Facebooktwitter

Ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης παραχώρησε συνέντευξη στο meallamatia.gr

Την ίδια ώρα που η ΝΔ διχάζεται, εμείς έχουμε σχέδιο για την επόμενη μέρα

____________________________________________________________________________________

Ερ.: Επειδή σας χαρακτηρίζει η ειλικρίνεια, πείτε μας ένα λάθος της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εμπόδια και καθυστερήσεις, που τις περισσότερες φορές δεν ήταν στο χέρι μας να τα «τρέξουμε» πιο γρήγορα. Ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη μίλησε συγκεκριμένα. Είμαι πολύ κοντά στη σκέψη του Πρωθυπουργού για τα λάθη τις αστοχίες και τις παραλήψεις μας. Εμείς έχουμε το θάρρος όμως να τα αναγνωρίζουμε και να τα παραδεχόμαστε, όχι να προσπαθούμε να τα παρουσιάσουμε ως θέσφατα και τους εαυτούς μας ως αλάθητους.

Νομίζω ότι μέσα σε ένα σύνθετο και ενίοτε υπερβολικά γραφειοκρατικό περιβάλλον, κάνουμε τομές και για «τρέχει» πιο γρήγορα η εφαρμογή των νόμων. Έχουμε αναπτύξει έναν δυναμικό βηματισμό, σίγουρα όμως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και πάνω σε αυτά δουλεύουμε για να αποτυπώνεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σαφήνεια όλο το πολιτικό και νομοθετικό μας έργο, σε όλους τους τομείς.

Ερ.: Αντιμετωπίζετε σοβαρά την πιθανότητα το κόμμα σας να επανεκλεγεί στην Κυβέρνηση, άρα να συνεχίσει να διαχειρίζεται τα ίδια σοβαρά καθημερινά προβλήματα. Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα των μνημονίων;

Απ.: Σαφώς και υπάρχει σχέδιο. Από την πρώτη ημέρα υπάρχει σχέδιο για τι το θέλουμε να κάνουμε για τον τόπο, τι να βελτιώσουμε, ποια κοινωνική και πολιτική ατζέντα θέλουμε να αναπτύξουμε και να στηρίξουμε — κι αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα.

Εάν καταφέραμε θετικά πράγματα εν μέσω μνημονίου, είναι βέβαιο ότι με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και μεγαλύτερο δημοσιονομικό «χώρο», μπορούμε και ήδη κάνουμε περισσότερα.

Ο κεντρικός, βασικός μας στόχος παραμένει: η ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, η συνεχής μείωση της ανεργίας, η αύξηση των επενδύσεων, ισχυρές εργασιακές σχέσεις, βελτίωση της καθημερινότητας και προοδευτικά νομοσχέδια σε όλους τους τομείς που θα δίνουν το πολιτικό μας στίγμα και θα βελτιώνουν τις οικονομικές συνθήκες και τη καθημερινότητα των πολιτών.

Κανείς, πιστεύω, δεν μπορεί να πει πως τα πράγματα είναι χειρότερα από το 2014, ή, ακόμα, χειρότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Κοιτάμε και προχωράμε μπροστά, έχοντας θετικά, μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ερ.: Σε περίπτωση που ο Ελληνικός Λαός φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, πολλοί προβλέπουν ότι το κόμμα σας θα «ξεφουσκώσει», υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ξανά πρώτος με εντολή του ελληνικού λαού. Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει και διεκδικεί τη νίκη στις εκλογές. Διχασμό και εσωτερικές έριδες έχουν στη ΝΔ, που δεν έχουν κανένα πρόγραμμα και καμία πρόταση για το μέλλον του τόπου, με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει επιλέξει την ακραία λαϊκιστική στροφή των ακροδεξιών Γεωργιάδη και Βορίδη, προκαλώντας τριγμούς σε όσους ανησυχούν για την πλήρη εγκατάλειψη της κεντροδεξιάς της παράδοσης.

Ενδεχομένως λοιπόν μια τέτοια ερώτηση θα πρέπει να την απευθύνετε περισσότερο στη ΝΔ, παρά σε εμάς, όπου η στόχευση και η στρατηγική μας είναι πολύ συγκεκριμένη.

Ερ.: Το δημογραφικό πρόβλημα μαστίζει την Ελλάδα. Ποιες θεωρείτε τις πιο σημαντικές ενέργειες της Κυβέρνησης για τη στήριξη της οικογένειας;

Απ.: Η δημογραφική πολιτική είναι αναπόσπαστο τμήμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, που αφορά συνολικά και την κοινωνική πολιτική, και την απασχόληση, και την αναπτυξιακή πολιτική, αλλά και πολιτικές που σχετίζονται με την οικογένεια, τη γονεϊκότητα, τις πολιτικές για το παιδί και την ισότητα των φύλων.

Η επιδοματική στήριξη είναι σημαντική, αλλά δεν επαρκεί από μόνο της και θα πρέπει να συμπληρώνεται από ευρύτερες πολιτικές, που θα μπορούν να εντάσσονται και σε ένα ευρωπαϊκο πλαίσιο, μιας και τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν ανάλογο ζήτημα.

