωνία θετική για την Ελλάδα, για τη Βόρεια Μακεδονία, για τα Βαλκάνια και για όλη την Ευρώπη. Είναι μια από τις καλές ειδήσεις που έχουμε -δυστυχώς λίγες- αυτή την περίοδο. Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι

τις επόμενες μέρες η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τσίπρα, είναι αποφασισμένη να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο της Αθήνας, παρά την μικροπολιτική, δημαγωγική αντίδραση των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που, σε αντίθεση με τις πολιτικές ομάδες του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών, αντιπολιτεύονται και αρνούνται την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σας ευχαριστώ».