Facebooktwitter

Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στο Πρακτορείο FM

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM (Κ. Παπαδάκη – Σ. Παπαδοπούλου) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε -μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα:

Η παράλειψη της καταδίκης της βίας των ακροδεξιών και των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στο χθεσινό συλλαλητήριο είναι όνειδος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Είναι γεγονός ότι στο χθεσινό συλλαλητήριο, που ήταν μικρότερο σε όγκο από το προηγούμενο, ήταν μεγαλύτερος και εντονότερος ο ρόλος των ακραίων στοιχείων της ακροδεξιάς και ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, που πρωτοστάτησαν σε βίαια επεισόδια, σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και φωτορεπόρτερς.

Τα πλάνα αυτά έκαναν τον γύρο, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου, και λυπάμαι ειλικρινά γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του χθες, δε βρήκε μια λέξη καταδίκης των ακροτήτων της Χρυσής Αυγής και των λοιπών ακραίων.

Κάποτε θυμάμαι η ΝΔ δήλωνε «καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται». Χθες αυτή η παράλειψη της καταδίκης της βίας των ακροδεξιών και των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής νομίζω ότι είναι όνειδος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το μικροπολιτικό του «όχι» εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών και ο αντιπολιτευτικός του φανατισμός εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα τον οδηγεί στο να μην καταλαβαίνει ότι χρειάζεται ένα πανδημοκρατικό μέτωπο όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων απέναντι στον φασιστικό κίνδυνο.

Είναι κρίμα και ντροπή να χαθεί μια ευκαιρία ο πρωθυπουργός και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάξουν επιχειρήματα, που θα τα ακούσουν εκατομμύρια Έλληνες

Σε ό,τι αφορά στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή, είμαι βέβαιος ότι τα «Ναι» για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι περισσότερα από τα 151, που δόθηκαν για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και αυτό είναι ένα ακόμη θετικό βήμα για τη σταθερότητα της δημοκρατίας στη χώρα και για την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, που θα βοηθήσει και την οικονομία.

Αυτό που περιμένω -υπάρχει άφθονος χρόνος μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής- είναι να γίνει επιτέλους μια συζήτηση με επιχειρήματα, χωρίς κραυγές και χαρακτηρισμούς και θα ήθελα ακόμη και σήμερα να προκαλέσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάψει να κρύβεται και να δεχθεί αυτές τις μέρες, και ενόσω θα διεξάγεται η συζήτηση στη Βουλή, την πρόσκληση του κ. Τσίπρα για ένα debate «ενώπιος ενωπίω» στην τηλεόραση, σε όποιο κανάλι θέλει με όποιον συντονιστή- δημοσιογράφο θέλει.

Είναι κρίμα και ντροπή να χαθεί μια ευκαιρία ο πρωθυπουργός και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάξουν επιχειρήματα, που θα τα ακούσουν εκατομμύρια Έλληνες.

Η εμμονή του «όχι» του Κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών  οδηγεί τη ΝΔ στην αγκαλιά της άτυπης ηγεσίας της «τρόικας» Σαμαρά- Βορίδη- Γεωργιάδη

«Ναι» στις Πρέσπες σημαίνει «Βόρεια Μακεδονία» αντί για σκέτο «Μακεδονία», αφαίρεση από το Σύνταγμα των γειτόνων μας όλων των άρθρων που αφορούν στον αλυτρωτισμό, τέλος στην καπηλεία της αρχαίας Μακεδονίας, που αποτελεί αποκλειστικά ελληνική κληρονομιά και θετικές διευκρινίσεις για τη γλώσσα τους, που συνομολογούν ότι είναι μια νοτιοσλαβική γλώσσα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον Μεγαλέξανδρο και τον Φίλιππο, ενώ περιλαμβάνει, επίσης, τη θετική διευκρίνιση για την ιθαγένεια, καθώς διευκρινίζουν ότι ο όρος «Μακεδονικός» αφορά ιθαγένεια και όχι εθνότητα.

Η εμμονή του «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τον οδηγεί μόνο στην εγκατάλειψη της πάγιας εθνικής γραμμής, που συνδιαμορφώθηκε από τη ΝΔ εδώ και 20 χρόνια, αλλά οδηγεί και τη ΝΔ στην αγκαλιά της άτυπης ηγεσίας της «τρόικας» Σαμαρά- Βορίδη- Γεωργιάδη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρείται από πολλούς στο εξωτερικό πλέον ένας άβουλος και φοβισμένος ηγέτης, ακατάλληλος να γίνει πρωθυπουργός.

Η συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως επιταχυντής, ως καταλύτης για μια γρήγορη και θεαματική αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού

Η Φώφη Γεννηματά πριν από λίγες μέρες είπε «ψήφο κατά συνείδηση» και όταν η ΔΗΜΑΡ, που είναι ένα άλλο κόμμα μέσα στο ΚΙΝΑΛ, αποφάσισε δημοκρατικά, και όπως είχε κάθε δικαίωμα, να πει «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, τον διέγραψαν στο «άψε- σβήσε» από την κοινοβουλευτική ομάδα. Δηλαδή, εφόσον διέγραψαν τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, τι νόημα είχε το «ψήφος κατά συνείδηση»; Τι παραπάνω θα μπορούσαν να του κάνουν, αν επέβαλαν κομματική πειθαρχία; Να τον εκτελούσαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής;

Νομίζω ότι αυτό που τώρα συμβαίνει και είναι πολιτικό φαινόμενο, είναι ότι η συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως επιταχυντής, ως καταλύτης για μια γρήγορη και θεαματική αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού και οδηγεί στη διαμόρφωση δύο πόλων, ενός προοδευτικού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ενός υπερσυντηρητικού οπισθοδρομικού με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Νομίζω ότι αυτό θα οδηγήσει στις εκλογές του Οκτωβρίου σε μία ένταση του πολιτικού διπολισμού.

Εκτιμώ ότι το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, μαζί με τις εκλογικές συμμαχίες που θα συγκροτήσουν, θα πλησιάσει και θα υπερβεί το 70% και νομίζω ότι φαβορί σε αυτή την αναμέτρηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δε δυναμική των πολιτικών εξελίξεων οδηγεί και στην έντονη πολιτικοποίηση και των προσεχών ευρωεκλογών, όπου και εκεί το δίλημμα «με την πρόοδο ή με τη συντήρηση» αποκτά ιδιαίτερη αξία.