Σημαντικές σε αυτό το επίπεδο είναι οι πολιτικές απασχόλησης, οι υποδομές φροντίδας παιδιών, τα φορολογικά κίνητρα, πολιτικές για την εκπαίδευση και την σεξουαλική αγωγή, μέτρα για την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων και αποκλεισμένων ομάδων, αλλά και πολιτικές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Εδώ υπάρχουν πολλές διατομεακές προτάσεις που έχουμε καταθέσει και αφορούν, μεταξύ άλλων, τη νομοθέτηση άδειας πατρότητας με κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες υποχρεωτικής άδειας με πλήρεις αποδοχές, τη νομοθετική ρύθμιση για κατοχύρωση του ρόλου του οικογενειακού φροντιστή ως πλήρη απασχόληση μέσω στήριξης από το κράτος πρόνοιας με εξασφάλιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την ανάπτυξη υπηρεσιών για εργαζόμενους γονείς με μη κανονικές ώρες εργασίας μέσω της ανάπτυξης υπηρεσιών φροντίδας παιδιών στο σπίτι ή στη γειτονιά. Επίσης, για παράδειγμα, τη σταδιακή προσαρμογή των σχολικών ωραρίων στα ωράρια πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων, μέσω της παροχής δωρεάν εξωσχολικών δραστηριοτήτων και της ενίσχυσης της ενισχυτικής διδασκαλίας για την μείωση του κόστους ανατροφής των παιδιών, και την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο», πάνω στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα, με προτάσεις και εισηγήσεις από όλα τα κόμματα, που να μπορούν να γίνουν το έδαφος για να ασκούνται εγκαίρως πολιτικές.

Ερ. : Τι έχετε να πείτε στους συνομηλίκους σας που έχουν φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο και ποιες πρωτοβουλίες στηρίζετε ή αναλαμβάνετε εσείς προσωπικά ώστε να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή τους;

Απ.: Δημιουργούνται βήμα-βήμα ευνοϊκότερες συνθήκες για να επιστρέψουν οι νέοι επιστήμονες πίσω στη χώρα, όπως για παράδειγμα οι φορολογικές ελαφρύνσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στην έρευνα, η επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης επιχείρησης και ατομικής εταιρίας.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια, αλλά δουλεύουμε για να τα ξεπεράσουμε και να διαμορφώσουμε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον και μια ακμάζουσα αγορά εργασίας. Υπάρχουν χώρες-πρότυπα στον τομέα των start-up από τις οποίες αντλούμε θετικές πρακτικές και εμπειρία.

Ωστόσο, μαζί με τους νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό, οφείλουμε να έχουμε το βλέμμα στραμμένο και σε αυτούς που είναι πίσω, εδώ στην πατρίδα μας, που παλεύουν με νύχια και με δόντια να ορθοποδήσουν, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι.

Οι συνθήκες βελτιώνονται, και θα συνεχίσουν να βελτιώνονται όσο είμαστε προσηλωμένοι στους στόχους μας και στο πλάνο μας.

Ερ.: Στόχος της Κυβέρνησης είναι η μείωση της ανεργίας, υπάρχει σχέδιο γι’ αυτό την ίδια στιγμή που η Αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι «φοβάστε και διώχνετε τις επενδύσεις»;

Απ.: Η ανεργία μειώνεται διαρκώς και σταθερά. Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2015 ήταν στο 28% περίπου, σήμερα, μετά από 3,5 χρόνια, αγγίζει το 18%. Στόχος να κατέβει στο 15% τα επόμενα χρόνια, και βέβαια να φτάσουμε κάτω από το 10%.

Παράλληλα, «τρέχουμε» και ζητήματα που αφορούν στην εργασιακή ασφάλεια, την κάλυψη όλων των τομέων δραστηριότητας από την συλλογική σύμβαση εργασίας, τη βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας.

Η ΝΔ ας κάνει κάποια στιγμή την αυτοκριτική της για τη διάλυση του κράτους και της οικονομίας. Δεν μπορεί να μας λέει ότι «διώχνουμε τις επενδύσεις», όταν μεταξύ 2010-14, και ιδιαίτερα επί κυβέρνησης Σαμαρά, χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, όταν η ανεργία εκτινάχθηκε στο 28%, όταν η μεσαία τάξη έχασε γύρω στο 40% του εισοδήματός της.

Η κυβέρνηση Τσίπρα και αποτελέσματα φέρνει, και φροντίζει στο να βελτιώνει τις εργασιακές συνθήκες και να διαμορφώνει επενδυτικά κίνητρα. Η ΝΔ απλά ρήμαξε τον τόπο, μας έφερε τα μνημόνια, μας έβαλε ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση, και τώρα μας κουνά και το δάχτυλο. Η ηγεσία της είναι 100% αναξιόπιστη.

Ερ.: Τι εύχεστε στους συμπολίτες σας για τη νέα χρονιά (είτε ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι!);

Απ.: Εύχομαι υγεία, καλύτερες μέρες, δημιουργία, ενότητα και αλληλεγγύη. Ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά, μακριά από διχασμούς, μίση και αδιέξοδες πολιτικές επιλογές.

Καλή δύναμη λοιπόν, ανοιχτό πνεύμα, εθνική και συλλογική ομοψυχία.

 

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: meallamatia.gr